Romantische komedieseries: ‘You love it or you hate it’. Het zijn alleszins series die je op je gemak met een flesje wijn kan kijken en je al je zorgen even doen vergeten. Het loopt in het echte leven misschien niet zoals in de romantische komedies maar dat is dan toch net waarom we er zo van houden, niet? Bekijk hier onze top 10 romantische Netflix komedieseries.
1. Lovesick
Deze Britse sitcom is een van de leukste van de laatste jaren. Niet alleen het plot is origineel maar ook de acteurs en hun acteerkunsten kunnen zeker wel gesmaakt worden. De rode draad doorheen de serie: Dylan en z’n chlamydia. Wanneer hij ontdekt dat hij een SOA heeft, maakt hij een alfabetische lijst van al z’n exen en belt hij ze een voor een op om het hen te vertellen. Op die manier krijgen we een terugblik op het leven van Dylan. Een uitgebreide samenvatting van de reeks en meer informatie over de verschillende personages vind je hier.
De serie zit vol met flashbacks en de chronologie wordt helemaal ondersteboven gehaald. Dat onderscheidt de serie van andere in z’n soort en maakt het voor de kijker interessant om zelf proberen uit te maken in welke fase van Dylan’s leven de serie zit. Ondertussen kan je al genieten van drie seizoenen van telkens zes of acht afleveringen.
2. The End of the F***ing World
Misschien een ietwat vreemde eend in deze lijst voor sommigen maar toch, we zetten ‘m erbij omdat je de serie ook gewoon moet gezien hebben. Twee tieners, Alyssa en James, gaan samen op roadtrip om de vader van Alyssa te vinden. Beiden hebben echter wel de nodige mentale problemen: Alyssa met haar daddy-issues en James, die is er van overtuigd dat hij een psychopaat is. Tijdens de roadtrip denkt hij er dan ook een paar keer aan om Alyssa te vermoorden bijvoorbeeld. Toch lijken de twee elkaar steeds meer te appreciëren en leren ze wat het is om voor iemand anders te zorgen.
De reeks telt slechts acht aflevering van een twintigtal minuutjes door als je na aflevering één nog niet afgehaakt bent, dan kijk je de serie hoogstwaarschijnlijk in één keer uit. Een serie vol Britse, zwarte humor met een vleugje absurde romantiek, zo zou je het wel kunnen zeggen. Recensenten waren alvast dolenthousiast toen de serie uit kwam, word jij dat ook?
3. Easy
Een komische serie waar liefde, seks en relaties centraal staan: een typische romcom dus. Waarom is Easy dan toch de moeite om te kijken? De serie bestaat niet uit één doorlopend cliché-verhaal maar volgt het leven van een aantal totaal verschillende personages, die elk hun eigen weg zoeken in de wereld van de liefde. En bij die zoektocht naar liefde staat technologie centraal en die leidt vaak tot onhandige maar erg komische verhalen. Zo wil een getrouwd koppel hun relatie nieuw leven inblazen aan de hand van een rollenspel en zoekt een ander koppel een kandidaat voor een triootje.
Er staan twee seizoenen van elk acht afleveringen op Netflix en er doen ook enkele bekende gezichten mee in deze Netflix Original. Zo kan je onder andere Orlando Bloom, Dave Franco en Michael Chernus de revue zien passeren.
4. You Me Her
Ooit al gehoord van een ’throuple’? Op zich gewoon een fancy Engels woord voor een driehoeksverhouding maar tegelijkertijd ook wel de rode draad doorheen de serie You Me Her. De basis van de serie is eentje die je in bijna elke romantische komedie tegenkomt: een koppel dat de kaap van de veertig bijna gaat bereiken, komt samen in een midlifecrisis terecht. Weeral dezelfde invalshoek, denk je waarschijnlijk, en toch slaagt de serie erin om zich te onderscheiden van de cliché-verhalen. Het koppel haalt namelijk een 20 jaar jongere studente in huis waar ze allebei iets voor voelen. De drie vormen samen een ’throuple’ maar uiteraard met de nodige ups en downs.
Het mooie aan You Me Her is dat de serie niet gemaakt is om mensen te choqueren of de spot te drijven met de situatie waarin het koppel zich bevindt. De nadruk ligt echt op het verhaal en de manier waarop alles gebracht wordt zorgt ervoor dat je gaat meeleven met de personages en blijft hopen dat ze met z’n drieën gelukkig kunnen worden. You Me Her is ondertussen al goed voor drie seizoenen en stiekem hopen we op meer!
5. Grace and Frankie
Twee koppels beëindigen hun relatie wanneer blijkt dat de mannen homoseksueel zijn en ze al 20 jaar lang een geheime, intieme relatie met elkaar hebben. De twee vrouwen die achterblijven, Grace en Frankie, zijn er uiteraard niet goed van en zoeken steun bij elkaar. Al snel blijken de twee tegenpolen het heel goed met elkaar te kunnen vinden en ze besluiten om dan maar ook samen te gaan wonen. De twee gaan door een hobbelig parcours vol gezondheidskwaaltjes, romances en zakelijke troubles maar weten er telkens weer de nodige levenslessen voor elkaar uit te halen.
