De batterij van je iPhone verslijt sneller als je hem draadloos oplaadt

De batterij van je iPhone verslijt sneller als je hem draadloos oplaadt

We kunnen eindelijk onze iPhones draadloos opladen. Luxe alom! Maar uit testen blijkt dat je batterij op die manier sneller verslijt dan wanneer je hem met kabel oplaadt. Genoeg redenen om opnieuw over te schakelen naar de goede oude kabel.

Heb je je ooit al afgevraagd of draadloos opladen wel goed is voor de batterij van je iPhone? Je bent lang niet de enige.

Volgens Apple is hun battery 101, waar je draadloos mee kan opladen, “ontworpen om tot 80 procent van zijn originele capaciteit terug te behouden na 500 complete oplaadcycli”. Sommige batterijen zouden zelfs meer dan 80 procent van hun capaciteit behouden na meer dan 800 volledige oplaadbeurten. Tot nu toe zijn de iPhone X, 8 en 8 Plus draadloos op te laden.

Drempel van 500 oplaadbeurten

Maar eens je batterij meer dan 500 keer opgeladen is, ligt die bij wijze van spreken in de dodencel, zeker als je in een relatief koud land zoals België woont. Idealiter verspreid je die 500 oplaadbeurten dus over de ganse levensduur van je iPhone. Daarbij loert echter al meteen een probleem om de hoek: als je batterij ouder wordt, zuigt je smartphone hem sneller leeg. Je zal je iPhone dus steeds vaker moeten opladen.

450 oplaadbeurten na drie jaar

Bij de techwebsite ZDNet namen ze de proef op de som. Een nieuwe iPhone werd op vier maanden tijd 90 keer opgeladen. Nog eens zes weken later staat de teller op 135 oplaadbeurten.

Als dat tempo aangehouden wordt, zitten ze na zes maanden aan 150 oplaadbeurten, na 18 maanden aan 450 oplaadbeurten en na 20 maanden aan 500 oplaadbeurten.

Opmerking: de iPhone werd draadloos opgeladen en om na te gaan hoe het met de batterijcycli zat, werd de app CoconutBattery gebruikt. Daarnaast staan er geen zware apps op de smartphone, die de batterij zouden kunnen leegzuigen, en werden er geen iOS-updates uitgevoerd die sowieso veel energie vergen.

Kabel is koning

We hadden nochtans verwacht dat een iPhone pas na 36 maanden/drie jaar aan 500 oplaadbeurten zou zitten, als je er rekening mee houdt dat je je smartphone om de zoveel dagen volledig moet opladen.

Wat is er aan de hand? Volgens ZDNet ligt het allemaal aan de kabel. Er zit een beperkte, minimale mate van lading op de batterij zelf. Als je met de kabel oplaadt, wordt je toestel hoofdzakelijk opgeladen door de kabel zelf. Maar als je draadloos oplaadt, ligt alle druk op de batterij zelf.

Het gevolg: als je van opladen met de kabel overschakelt naar draadloos opladen, kent je batterij geen moment rust en zal je je iPhone aan een veel sneller tempo steeds vaker moeten opladen. Moeten alle draadloze oplaadtoestellen nu meteen de vuilnisbak in? Niet per se. Af en toe draadloos opladen kan geen kwaad, maar als je je iPhone nooit met de kabel oplaadt, zou je na twee jaar weleens met een uitgedoofde batterij kunnen zitten. Vooral intense gebruikers van de iPhone moeten dus op hun hoede zijn!

Gesponsorde artikelen