De Amish leven langer en gezonder dan wij. Dit zijn hun geheimen …

De Amish leven langer en gezonder dan wij. Dit zijn hun geheimen …

Iedereen kent wel de typische beelden van de Amish gemeenschappen. Met paard en kar trekken ze door het Amerikaanse platteland van de staten Ohio, Indiana en Pennsylvania. Maar uit een studie blijkt dat mensen in deze community’s langer leven. Hoe komt dat?

De Amish leven in groepen en zweren alle technologie af. Hun leefwijze is eenvoudig en gelijkaardig aan die in het begin van de 19e eeuw. De gemiddelde Amerikaan wordt vandaag 79 jaar, terwijl de Amish begin vorige eeuw al een gemiddelde leeftijd bereikten van meer dan 70 jaar. Bovendien blijkt uit onderzoek dat hun gezondheid op latere leeftijd beter is en dat ze minder te maken krijgen met kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Meer beweging

De gemeenschappen leven van de landbouw. Om het land te bewerken, maken ze geen gebruik van moderne landbouwmachines. Integendeel, alles wordt met de hand gedaan.

Uit een onderzoek van The American College of Sports Medicine in 2004 blijkt dat Amish veel meer in beweging zijn dan de rest van de bevolking. Terwijl dokters patiënten vaak moeten aanmoedigen om 10.000 stappen per dag te zetten, doen Amish mannen er gemiddeld 18.425. De vrouwen van de community zitten aan zo’n 14.196 stappen, wat nog steeds ver boven de aanbevolen hoeveelheid ligt.

Wat betreft andere lichaamsbeweging, zijn de Amish zes keer zo actief als de gemiddelde bevolking in 12 landen. Dit zorgt ervoor dat Amish zelden of nooit last hebben van zwaarlijvigheid en de kans op diabetes type 2 wordt verkleind. Slechts 4% van de gemeenschap is obees, terwijl 36,5 procent van de Amerikaanse bevolking te zwaar is.

Geen rokers

De Amish roken weinig. In combinatie met de andere leefomstandigheden, daalt hiermee de kans op kanker met 40 procent. Dat blijkt alleszins uit een onderzoek uitgevoerd bij de Amish in Ohio.

Ondanks hun gezonde levensstijl, hebben ook de Amish een guilty pleasure. Hun vet-, koolhydraten- en zoutrijk dieet bestaat uit pannenkoeken en eieren als ontbijt en vleesjus bij het avondmaal. Ze nemen dus veel calorieën op.

Goede genen

Al deze gewoonten kunnen zorgen voor een langer en gezonder leven. Toch wijst een onderzoek uit dat de belangrijkste oorzaak hun goede genen zijn. In totaal zijn er 318.000 Amish. Zij zijn afkomstig van 200 families die naar de Verenigde Staten emigreerden in de 18e eeuw. De meeste Amish trouwen met iemand van de community. Hierdoor worden de goede genen behouden.

Onderzoekers vonden in november van vorig jaar een gen bij de Amish dat zorgt voor een langer leven en een betere levenskwaliteit. Het gen, PAI-1, zorgt ervoor dat mensen in de gemeenschap gemiddeld 10% langer leven en dat ze een betere bloeddruk en insulineniveau hebben.

Mantelzorg

Mantelzorg is een andere reden voor de langere levensduur. In moderne samenlevingen is het vaak onmogelijk om voor ouderen te zorgen en komen zij in rusthuizen terecht. Maar de Amish zorgen thuis zelf voor hun ouderen. Uit onderzoek blijkt dat dit ervoor zorgt dat je langer leeft. Het zou zelfs hetzelfde effect hebben als stoppen met roken!

iStock
iStock

Gesponsorde artikelen