Coronacijfers stijgen verder: verlengde herfstvakantie

De verschillende trends in de coronacijfers stijgen verder. Om het onderwijs in deze moeilijke tijden meer ademruimte te geven, verlengt de Vlaamse regering de herfstvakantie tot en met 11 november. Dat is opvallend, want Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) pleitte er voordien vrij hardnekkig voor om de scholen hoe dan ook open te houden. Het is de bedoeling dat de scholen vanaf 12 november weer de poorten openen tot en met de kerstvakantie.

  • Er liggen momenteel 4.827 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Van hen liggen er 757 op de afdelingen intensieve zorg. Dagelijks werden er de afgelopen periode 468 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 85 procent vergeleken met de week voordien. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
  • Tussen 16 en 22 oktober werd bij gemiddeld 12.491 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat is een stijging met 44 procent tegenover de zeven dagen ervoor. In totaal raakten al 321.031 mensen in ons land besmet met het coronavirus sinds het begin van de pandemie.
  • De dodentol staat momenteel op 10.810. In de periode van 16 tot 22 oktober stierven elke dag gemiddeld 41,9 mensen aan Covid-19. Dat zijn zijn er gemiddeld 11,6 meer tegenover de week voordien.
  • Dagelijks worden gemiddeld 66.900 mensen aan een coronatest onderworpen. Van hen test gemiddeld 19,7 positief. Daarmee blijft ook de positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, stijgen.
  • De laatst bekende r-waarde, het getal dat aangeeft hoeveel mensen een coronapatiënt besmet, dateert van 24 oktober en lag toen op 1,53. Dat betekent dat twee covidpatiënten samen gemiddeld meer dan drie mensen besmetten.

Herfstvakantie verlengd

De herfstvakantie wordt ook in Vlaanderen verlengd tot en met 11 november. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist. De Vlaamse regering hoopt de scholen op 12 november opnieuw te kunnen openen tot de kerstvakantie. Voor zijn beslissing is Weyts in overleg getreden met het onderwijsveld en de virologen. Zo hoopt men meer ademruimte te creëren voor het onderwijs. De minister pleitte er lang voor om de scholen open te houden, ondanks de barslechte coronacijfers. Eerder nam de Franstalige gemeenschap al dezelfde maatregel.

“Positief verschil voor hele samenleving”

“Ik verontschuldig mij bij de ouders die nu een oplossing moeten zoeken voor maandag 9 november en dinsdag 10 november”, zegt Weyts in een persbericht. “We doen nu een inspanning van twee dagen om de scholen daarna opnieuw te kunnen openen tot de kerstvakantie. De schoolteams hebben al twee maanden keihard gewerkt in ongeziene omstandigheden. Ik vraag onze leraren om waar mogelijk nog één week door te zetten. Dan volgt er een welverdiende en verlengde adempauze.”

“We nemen deze beslissing niet met plezier, want er zijn door corona al véél lestijden verloren gegaan. Maar volgens de experts kan zelfs een beperkte verlenging van de vakantie nu een positief verschil maken voor de hele samenleving. Als we met een inspanning van twee dagen ervoor kunnen zorgen dat de scholen daarna weer open kunnen tot de herfstvakantie, dan moeten we die kans grijpen.”

Viroloog Marc Van Ranst zei in Het Journaal dat de langere vakantie “een goede praktijk om de epidemie onder controle te krijgen” is: “Kinderen dragen ook bij, net als de volwassenen. Maar doordat deze epidemie een enorme omvang heeft genomen, sijpelt het virus in alle groepen door en moet je het dus in alle groepen onder controle proberen te krijgen.”

Meer
Lees meer...