Eurovisiesongfestival: Hoe liggen de kansen van Mustii om de finale te halen?

Het moment van de waarheid komt eraan voor Mustii. De Brusselse zanger probeert België vanavond een vierde finaleplaats op een rij te schenken in het Eurovisiesongfestival. Daarvoor zal in het Zweedse Malmö wel moeten afrekenen met enkele sterke concurrenten. Toch worden zijn kansen redelijk goed ingeschat.

Voor de start van het Eurovisiesongfestival waren de Big Five – Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – en organisator Zweden al zeker van een finaleplaats. Daar kwamen dinsdag met Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Kroatië, Ierland en Luxemburg nog tien landen bij.

Mustii

De laatste tien tickets voor die grote finale van zaterdag 11 mei worden donderdagavond uitgedeeld. In totaal komen elf landen in actie, waaronder onze eigen Mustii met Before the Party’s Over.

Het zag er lange tijd naar uit dat België zo goed als zeker was van een finaleplaats, maar daar is de laatste tijd iets meer twijfel over ontstaan. Enkele andere landen maakten volgens kenners meer indruk tijdens de repetities, waardoor de Belg bij de bookmakers wat is weggezakt.

Van alle landen in de tweede halve finale staat België bij de bookmakers momenteel op een achtste plaats. Dat is dus binnen de top tien. Bovendien wordt ons land 75 procent kans toegedicht op een finale. Dat is veel meer dan de 32 procent kans die gegeven wordt aan de nummer elf – San Marino – van de bookies.

Concurrenten

De favorietenrol in de tweede halve finale is dus niet voor België. De rol is weggelegd voor Nederland, met Europapa van Joost Klein, en Zwitserland, met The Code van Nemo. Verder voorspellen de bookmakers ook een finaleplaats voor Griekenland, Israël, Armenië, Noorwegen, Georgië, Oostenrijk en Estland.

San Marino, Denemarken, Albanië, Tsjechië, Malta en Letland zouden dan weer naast de finale grijpen. Of die voorspelling ook uitkomt, hangt uiteraard voor een deel af van de prestatie die al deze artiesten straks neerzetten.

Meer
Lees meer...