Left Right
scrollTop top

Binnenkort beslissing over grote zomerfestivals, die waarschijnlijk geannuleerd worden


Tomorrowland festival
© Isopix

De grote zomerfestivals, waaronder Graspop, Rock Werchter en Tomorrowland, gaan deze zomer meer dan waarschijnlijk niet door. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gezegd in La Première bij de RTBF. De Nationale Veiligheidsraad zal die beslissing binnenkort waarschijnlijk officieel maken.

De discussie over het al dan niet doorgaan van Tomorrowland in de laatste twee weekends van juli stak afgelopen weekend opnieuw de kop op. De burgemeesters van Boom en Rumst, waar het dancefestival doorgaat, lieten namelijk weten voorstander te zijn van een afgelasting. Zij riepen ook op om snel met een beslissing te komen.

Die laatste vraag kwam er ook van de burgemeester van Rotselaar, waar Rock Werchter plaatsvindt. De opbouw van dat festival begint normaal begin mei en dus moeten nu al (waarschijnlijk onnodige) kosten gemaakt worden.

Bezorgd of je favoriet festival wel doorgaat? Vul dan hier onze “Festival season?”-enquête in.

Pieter De Crem

De beslissing over het al dan niet doorgaan van die festivals ligt echter niet bij de burgemeesters, maar bij de Nationale Veiligheidsraad. Die komt vrijdag opnieuw samen. Mogelijk wordt er dan een definitieve beslissing genomen.

“De burgemeesters verwachten een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de situatie uit te klaren. De beslissing zou zo snel mogelijk geformaliseerd moeten worden door de Veiligheidsraad. Dus men moet zich helaas verwachten aan een annulering”, zei Pieter De Crem daarover bij de RTBF.

Reactie Rock Werchter en Tomorrowland

“Er zijn uitspraken van experten, van burgemeesters, maar er is geen beslissing genomen door de nationale overheid tot op heden. Hun beslissingen en maatregelen zullen wij nauwgezet volgen. Het spreekt voor zich dat de gezondheid en veiligheid van festivalgangers, van artiesten, van crew, van vrijwilligers, van omwonenden onze grootste prioriteit zijn”, zegt Nele Bigaré van Rock Werchter aan de VRT.

Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland, reageerde gisteren al: “Tomorrowland is in nauw overleg met de lokale overheid en het is wachten op de instructies van de nationale overheid die wij op dat moment nauwgezet zullen volgen. Er heerst enorm veel onzekerheid omdat niemand écht weet hoe de wereld er over een paar maanden zal uitzien. We beseffen allemaal dat de festivalzomer aan een zijden draadje hangt en een klein mirakel zal nodig zijn om dit scenario om te keren.”

Andere festivals?

Als de Nationale Veiligheidsraad met een beslissing komt, is het ook nog afwachten voor welke festivals die zal gelden. Naast Rock Werchter (2 tot 5 juli) en Tomorrowland (17 tot 19 en 24 tot 26 juli), lijkt ook Graspop (18 tot 21 juni) rekening te moeten houden met een annulering. Ook het stadsfestival Gentse Feesten (17 tot 26 juli) hangt aan een zijden draadje.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810