De 10 mooiste boekenwinkels ter wereld

Niets zo heerlijk om op een zondagnamiddag in je favoriete boekenwinkel op zoek te gaan naar het volgende meeslepende verhaal. Toch kan de vormgeving van zo’n winkel ook heel wat teweeg brengen. De volgende tien boekenwinkels verwelkomen hun klanten in een bijzonder originele omgeving.

1. Polare (Maastricht)

De boekhandel Polare in het Nederlandse Maastricht voert vaak de lijstjes aan als het over de mooiste boekenwinkels gaat. Polare vestigde zijn winkel in een voormalige Dominicanenkerk. Bezoekers kunnen er tussen de gewelven winkelen en in het koor vooraan hun aankopen lezen. Het midden van de kerk werd omgebouwd tot twee verdiepingen waarop dertig meter lange boekenkasten werden geplaatst. In de apsis, de halfronde uitstulping, bevindt er zich een café met een podium.

Wie zich binnenkort naar Maastricht begeeft, loopt echter de kans voor een gesloten kerkdeur te staan. Polare verkeert momenteel in financiële problemen en heeft al haar vestigingen tijdelijk gesloten.

Tumblr Pax Irivina
Tumblr Pax Irivina
Tumblr Pax Irivina

2. El Ataneo (Buenos Aires)

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires kan je in een andere soort tempel terecht voor al je boeken. El Ataneo is een voormalig theater dat er nog steeds even majestueus uitziet als toen het podium nog acteurs bevatte in plaats van boekenrekken. Klanten kunnen zich naast de enorme hoeveelheid boeken ook vergapen aan het bladgoud, de fresco’s en prachtige beeldhouwwerken. Wie twijfelt om een bepaald boek te kopen, kan er zittend in authentieke stoelen in de voormalige loges rustig in bladeren.

Tumblr Go Traveling
Tumblr dying of cute
Tumblr Book Porn

3. El Pendulo (Mexico-Stad)

Om je gezellig met een boek tegen een boom te kunnen nestelen, hoef je niet langer naar het park te gaan. De El Pendulo-boekhandel in Mexico-Stad heeft verschillende bomen tussen haar boekenrekken geplant, waardoor bezoekers er in het groen een nieuw boek kunnen uitkiezen. Ook deze boekhandel heeft een stuk van haar ruimte tot café omgebouwd. Een binnenterras, zeg maar. 

Tumblr Book Pause
Tumblr aliciavera
Tumblr All The Pretty Books

4. Cook & Book (Brussel)

In de Brusselse winkel Cook & Book heeft ieder genre zijn eigen deelruimte die ook volledig thematisch is ingericht. Zo siert een caravan de ruimte waar de koffietafelboeken en de reisgidsen liggen en illustreren grote glazen kubussen de kunstafdeling. Op je weg door de winkel kun je zelfs een oude Fiat 500 tegenkomen.

Tumblr Laura Lee-Evans
Tumblr Laura Lee-Evans

5. Secret Headquarters (Los Angeles)

Secret Headquarters is geen typische boekenhandel, maar eerder een boetiek voor strips. Niet ver gelegen van Hollywood biedt deze winkel een waardig alternatief voor diegenen die de drukte van de grote ketens willen ontvluchten. Klanten zullen vooral opmerken dat Secret Headquarters sterk inzet op graphic novels, de kwalitatieve strips. De houten vloeren en rekken geven je het gevoel dat de tijd er al decennialang heeft stil gestaan. 

Tumblr 35lux
Tumblr dangerghost

6. Ler Devagar (Lissabon)

In de Portugese hoofdstad Lissabon vind je Ler Devagar. De boekenwinkel bevindt zich in een voormalige drukkerij en wanneer je in het gebouw binnenkomt, valt meteen de reusachtige achtergelaten drukpers op. De architecten beslisten om de winkel rondom de pers op te bouwen en creëerden een stalen constructie gevuld met boeken.

Tumblr themasqueradecrew
Tumblr bound4escape

7. Shakespeare & Co (Parijs)

Shakespeare & Co binnenwandelen voelt niet aan alsof je een winkel binnengaat, eerder alsof je toevallig de woonkamer van een gedreven verzamelaar bent binnengewandeld. De boekhandel is dan ook al open sinds 1951 en is de opvolger van een gelijknamige winkel die in de jaren 20 de favoriete ontmoetingsplaats was van schrijvers als Ernest Hemingway en James Joyce. 

Tumblr sordidfairytales
Tumblr lolshtus

8. Livraria Lello (Porto)

De Livraria Lello in Porto combineert een neogotische stijl met art nouveau-elementen en is al open sinds 1906. De prachtige rode trap en de uitgesneden houten boekenkasten geven de boeken het nodige cachet, maar wie naast literatuur nog een extraatje wilt kan in de Livraria ook altijd terecht voor sigaren en porto.

Tumblr theserpentscoil
Tumblr Raquel Fialho
Tumblr La Linea Perfetta

9. Bookàbar (Rome)

Zoals de naam al doet vermoeden is dit zowel een boekenhandel als een café. De Bookàbar in Rome is een mooi voorbeeld dat moderne architectuur ook een ideale stijl kan zijn om boeken in te herbergen. De boekhandel bevindt zich in hetzelfde gebouw als enkele tentoonstellingsruimtes, een theater en een cinema. Ideaal voor een daguitstapje!

Tumblr littledallilasbookshelf
Tumblr littledallilasbookshelf

10. La Livraria da Vila (Sao Paulo)

In het Braziliaanse Sao Paulo, ten slotte, bestaat de Livraria da Vila bijna volledig uit boeken. Zo zijn de deuren van de boekenhandel volledig opgebouwd uit literaire meesterwerken en is zowat ieder oppervlak bedekt met boeken. Het lijkt ons een hele opgave om aan je zoektocht te beginnen als wat je zoekt werkelijk overal kan staan, liggen of hangen.

Tumblr cup design
Tumblr Book Pause

Dringend tijd om dat vliegtuigticket te boeken naar je droombibliotheek! 

Meer
Lees meer...