De Kamer maakt op jaarbasis een extra budget van 400 miljoen euro vrij voor de zorgsector. Daarover keurde een ruime meerderheid van het parlement afgelopen nacht een wetsvoorstel goed.
Vorig jaar kwam de Kamer al overeen dat het een groter budget zou vrijmaken voor de zorgsector. Nu ligt er echter pas een goedgekeurd wetsvoorstel op tafel. Dat meldt onder meer de krant De Tijd. Het wetsvoorstel werd uitgewerkt door een gespecialiseerde parlementaire werkgroep onder leiding van Jan Bertels (sp.a) en Marc Goblet (PS). Die bepaalden hoe de exacte verdeling van de middelen moet gebeuren.
Het leeuwendeel van het budget zal gaan naar de algemene ziekenhuisfinanciering. Daarmee zal extra verpleegkundig personeel aangeworven kunnen worden. Daarnaast wordt ongeveer 48 miljoen euro vrijgemaakt voor bijkomend zelfstandig personeel en wordt 16 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor bijkomende thuisverpleegkundigen.
Ongeveer 10 procent van het budget, ongeveer 42 miljoen euro, zal gaan naar opleiding en mentorschap van stagiairs. Op die manier kunnen zorgkundigen omgeschoold worden naar personeel, terwijl hun huidige werkgever hen toch doorbetaalt.
(BBC: “Wereldwijd 130.000 extra doden door coronavirus”.)
Geen ereloonsupplementen
Het wetsvoorstel stelt ook dat ziekenhuizen voorlopig geen ereloonsupplementen en andere niet door de ziekteverzekering gedekte kosten mogen aanrekenen aan patiënten die gehospitaliseerd worden omdat ze besmet zijn met het coronavirus. De wet gaat retroactief in op 11 maart, de begindatum van de coronacrisis in België.
Supplementen zijn verboden op de afdelingen intensieve zorg en bij de opname van een patiënt in een éénpersoonskamer als die medisch noodzakelijk is. Ook als de patiënt aangeeft een meerpersoonskamer te willen maar in een éénpersoonskamer blijft liggen, zullen er geen ereloonsupplementen aangerekend worden. Deze wet wordt uitgebreid met de zekerheid dat coronapatiënten gedurende de volledige duur van hun ziekenhuisopname geen supplementen aangerekend krijgen.
(Lees hier waarom het belangrijk is om je gezicht te wassen.)
Meer bijstand voor arbeidsongeschikten
De uitkeringen voor mensen die tijdens de coronacrisis arbeidsongeschikt werden verklaard, komen op hetzelfde niveau te staan als de uitkeringen voor mensen die het systeem van tijdelijke werkloosheid opgelegd kregen.
Op die manier stijgt het bruto inkomen van de arbeidsongeschikten met 65 tot 70 procent. Rondom dit wetsvoorstel sloten de sociale partners eerder trouwens een akkoord. Daarnaast wordt ook tijdelijk een minimum uitkering voor arbeidsongeschiktheid ingevoerd.