Coronavirus: 104 nieuwe besmettingen, 10 overlijdens

Er zijn de voorbije 24 uur in ons land 104 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarmee gaan we voor het eerst sinds enkele dagen opnieuw boven de symbolische grens van honderd. Er zijn ook opnieuw 10 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat blijkt uit de dagelijkse coronacijfers van het Crisiscentrum en Sciensano.

Met de 104 nieuwe bevestigde gevallen ligt het aantal officiële besmettingen met het nieuwe coronavirus in België ligt nu 60.348. De werkelijke cijfers liggen meer dan waarschijnlijk hoger omdat niet iedereen getest is en sommige mensen ook geen symptomen ontwikkelen. Van de nieuwe besmettingen zijn er 69 vastgesteld in Vlaanderen, 13 in Wallonië en 22 in Brussel.

Verwarring over besmettingscijfers

Het aantal nieuwe besmettingen zorgde vandaag voor vertraging bij het bekendmaken van de coronacijfers. Normaal komen die cijfers rond 11 uur, maar nu was dat uitzonderlijk bijna twee uur later. Reden daarvoor is verwarring over het hoge aantal nieuwe gevallen. Aanvankelijk stond dat aantal op 180, bijna een verdubbeling in vergelijking met gisteren.

Dat hoge aantal bleek – na controle – te komen door foute gegevens die een aantal laboratoriums hadden doorgestuurd. Zij hadden de positieve resultaten van twee soorten tests samen doorgestuurd. Het gaat hier om CRP-tests, die het virus opsporen, en serologische, die via antistoffen nagaan of je ooit besmet bent geweest. Daardoor is het cijfer van 180 bijgesteld tot 104.

Ziekenhuizen

Er zijn ook opnieuw 19 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Daarmee liggen er nu 344 coronapatiënten in alle ziekenhuizen samen. Dat zijn er 27 minder dat gisteren. Ook op intensieve zorg blijft het aantal patiënten met Covid-19 afnemen. Er liggen daar nu 60 mensen door het coronavirus, 7 minder dan gisteren. Sinds het begin van de epidemie op 15 maart zijn nu al 16.724 mensen genezen verklaard en uit het ziekenhuis ontslagen.

Het dodental door Covid-19 is opgelopen tot 9.683, een stijging van 10 tegenover gisteren. 5 van hen stierven in een ziekenhuis, 5 in een woonzorgcentrum.

Meer
Lees meer...