Tot nu toe staan er al vier seizoenen met dertien afleveringen per seizoen online maar het vijfde seizoen is op komst, dat zou in 2019 verschijnen. Een luchtige en grappige serie die toch voldoende focust op de liefdesperikelen en homoseksualiteit om tot de beste romcom-series op Netflix te behoren!
6. Friends
Old but gold, onze all-time favourite: Friends! Waarschijnlijk hoeft er niet uit eens uitgelegd te worden waarover de serie gaat want echt iedereen kent de vriendengroep uit New York. Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler en Joey wonen en werken in Manhattan en leren elkaar kennen omdat ze in hetzelfde appartementsblok wonen. Het grootste deel van de 236 afleveringen die deze serie telt speelt zich dan ook af in de verschillende appartementen maar ook in ‘Central Perk’, een bar waar ze samen regelmatig koffie gaan drinken.
Vriendschap is de basis van de reeks maar er komen toch ook heel wat liefdesperikelen bij kijken. Gecombineerd met een vlotte dosis humor – geregeld naar voren gebracht met een van deze hilarische en legendarische quotes – behoort deze serie sowieso in dit lijstje!
7. Crazy Ex-Girlfriend
Een romantische komedie met een hoog musicalgehalte, voor velen misschien wel de ergste combinatie ooit maar geef de serie toch maar een kans! Oké, je moet door de eerste aflevering worstelen maar eens je daar voorbij bent houdt het verhaal – zonder al te veel inhoud – verrassend genoeg wel stand. Hoewel een verloren romance aan de basis ligt van de verhaallijn, overschaduwt het komische aspect van de serie die verhaallijn compleet. Rachel Bloom komt na tien jaar haar zomerlief terug tegen en is meteen weer verkocht. Ze is zelfs zo hard verkocht dat ze hem volgt wanneer hij verhuist. Daar probeert ze z’n hart – op een ietwat stalkerige manier – terug te winnen.
Een jong succesvolle vrouw die haar promotie als succesvolle advocate weigert om haar jeugdliefde na te gaan? Een ‘romcom-verhaal’ dat we wel al eens eerder zijn tegengekomen. Wat maakt deze dan anders dan de rest? Wel, in Crazy Ex-Girlfriend wordt alles zo extreem in het belachelijke getrokken – mede door het musical-effect – dat het grappig wordt, en dat is de kunst van een goede komedie, toch?
8. Big Mouth
Deze animatieserie is waarschijnlijk wel de meest atypische romantische komedie van de lijst. Volwassen zullen de romantiek van deze serie niet echt inzien maar pubers en zelfs jongvolwassenen eventueel wel. Big Mouth draait rond de ontwikkeling van kinderen tot volwassenen en de hele emotionele rollercoaster die daarbij hoort. Werkelijk elk gênant detail van de puberteit komt ruimschoots en vaak zeer expliciet in beeld maar dat is net de kracht van de animatieserie en zou jongeren kunnen helpen om zich over de ‘schaamtedrempel’ rond seksualiteit te zetten.
9. Master of None
Aziz Ansari is stand up-comedian en mocht vorig jaar z’n grootste droom waarmaken: hij kreeg van Netflix de kans om zijn eigen serie te maken. Het resultaat? Master of None, een komische reeks waarin hij duidelijk geïnspireerd werd door z’n eigen boek ‘Modern Romance: An Investigation’. Het boek gaat over hoe het fenomeen liefde de afgelopen jaren veranderd is en hoe de ontelbare mogelijkheden om iemand te leren kennen liefde en relaties alleen maar moeilijker hebben gemaakt. Hij speelt zelf de hoofdrol in de serie en is een jonge dertiger die niet goed weet wat hij wil in z’n leven. Doorheen de serie wordt hij geconfronteerd met typische levensvragen zoals “Wil ik het offer dat ouders voor hun kinderen brengen zelf brengen?” of “Hoe en met wie wil ik mijn gegeven tijd in het leven doorbrengen?”.
Maak in dit artikel kennis met de voornaamste personages en kom al enkele must-see afleveringen te weten! Helemaal overtuigd? Dan kan je voor de volle twee seizoenen terecht op Netlifx!
10. New Girl
Een pril-bedrogen schattig meisje komt terecht in een appartement met drie vrijgezelle mannen. Genoeg voer voor een romcom dus! De barman Nick, womanizer Schmidt en personal trainer Coach (die trouwens alleen in aflevering één te zien is omdat hij moest afzeggen voor een andere rol) proberen om het leven van Jess weer beter te maken. Met heel wat hilarische situaties die voor de kijker heel herkenbaar zijn, kijk je de serie op sneltempo uit. Voordeel is dat je ook niet vanaf het begin hoeft te kijken of alle afleveringen moet zien om te kunnen blijven volgen. Elke aflevering gaat namelijk over één bepaalde gebeurtenis, al loopt er natuurlijk ook wel een grotere verhaallijn doorheen de serie.
De zwaardere thema’s komen zeker aan bod maar worden gelukkig heel luchtig gehouden door het ‘verstand-op-nul gehalte’ van de serie. Lekker onderuit zakken in je zetel voor een hartverwarmende romantische komedie kan dus zeker met New Girl, dat al goed is voor zes seizoenen op Netflix!
Geen fan van de ‘rom’ in de ‘romcom’? Ontdek dan hier welke komische series (zonder de ‘rom’) je zeker moet gezien hebben!