De 5 dingen die je sowieso nog niet wist over Emmanuel Macron

De 5 dingen die je sowieso nog niet wist over Emmanuel Macron

Het is de laatste rechte lijn voor de presidentskandidaat van En Marche! Hij kwam volgens analisten als overwinnaar uit het debat van gisteren en heeft dus z’n toekomst in eigen handen. Een toekomst die al op de schoolbanken begon, waar de jonge Macron een briljante student was. Hij droomde van een toekomst als schrijver en en acteur maar koos dan toch voor financiën. De man die amateur-bokser en wijnkenner is, en die maar drie uur per nacht slaapt, zou wel eens de jongste president van de Republiek kunnen worden.

1. Hij kreeg de bijnaam “de Mozart van de finance”

Nadat hij afstudeerde aan de ENA-hogeschool, startte de jonge Emmanuel Macron, bijnaam André Rieu (check het haar) bij de belastingsinspectie, waar hij in het bovenste laatje lag bij z’n bazen. Hij mocht ook deelnemen aan de Commissie Attali. Daarbij worden de grote ondernemers uit de EURO40 samengebracht en zij geven adviezen aan de overheid over economische zaken.

Dat is waar Macron z’n netwerk in de zakenwereld ontstaat, in de Rothschild-banken, waar hij opvalt door z’n talent, en z’n relaties. Dat was in september 2008, tien jaar voor de val van Lehman Brothers en de daaropvolgende financiële crisis. Hij krijgt daar ook meteen z’n bijnaam ‘Mozart van de finance’. Nauwelijks dertig jaar oud, maar Macron wordt op een paar jaar tijd miljonair.

Hij doorloopt op toptempo alle denkbaar functies en slaat ook een aantal stappen over voor hij de heilige graal van het bankwezen mag vinden: hij wordt assistent-gerant van de ‘familiebank’ in twee jaar tijd. Top of the pyramid, met andere woorden. “Werkethiek, charme en zeker van z’n stuk zijnd, zou hij, als hij in het vak was gebleven, één van de beste van Frankrijk, zelfs van Europa geworden”, zegt François Henrot, de gevierde bankier die ooit met Macron werkte.

France 3/Getty
Giphy

2. Hij wou ooit acteur worden

’t Was een oude klasgenoot van Macron die dit pareltje doorgaf aan een Parijs magazine: Emmanuel droomde ooit van een carriëre als acteur. Voor je je verkeerde dingen begint voor te stellen: niet in de erotiek, maar hij ging wel vrij ver in castings voor een film met Franse filmster Jean-Pierre Marielle.

Hij was ook een aandachtige leerling in een theatercursus van Brigitte Trogneux, zijn prof en toekomstige vrouw, die twintig jaar ouder is dan hij. Dat weet iedereen, maar we kunnen het toch niet laten om even te vermelden dat ook de dochter van Brigitte Trogneux meedeed aan dezelfde cursus als de presidentskandidaat.

Emmanuel heeft zich overigens ook aan een avonturenroman gewaagd. Het verhaal situeerde zich in precolombiaans Amerika. Het kende weinig succes, grotendeels omdat het nooit gepubliceerd werd. Als het presidentschap verkeerd uitdraait, kan Macron nog altijd dit pad op gaan. Of niet.

Ondanks zijn succes in de zakenwereld blijkt Macron dus een man van de letteren te zijn. Hij verslindt poëziebundels en filosofieboeken, maar is dat alles? Nee, Emmanuel is ook een begaafd pianist (hij behaalde ooit de derde prijs aan het conservatiorium van Amiens.) Tijdens zijn activiteiten als minister onder François Hollande werd hij bijgevolg ook al de ‘Mozart van het Elysée’ genoemd.

Giphy

3. Emmanuel Macron kent wat van rode wijn

“Ik ben opgevoed door mijn grootouders, die deze formule gebruikten: ‘rode wijn is een anti-oxidant.’ Er was weinig slechts aan te vinden, vertelt Macron aan het magazine Terre De Vins Daarbovenop kan hij zich blijkbaar geen maaltijd voorstellen zonder wijn. “Een maaltijd zonder wijn is een beetje een trieste maaltijd”, klonk het. De centrumkandidaat heeft een voorkeur voor Bordeaux.

Hij bekijkt wijn zoals een echte Frankrijkambassadeur. Vandaar dat hij, toen hij op het ministerie van Economie werkte, pleitte voor een wijn-ontvangst van hoogwaardigheidsbekleders.

4. Hij heeft zeven kleinkinderen

Emmanuel Macron heeft geen kinderen met Brigitte Macron. Zijzelf heeft er dan weer drie na een voorgaand huwelijk en ze heeft daar ook zeven kleinkinderen bij. En volgens de geruchten is de 39-jarige Macron een heel aandachtige opa.

Kleine anekdote uit Paris Match: volgens hen organiseerde Macron een klein feestje met enkele leden van zijn kabinet om de stemming van de Wet Macron te stemmen. De zeven kinderen paradeerden intussen vlotjes tussen de dertigtal aanwezigen. Zijn zij ook aanwezig op de koer van het Elysée? Zondag krijgen we het antwoord.

Terres de Vins

5. Hij slaapt maar drie uur per nacht

De presidentiële race aangaan is een geweldige uitdaging. Goed op je woorden letten en weten waar je over spreekt, dossierkennis en op kritieken antwoorden, het vraagt veel voorbereiding. De kandidaat van van En Marche! slaapt maar drie uur per nacht, en dat was al zo toen hij nog ‘maar’ Minister van Economie was.

Maar hoe doet hij dat dan om alle dagen met een redelijk gezicht voor zijn publiek te staan? Daar is de aanwezigheid van zijn Brigitte cruciaal voor. Dankzij haar passeert hij alle dagen langs de make-up. Hij gebruikt, volgens Europe 1, alvast iets om de wallen tegen te gaan en een scherp scheermesje hoort er uiteraard ook bij. Een gecentreerd kostuum en hop, hij is klaar om de dag aan te vallen. Brigitte houdt zich dan bezig met de laatste ‘retouches’ en terwijl hij naar meetings vertrekt, legt zij een reservekostuum klaar.

Hij is ook een fervent sporter. Geen basketbal, dat had je al geraden met zijn volle 1,73 meter, maar hij speelt wel voetbal met zijn maten van de hogeschool. Op recente beelden is te zien hoe hij een balletje legt in de populaire banlieu Sarcelles, al hebben we nogal wat twijfels over zijn rechtse voet. Maar, zijn favoriete sport is boksen. Ook daar liet hij het vechten voor wat het was, hij schakelde over naar verbaal sparren in de debat-arena.

Gesponsorde artikelen