Coronacijfers: aantal nieuwe besmettingen stabiliseert, aantal doden verdubbeld

mondmaskers België
EPA

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stabiliseert. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. In de week van 4 tot 10 augustus werden er dagelijks gemiddeld 605,7 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het aantal overlijdens is in een week tijd wel verdubbeld.

De verstrenging van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben duidelijk effect gehad. De nieuwe golf in het aantal besmettingen in ons land is aan het stabiliseren.

Gemiddeld 605,7 nieuwe besmettingen per dag

Tijdens de laatste periode van zeven dagen werden er dagelijks gemiddeld 605,7 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een stijging met 9 procent vergeleken bij de laatste periode van 7 dagen. De stijging neemt sterk af in vergelijking met de stijging van een week geleden.

In totaal telt ons land nu 75.647 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Het grootste deel daarvan (13.652 besmettingen) is afkomstig uit de provincie Antwerpen.

Gemiddeld aantal overlijdens verdubbeld

Er is vergeleken bij vorige week wel een verdubbeling in het aantal overlijdens, dat zijn er nu gemiddeld 5,3 per dag. Dat kan een gevolg zijn van de extreme temperaturen van de afgelopen dagen. Er is minder zuurstof en meer ozon in de lucht en dat is nadelig voor coronapatiënten.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt licht naar gemiddeld 28,3 per dag. In totaal liggen er nu 309 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Daarvan liggen er 74 op de afdeling intensieve zorgen.

Heropstart onderwijs

Vandaag zitten de vertegenwoordigers van de onderwijswereld samen met de GEES, de groep van experts die belast is met de exitstrategie. Zij zullen beslissen hoe de heropstart van het nieuwe eruit zal zien.

Eind juni was minister van onderwijs Ben Weyts nog van mening dat het onderwijs in september zou kunnen opstarten zoals gewoonlijk, maar nu de coronacijfers opnieuw stijgen, lijkt dat moeilijk haalbaar. Vooral voor de leerlingen van het middelbaar lijkt het onwaarschijnlijk dat ze vanaf begin september opnieuw voltijds en met de hele klas naar de les kunnen. 

Gesponsorde artikelen