Coronavirus: 283 nieuwe overlijdens, aantal patiënten in ziekenhuis blijft dalen

De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 283 doden te betreuren door het coronavirus, wat de dodentol in ons land op 2.523 brengt. Sinds gisteren zijn er opnieuw 459 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Er mochten 483 patiënten het ziekenhuis verlaten, wat het totaal aantal hospitalisaties op 5.590 brengt. Er is opnieuw sprake van een daling van 89 patiënten in de ziekenhuizen. In totaal hebben nu 5.164 Belgische coronapatiënten de ziekenhuizen verlaten.

Momenteel liggen 1.285 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen, een stijging van 9 patiënten. Volgens viroloog Steven Van Gucht zal het de komende dagen druk blijven op intensieve zorgen. 992 van hen moeten kunstmatig beademd worden. De afgelopen 24 uur werd ook bij 1.580 Belgen een coronabesmetting vastgesteld. 1.049 kwamen uit Vlaanderen, 375 uit Wallonië.

Maatregelen blijven aanhouden

EPA

Van Gucht zegt dat de maatregelen bijgesteld werden, maar niet verzwakt kunnen worden: “Het is niet het moment om de maatregelen te verzwakken, dat zou veel te vroeg zijn. We zien dat de epidemie aan het verzwakken is, we hebben de piek gezien en de komende dagen en weken komen we wellicht in een neerwaartse daling terecht.”

Van Gucht vindt het relevant om te beginnen nadenken over een versoepeling van de maatregelen in de toekomst: “Als we te vroeg loslaten riskeren we een opflakkering die mogelijk nog erger is dan de huidige epidemie.”

Daarnaast zegt Van Gucht dat hij voorstanders is van een samenwerking op Europees vlak: “De situatie in België zal zeker beïnvloed worden door die in onze buurlanden. De epidemie heeft verschillende landen in verschillende mate getroffen, er zijn bepaalde landen die minder getroffen werden en die kunnen denken aan het sneller versoepelen van maatregelen.”

Mondmaskers niet in diepvriezer

EPA

Verder raadt viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum mensen ook aan om mondmaskers of ander beschermingsmateriaal niet in de diepvriezer te leggen: “Wij willen benadrukken dat dit geen goede strategie is. Het virus bewaart zeer goed bij koude temperaturen en kan heel lang bewaren bij vriestemperaturen. Het afwassen van borden in een vaatwasmachine of het wassen van kleren op hoge temperatuur is wel effectief, maar koude en vriestemperaturen niet.”

‘Volhouden’

EPA

De verschillende overheden van ons land lanceren vandaag een nieuwe campagne met als thema ‘volhouden’. “De boodschap is eenvoudig: blijf volhouden, blijf solidair en laat de motivatie niet verslappen”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Als we straks willen genieten van de zomer, moeten we nu volhouden.”

“Het feit dat nog veel mensen kunnen werken, is enkel mogelijk omdat iedereen creatief omgaat met de maatregelen, zoals vergaderingen via videoconferenties”, zegt Stevens nog.

“We danken iedereen die zich nu engageert, in het bijzonder de mensen in de zorg”, besluit de woordvoerder. “Blijf hen steunen, want ze zorgen voor onze gezondheid. De situatie blijft zwaar, er kan niet genoeg geapplaudisseerd worden of witte doeken aan de huizen hangen om het zorgpersoneel te danken voor hun inzet tijdens deze periode.”

Meer
Lees meer...