De 10 fasen die je doormaakt als je je thesis schrijft

De 10 fasen die je doormaakt als je je thesis schrijft

Veel studenten beginnen met volle moed aan hun thesis, maar doorheen de periode is de motivatie ver te zoeken, tot je uiteindelijk uren naar je computer zit te staren. Je hebt het gevoel dat je de enige op de wereld bent die in deze wanhopige situatie zit. Comfortfood en sociale media zijn jouw vrienden. Herkenbaar? Deze fasen maken alle studenten mee als ze een thesis moeten schrijven. 

1. Enthousiasme en ambitie

Giphy

Je onderwerp is goedgekeurd door je promotor en je bent er razend enthousiast over. Laten we nu al duidelijk zijn: in deze beginfase ga je nog niet over tot actie, want daar zijn we nog lang niet …Met je fanatieke houding laat je iedereen weten waarover je thesis gaat en dat je er zin in hebt. 10.000 woorden? Piece of cake!

2. Research met een sprankeltje wanhoop

Giphy
Dit is de fase waarin je eigenlijk al een beetje wanhopig begint te worden. Tijdens je research ontdek je dat er al kei veel over geschreven is! Why?? Of erger: waarom is hier zo weinig over te vinden? Misschien heb je toch niet zo’n goed onderwerp gekozen … Uiteindelijk leg je je computer weg en vind je dat je na een halfuur genoeg gedaan hebt voor vandaag. Tijd om te chillen dus!

3. Uitstelgedrag

Giphy

Het is veel te vroeg om te beginnen aan je thesis, want je hebt nog een zee van tijd. De research is toch al gedaan, de rest is gewoon een beetje tikken op je computer. Terug naar Netflix! Aan welke aflevering zat ik nu weer?

4. Deadline komt in zicht! Oeps!

Giphy

Je zit nu al halverwege en je hebt nog steeds geen enkel woord getypt. Nu begin je toch al lichtjes in paniek te geraken. Tijd om erin te vliegen! Je neemt jezelf voor om vandaag echt productief te zijn en ten minste 1.000 woorden te schrijven. Maar je hebt geen flauw benul hoe je moet beginnen en beseft dat je nog geen 10 woorden gaat kunnen schrijven. Na uren van frustraties en piekermomenten kom je met één perfecte zin af. Je mag best trots zijn, maar besef wel dat je duizenden woorden te gaan hebt …

5. Wanhoop

Giphy

Nu kom je in de fase terecht van pure wanhoop. Je geraakt helemaal niet vooruit en je bereid je al voor om je thesis in tweede zit te doen. Misschien was het toch niet zo’n geweldig idee om iedereen over je onderwerp te vertellen … Daar heb je natuurlijk al spijt van, want iedereen blijft maar vragen hoe het gaat. Bij andere studenten lijkt hun thesis wel te vorderen en je wordt er knotsgek van!

6. Je hebt het licht gezien

Giphy

Plots krijg je een ingeving en begint als een zot te schrijven. Je wilt niet stoppen, want je hebt schrik dat je alles gaat vergeten. Go go go! Nadat je een paar duizend woorden hebt geschreven, kijk je tevreden naar je scherm. Toch besef je dat dit maar eenmalig is en je nooit meer zo een productieve ingeving gaat hebben. Maar je hebt nu wel iets lekkers verdiend.

7. Nog een paar woorden

Giphy

Het einde komt eindelijk in zicht. Nog een paar woorden en je bent ervan af! Ook al staat er veel bullshit in je thesis, je zit toch bijna aan die 10.000 woorden. Ja hallo, ik ben toch geen expert zeker?! Je checkt ook om de vijf seconden aan hoeveel woorden je zit. Komaan, je kunt het!

8. De laatste loodjes …

Giphy

Joepie, je bent er geraakt! Nu nog nalezen en … juist, nog een titelblad en bronnenonderzoek. Welke bronnen waren dat nu weer? Oeps …

9. Inbinden en afgeven die handel!

Giphy

Je thesis is eindelijk af, maar nu moet je het nog afdrukken en inbinden. Zoveel exemplaren … dat is peperduur! Betaalt de school dat niet?! Na veel bloed, zweet en tranen wil je zo snel mogelijk je thesis dumpen bij je prof en uren slapen. Maar hallo, je bent er toch maar geraakt!

10. Vreugdedansje!

Giphy

Deze fase is misschien wel de belangrijkste: vreugdedansje! Je vraag je in hemelnaam af hoe je je thesis hebt afgekregen, maar dat kan je op dat moment niet meer schelen. Het is tijd om te chillen en te genieten van je vrije tijd. Well done!

Uiteindelijk komt het wel goed! Succes aan alle studenten!

Gesponsorde artikelen