Left Right
scrollTop top

Coronamaatregelen verlengd tot en met 3 mei, bewoners van woonzorgcentra mogen 1 bezoeker ontvangen


Sophie Wilmès Persconferentie Veiligheidsraad
© Isopix

De huidige maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met 3 mei. Dat liet premier Sophie Wilmès weten tijdens een persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. De premier benadrukte dat er geen sprake is van een versoepeling van die maatregelen.

Vanmiddag heeft de nationale Veiligheidsraad opnieuw samengezeten. Die Raad evolueerde de maatregelen die ze genomen had om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. En die bleken goed te werken, dus worden ze verlengd.

Verlenging tot en met 3 mei

We hebben al heel wat inspanningen moeten leveren, en heel wat moeten opgeven sinds 18 maart. Maar dat heeft ons geen windeieren gelegd. Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten ligt vandaag namelijk maar half zo hoog als tijdens de piek van het virus.

De premier vertelde dat iedereen trots mag zijn op wat we al bereikt hebben. Maar, benadrukte ze, we mogen nu niet verzwakken, want de crisis is nog niet helemaal achter de rug. Daarom worden de genomen maatregelen verlengd tot en met 3 mei.

Restaurants en cafés blijven dus gesloten. Scholen geven ook na de paasvakantie nog geen les. Wie kan, werkt zoveel mogelijk van thuis. En iedereen moet afstand houden.

Tuincentra en doe-het-zelfzaken weer open

De Veiligheidsraad verlengt dus de huidige maatregelen. Die worden niet versoepeld, benadrukte de premier. Maar er zijn enkele aanpassingen gedaan om de maatregelen draaglijker te maken. Het gaat ten eerste om tuincentra en doe-het-zelfzaken. Die mogen de deuren weer openen, met dezelfde voorwaarden als voedingswinkels.

Beperkt bezoek voor bewoners woonzorgcentra en instellingen

Daarnaast mogen bewoners van woonzorgcentra en instellingen voor personen met een handicap beperkt bezoek ontvangen. Het gaat om één bezoeker, die ze op voorhand moeten opgeven en die al minstens twee weken geen symptomen van Covid-19 vertoont.

Geen massa-evenementen tot eind augustus

De Veiligheidsraad heeft ook een beslissing gemaakt over de komende zomer. Tot eind augustus mogen geen massa-evenementen georganiseerd worden. Concreet wil dat zeggen: geen Rock Werchter, geen Tomorrowland, geen Gentse Feesten.

Gezond verstand gebruiken

De premier hamerde erop dat we ons niet mogen laten gaan. En om dat te verzekeren, blijft de politie processen-verbaal uitschrijven. Wilmès roept iedereen op om z’n gezond verstand te gebruiken, zodat we binnenkort opnieuw terug kunnen keren naar ons normale leven.

Volgende week opnieuw

Premier Sophie Wilmès liet ook weten dat de Nationale Veiligheidsraad volgende week opnieuw samenzit. Dan wordt bekeken hoe België de coronamaatregelen geleidelijk aan kan afbouwen. En daarbij zullen mondmaskers een enorm belangrijke rol spelen, liet Wilmès nog weten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810