Crypto-markt stort opnieuw in: bitcoin bijna op laagste punt dit jaar

Crypto-markt stort opnieuw in: bitcoin bijna op laagste punt dit jaar

De markt van de cryptocurrencies heeft vrijdag weer zware klappen gekregen. Zowat alle crypto’s gingen in het rood. Op een dag tijd verloor bitcoin 700 dollar (600 euro) van z’n waarde en het kwam zo akelig dicht bij het laagste punt dit jaar.

Het was een zwarte dag voor cryptocurrency-fans, want op enkele uitzonderingen na crashten vrijdag alle crypto’s. Met verliezen van 10 tot 15 procent op enkele uren stortte de markt volledig in. Wie deze morgen de schade opmeet, merkt dat bij de grotere crypto’s vooral Bitcoin Cash (met een daling van meer dan 10 procent), EOS (meer dan 15 procent) en Ethereum Classic (dat 13,5 procent daalde) in de klappen deelden. Al kon bitcoin geen veel betere cijfers voorleggen (wie nog steeds vragen heeft bij bitcoin, kan hier terecht voor meer uitleg).

Bitcoin

Op minder dan 24 uur tijd zakte de waarde van bitcoin met maar liefst 700 dollar (600 euro). In de nacht van donderdag op vrijdag stond bitcoin nog op 6.700 dollar (5.740 euro). Maar 24 uur later bleef daar nog maar ietsje meer dan 6.000 dollar (5.140 euro) van over (zie de grafiek hierboven van de afgelopen week). Dat is akelig dicht bij het laagste punt dit jaar: 5.922 dollar (5.075 euro) van begin februari. Eind 2017 was één bitcoin nog bijna 20.000 dollar (17.140 euro) waard.

Dat de crypto-markt is ingestort, is geen understatement. Alles gecombineerd is de hele markt nu zo’n 259 miljard dollar (222 miljard euro) waard, minder dan een derde van het hoogtepunt van 813 miljard dollar (697 miljard euro) van begin dit jaar.

Altcoins

De meeste crypto’s stabiliseerden zaterdagmorgen en sommigen lieten zelfs al een lichte stijging optekenen. Verschillende experts opperden echter na de grote boom begin dit jaar al dat de wildgroei aan altcoins, alternatieve cryptomunten die het succes van bitcoin willen evenaren, de markt in een onnatuurlijke positie had gebracht.

Velen van die munten zijn “onrealistische projecten” die gebouwd zijn op slechte technologieën, zo stelde Charles Hoskinson, medeoprichter van Ethereum en topman van blockchainonderzoeksbedrijf IOHK, afgelopen januari nog. Volgens Hoskinson zijn die gedoemd om te falen (lees hier zijn volledige uitleg). Vroeg of laat zal de markt helemaal crashen en dat zal ervoor zorgen dat die kleinere, onrealistische munten uit de markt zullen verdwijnen. Pas daarna, zo meent Hoskinson, zal de markt zich weer stabiliseren. Een (tijdelijke) crash is dus niet noodzakelijk slecht nieuws voor de bitcoinfanaten.

Gesponsorde artikelen