Coronavirus: aantal besmettingen daalt overal, behalve in Brussel

In de week van 11 tot 17 augustus raakten gemiddeld 506 Belgen besmet met het coronavirus. Da’s een daling met zo’n 20 procent, want in de week voordien raakten dadelijks nog 606 mensen besmet. Die daling is in bijna het hele land te merken. Enkel in Brussel stijgt het aantal besmettingen.

Het gemiddelde aantal coronabesmettingen per dag blijft dalen. Het is al de vijfde dag op rij dat de cijfers die Sciensano vrijgeeft, lager liggen dan die van de week ervoor. Tussen 11 en 17 augustus raakten dagelijks gemiddeld 506 mensen (505,6 om precies te zijn) besmet met het coronavirus. De week ervoor sprak Sciensano nog over 606 besmettingen.

Die dalende trend is in bijna het hele land te merken. Enkel in Brussel stijgt het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus. In totaal zijn nu al 80.178 besmettingen gemeld, sinds het coronavirus in ons land uitbrak. Dat zijn er 699 meer dan gisteren, al moet Sciensano dat cijfer wel nog bevestigen.

Gemiddeld 28 ziekenhuisopnames

Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames daalde met zo’n 20 procent. In de week van 11 tot 17 augustus werden dagelijks gemiddeld 28 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, terwijl de week ervoor nog sprake was van 33 opnames per dag. 

Dagelijks 10 doden

Over het aantal overlijdens heeft Sciensano minder goed nieuws. Dat is namelijk opnieuw gestegen. Tussen 11 en 17 augustus overleden gemiddeld 10 mensen (9,9 om precies te zijn) per dag aan de gevolgen van Covid-19. De week daarvoor was nog sprake van 5 sterfgevallen per dag. In totaal overleden nu al 9.976 Belgen aan de gevolgen van het virus.

GEES

Erika Vlieghe, de infectiologe die de GEES leidt, de groep wetenschappers die de overheid adviseert over de te nemen en te versoepelen maatregelen rond het coronavirus, wil dat die groep uitgebreid wordt. Dat zei ze gisteravond in Terzake. Reden daarvoor is de kritiek die GEES en de maatregelen krijgen. 

Volgens Vlieghe zorgen meer wetenschappers voor meer debat, en uiteindelijk ook voor meer informatie en beter advies. Ze is het ook beu dat de GEES zich moet verantwoorden voor de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad, terwijl de groep daar vaak niet mee akkoord gaat. “Onze rol is adviseren en dus wil ik niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat er is beslist. Ik wil wel verantwoordelijk worden gesteld voor wat we adviseren”, zegt Vlieghe.

Meer
Lees meer...