Coronavirus: 313 nieuwe overlijdens, 320 hospitalisaties, “de epidemie krimpt”

Er zijn de afgelopen 24 uur 313 mensen overleden door het coronavirus in ons land. Dat brengt de totale dodentol in België op 5.163. Het gaat om 114 patiënten uit de ziekenhuizen en 199 uit woonzorgcentra. Bij die laatste groep werd 24 procent van de besmettingen bevestigd in de laboratoria. Ook daalt het aantal hospitalisaties. Het federaal crisiscentrum benadrukt dat respect voor de geldende coronamaatregelen uiterst belangrijk blijft om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Sinds gisteren werden ook 320 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen en mochten 399 mensen het ziekenhuis verlaten. Er liggen nu 5.161 coronapatiënten in de ziekenhuizen, een daling van 148. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.

Momenteel liggen 1.140 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen, een daling van 42 sinds gisteren. Van hen worden 846 mensen kunstmatig beademd, ook een daling van 42.

Ook is er de jongste 24 uur sprake van 1.329 nieuwe bevestigde coronabesmetttingen in België, waarvan 585 in Vlaanderen. Dat brengt het aantal bevestigde coronabesmettingen op 36.138. Het werkelijke aantal ligt natuurlijk hoger, omdat niet iedereen getest wordt.

(Premier Wilmès doet aan ‘damage control’, na de kater van de Veiligheidsraad.)

Epidemie krimpt

EPA

Viroloog Steven Van Gucht laat weten dat de corona-epidemie langzaam maar zeker aan het krimpen is in ons land. Hij beantwoordde de vraag of de besmettelijkheidsgraad van het virus in ons land verlaagd is: “Het gaat om het reproductiegetal, de r-waarde. Dat zegt iets over hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door een besmette persoon. Zonder besmettingen ligt dat tussen 2 en 3 personen. Door de genomen maatregelen hebben we dat verlaagd naar 0,8.”

“Wanneer de r-waarde kleiner is dan 1, betekent dat dat de epidemie krimpt. Er worden minder en minder mensen besmet, dan kan het virus op termijn hopelijk uitdoven. Het is normaal dat dit virus nog steeds in beperkte mate kan verspreiden, want we hebben nog contact met elkaar.”

Wellicht geen tweede piek

EPA

Verder denkt Van Gucht niet dat er een tweede piek zit aan te komen: “We volgen met zijn allen nog de maatregelen. Al wat we vandaag doen, zien we pas binnen een tweetal weken binnen de cijfers. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn en de maatregelen niet te vroeg lossen.”

“Wat we zien in de cijfers is dat de gemiddelde leeftijd van de mensen opgenomen in het ziekenhuis eerder aan het stijgen is, dat reflecteert waarschijnlijk de situatie in de woonzorgcentra. Dat is de enige tendens die we opmerken. Het is belangrijk dat we geen schuldigen zoeken, een virus is niemands fout. We moeten wel solidair de maatregelen respecteren.”

Daarnaast zegt Van Gucht ook dat het coronavirus volgens hem niet ontstaan is in een Chinees labo, maar in de natuur. De VS onderzoekt momenteel of het labo in Wuhan wél aan de basis van de pandemie ligt.

Zorgsector en tuincentra

EPA

“De situatie in de zorgsector is nog steeds heel zwaar”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Tuincentra gaan vanaf morgen terug open. Werken in de tuin verzet onze gedachten. Die opening moet verlopen met respect voor de geldende coronamaatregelen, zoals nu ook in de supermarkten gebeurt. Afstand tussen de klanten onderling en tussen klanten en personeel moet gerespecteerd worden. Een winkelbezoek mag maximaal een half uur duren en mag geen familie-uitstap zijn: je winkelt alleen.”

“Bezoekers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Is het te druk, kom dan later terug. Maximale spreiding draagt bij tot het voorkomen van het virus”, zegt Stevens. Hij wijst er ook op dat de curve echt nog verder naar beneden moet.

Sinds 10 april zijn er 14.013 testen uitgevoerd in de woonzorgcentra, 7.399 bij personeelsleden en 6.632 bij bewoners. 13 procent van het geteste personeel (976 mensen) en 20 procent van de geteste bewoners (1.299) testte positief op het coronavirus.

Meer
Lees meer...