Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is licht gedaald in ons land. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid die de coronacijfers analyseert. Tussen 7 en 13 augustus werden er dagelijks gemiddeld 574 besmettingen vastgesteld. Dat is 5 procent minder dan de week voordien. In totaal werden al 78.323 besmettingen geregistreerd in ons land. Het aantal nieuwe overlijdens en hospitalisaties blijft wel sterk stijgen. De regionale verschillen in de coronabesmettingen blijven groot in ons land. Dat blijkt uit de vorige weekgemiddelden van Sciensano. In de provincie Antwerpen dalen de cijfers, maar in Brussel is er sprake van een sterke stijging.
Tussen 7 en 13 augustus waren er gemiddeld 8,3 coronadoden per dag. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als een week eerder, zo’n 115 procent meer. De dodentol in België staat nu op 9.939. Dat zijn er 4 meer dan de dag voordien.
(Honderden mensen betogen in Brussel tegen coronamaatregelen en Marc Van Ranst.)
Tussen 7 en 13 augustus werden per dag ook gemiddeld 33 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 35 procent in vergelijking met een week eerder. Momenteel liggen er 336 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging met 27. Van hen liggen er 86 op de afdelingen intensieve zorg, een stijging met 4. Van hen moeten er weer 48 kunstmatig beademd worden, een stijging met 5.
(Spanje opent na vier maanden opnieuw veldhospitaal nu besmettingen blijven stijgen.)
Regionale verschillen
Tussen 6 en 12 augustus was er in Brussel sprake van een stijging met 42 procent in de coronacijfers. Ook in namen (+37 procent), Luxemburg (+ 34 procent), Waals-Brabant (+24 procent) en Oost-Vlaanderen (+4 procent) was er sprake van sterke stijgingen. In de provincies Limburg, Vlaams-Brabant, Henegouwen en Luik zijn de besmettingscurves echter sterk aan het dalen.
Het reproductiegetal in de provincie Antwerpen, een schatting van het aantal mensen die een besmet persoon op zijn beurt aansteekt, staat intussen op 0,849. In Brussel, de uitschieter aan de andere kant, ligt dat cijfer op 1,229.
(WHO: “Ga voorlopig alleen nog maar naar de tandarts voor noodgevallen”.)