Eurovisiesongfestival: Dit zijn de 10 finalisten uit de eerste halve finale

Het 68ste Eurovisiesongfestival is dinsdagavond echt van start gegaan. De eerste vijftien landen streden daar voor een plaats in de grote finale op zaterdag 11 mei. Tien van hen behaalden ook zo’n finaleplaats en daar waren geen grote verrassingen bij.

De eerste halve finale begon meteen met wat ophef. Een van de openingsacts was namelijk de populaire Zweedse zanger Eric Saade, ooit derde in 2011. Die heeft Palestijnse roots en liet zich de voorbije weken al meermaals kritisch uit op de EBU om hun beslissing om Israël te laten deelnemen. Als vorm van miniprotest verscheen Saade met een keffiyeh-sjaal om zijn pols op het podium.

Eerste halve finale

Daarna was het tijd voor muziek en de piepjonge Australische Silia Kapsis mocht de wedstrijd openen voor Cyprus. Daarna ging het snel door naar outsiders Litouwen, het wel heel opvallende Servië en Oekraïne. Halverwege de show was het aan topfavoriet Kroatië met het aanstekelijke Rim Tim Tagi Dim en een wel heel visueel overweldigende show.

De volgende opvallende act was de (half)naakte Windows95man van Finland. Daarna sleepte de eerste halve finale zich naar het einde toe. Afsluiten deed Luxemburg, dat na 31 jaar terug is op het Eurovisiesongfestival.

Tien finalisten

Na nog enkele optredens, onder andere van Johnny Logan, was het tijd aan presentatoren Petra Mede en Malin Åkerman om de tien finalisten bekend te maken. Daarbij waren er niet echt grote verrassingen. Met Kroatië, Oekraïne, Litouwen, Ierland en Finland kregen alle grote namen hun ticket voor de finale.

Met Portugal, Slovenië, Servië en Cyprus kregen we ook enkele landen die waarschijnlijk met meer schrik zaten. Het laatste ticket tot slot was voor Luxemburg.

Meer
Lees meer...