In het kort
- Overmatig telefoon- en schermgebruik bij tieners is gekoppeld aan een verhoogd risico op manische symptomen.
- Activiteiten zoals sociale media, gamen en video’s kijken kunnen gedrag uitlokken dat kenmerkend is voor manische episodes.
- Gezonde schermgewoonten, lichaamsbeweging en echte sociale interacties zijn cruciaal om risico’s te beperken.
Een recent onderzoek van de Universiteit van Californië in San Francisco heeft een mogelijk verband blootgelegd tussen overmatig schermgebruik bij tieners en het ontwikkelen van manische symptomen. Het onderzoek, gepubliceerd in Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, analyseerde gegevens van 9.243 kinderen tussen de 10 en 11 jaar in de VS.
Jongeren die veel tijd besteden aan sociale media, sms’en, gamen en video’s kijken, vertoonden vaker gedrag dat past bij manische episodes. Dit omvatte een opgeblazen zelfbeeld, minder slaapbehoefte, afleidbaarheid, snel praten, op hol geslagen gedachten en impulsiviteit. Deze symptomen zijn kenmerkend voor bipolaire spectrumstoornissen.
Het belang van gezonde schermgewoonten
“Dit onderzoek onderstreept hoe belangrijk het is om al vroeg gezonde schermgewoonten aan te leren”, zei Kyle Ganson, PhD en assistent-professor aan de Universiteit van Toronto. “Meer onderzoek is nodig om de gedragingen en hersenmechanismen te begrijpen die schermtijd koppelen aan manische symptomen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve preventie- en interventiestrategieën.”
Tijdens de Global Day of Unplugging op 7 maart organiseerde Verizon een digitale welzijnstop in New York. Experts bespraken hoe verantwoord technologiegebruik eruitziet, vooral voor kinderen.
Verontrustende cijfers over schermgebruik
Uit het Consumer Connections Report 2024 van Verizon bleek dat tieners dagelijks vier tot vijf uur op sociale media doorbrengen. Ze ontvangen tussen de 250 en 275 meldingen per dag en pakken hun telefoon ongeveer 150 keer op, waarvan een kwart tijdens schooltijd.
Sowmyanarayan Sampath, CEO van Verizon, benadrukte het belang van duidelijke digitale grenzen. “Digitaal welzijn zou voor iedereen een prioriteit moeten zijn, maar als ouders hebben we een nieuwe aanpak nodig. Dit digitale tijdperk is nieuw voor ons allemaal.”
Risico’s van overmatig schermgebruik
Dr. Keneisha Sinclair-McBride, psycholoog aan het Boston Children’s Hospital en Harvard Medical School, waarschuwde voor de gevaren van overmatig telefoongebruik. “Cyberpesten, haatzaaien en blootstelling aan verkeerde informatie kunnen leiden tot depressieve symptomen en andere mentale gezondheidsproblemen”, zei ze in een interview met Fox News.
Ze benadrukte dat ouders en grootouders zich moeten verdiepen in de apps die hun kinderen gebruiken. “Leer hen kritisch om te gaan met content, zodat ze oplichting, misinformatie en AI-gegenereerde inhoud kunnen herkennen.”
De balans tussen online en offline
Sinclair-McBride pleitte voor een evenwicht tussen online en offline activiteiten. “Tijd doorbrengen met digitale technologie moet in balans zijn met echte activiteiten, zoals sport, kunst, creatieve bezigheden en lezen.”
Sampath sloot zich hierbij aan en moedigde gezinnen aan om prioriteit te geven aan activiteiten zonder schermen. “Ga naar buiten, wandel, speel spelletjes of breng quality time door met familie. Dit heeft langetermijnvoordelen voor de mentale gezondheid.” Dit werd gemeld aan Fox News.