Eurovisiesongfestival: VRT-vakbond veroordeelt Israël voor uitzending; Israëlische zender KAN vraagt uitleg

De openbare omroep VRT heeft het Europese en zelfs wereldnieuws gehaald. Op de zender verscheen donderdagavond vlak voor en vlak na de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival namelijk een boodschap die de staat Israël veroordeelt. Het ging om een vakbondsactie, die voor veel ophef zorgt.

Over de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival is al lang veel te doen. Hoewel heel wat internationale waarnemers het erover eens zijn dat Israël in Palestina heel wat schendingen begaat, mag het land van de EBU wel gewoon deelnemen aan het Songfestival. Daar komt zowel ter plaatse als online heel wat reactie op.

Vakbond

Ook de vakbond ACOD-VRT wou de passage van Israël in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival niet zomaar laten passeren. “Met afschuw kijken we nu al maandenlang naar de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. De extreemrechtse regering van Israël ontziet niets of niemand in het halen van het eigen gelijk en de uitroeiing van het Palestijnse volk. Deze week nog worden voorbereidingen getroffen voor een moordend grondoffensief in de stad Rafah en werd de kritische stem van Al Jazeera English in Israël gesmoord”, verklaarde de vakbond zijn opvallende actie.

“Wij zijn ervan overtuigd dat de staat Israël een genocide uitvoert en daarom is het schandalig dat er een Israëlische inzending is op het Eurovisiesongfestival”, gaat de uitleg op Facebook verder. “Niks doen, enkel toekijken, is niet langer een optie. EBU heeft helaas de Israëlische inzending toch mogelijk gemaakt en daarom hebben we besloten de uitzending te onderbreken. We hopen hiermee een signaal te geven aan de Israëlische regering om de gevechten en de moorden te stoppen, internationale waarnemers en pers toe te laten en aan tafel te gaan voor een onderhandelde oplossing.”

Reactie KAN

Nadat beelden van de boodschap van de VRT-vakbond gedeeld werden op sociale media kwamen er ook heel wat reacties van buiten België. Ook in Israël zelf ging de boodschap niet onopgemerkt voorbij. In Israëlische media verscheen dan ook het bericht dat de zender KAN de European Broadcasting Union (EBU) zou contacteren om opheldering te vragen.

Meer
Lees meer...