Coucke reageert op commotie: “Ik steek geld liever in 50 bedrijven dan in bodemloze put van de overheid”

Marc Coucke is een beetje op zijn tenen getrapt na alle commotie dat hij geen belastingen moet betalen op de miljardenverkoop van zijn bedrijf Omega Pharma. Hij besloot dan maar officieel te reageren, en stelt dat België met zijn toekomstige investeringen meer zal zijn dan als hij nu een deeltje in de bodemloze put van de overheid stort.

Gisteren werd Omega Pharma, het bedrijf dat Coucke zelf uit de grond heeft gestampt, verkocht aan de Amerikaanse farmareus Perrigo. Daar is een bedrag van 3,6 miljard euro mee gemoeid, waarvan 1,1 miljard voor de schuld af te betalen. Maar op de winst betaalt Coucke exact 0,0 euro belastingen. Het sein voor heel wat Belgen om hun frustratie over het systeem te uiten.

Nieuwe fondsen

“Ik snap al die heisa wel”, begon Coucke zijn reactie VRT Nieuws (onderaan dit artikel), “maar ik ben er ook van overtuigd meer aan de Belgische staatskas te zullen bijdragen door nu slim te investeren. Ik steek het geld liever in vijftig nieuwe bedrijven” En dat is de sterke man achter voetbalclub KV Oostende zeker van plan. Hij kondigde al aan een nieuw fonds te beginnen speciaal voor Belgische start-ups in de IT-sector, naast een fonds dat onderzoek naar kankerproducten zal steunen.

“Maar ik zeg niet dat dit allemaal eerlijk is, maar het systeem is gewoon fout”, zo verdedigt hij zich verder. “Wij hebben wel alle fortuinen aan sociale lasten betaald. De medewerkers verdienen echt niet te veel hoor, maar ze kosten te veel. Ik ben dan ook als een van de weinige ondernemers tegen een indexsprong.”

Van de Champions League naar de Wereldbeker

De werknemers van Omega Pharma in België moeten overigens niet voor hun job vrezen. Zo vertelt aan Belga hij dat Perrigo zijn bedrijf niet heeft aangekocht om alles daarna te verhuizen. Nee, “de hele inzet van deze transactie is groeien”, zo zei hij. “We speelden in de Champions League, en gaan nu in de Wereldbeker spelen.” Van de 2.500 medewerkers van Omega Pharma zal niemand moeten afvloeien, in tegendeel. Volgens Coucke zal Omega Pharma België juist “een hele grote toename van de tewerkstelling” kennen.

Meer
Lees meer...