Left Right
scrollTop top

BBC: “Wereldwijd 130.000 extra doden door coronavirus”


coronavirus gezichtsmasker
© epa

Het werkelijke dodencijfers door het nieuwe coronavirus zou veel hoger liggen dan het officiële cijfer. Bovenop de meer dan 450.000 geregistreerde doden zouden nog minstens 130.000 extra mensen gestorven zijn door de wereldwijde pandemie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse publieke omroep BBC.

Er is al veel te doen geweest over de cijfers van verschillende landen over de tol van de pandemie van het coronavirus. Niet ieder land registreert die cijfers op dezelfde manier waardoor vergelijken moeilijk is.

Oversterfte

Veel experts kijken daarom niet naar de officiële coronacijfers, maar naar de zogenaamde oversterfte. Dat is het aantal doden dat er meer is gestorven dan gemiddeld in het verleden over dezelfde periode. Door dat cijfer te vergelijken met de officiële coronadoden in een land krijg je een goed beeld over de eventuele onderschatting van de tol van de coronapandemie in dat land.

Het is ook zo dat de BBC onderzoek deed naar de werkelijke dodentol van de pandemie. Daarvoor keken ze naar de oversterfte is 27 verschillende over een bepaalde periode, afhankelijk van welke data beschikbaar was.

Uit dat onderzoek bleek dat de meeste landen meer oversterfte hebben dan blijkt uit de officiële coronacijfers. De BBC beklemtoont wel dat dat niet per se wil zeggen dat die extra doden allemaal stierven door het Covid-19. Soms gaat het om mensen die stierven doordat ze door overbelasting van het gezondheidssysteem niet de juiste zorgen konden krijgen.

België

Opmerkelijk is dat van de 27 onderzochte landen maar 7 al hun doden blijken geregistreerd te hebben. Onder hen België, maar ook Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Servië, Zuid-Afrika en Zwitserland. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, Peru, Spanje, Iran, Ecuador en het Verenigd Koninkrijk, blijkt de dodentol veel zwaarden te zijn dan de officiële cijfers doen vermoeden. Alles samen – berekende de BBC – zouden er wereldwijd minstens 130.000 extra mensen zijn gestorven door de coronapandemie, bovenop de 450.000 officiële doden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899