De CM verrast: éénpersoonskamers in het ziekenhuis moeten goedkoper

Een eenpersoonskamer in het ziekenhuis wordt stilaan onbetaalbaar. De ereloon- en kamersupplementen blijven stijgen. Dat blijkt uit een analyse van de Christelijke Mutualiteit (CM), gebaseerd op 1,4 miljoen facturen voor de opnames van 2016. CM-voorzitter Luc Van Gorp trekt aan de alarmbel: “Dit is onhoudbaar.”

De kosten voor een éénpersoonskamer in een hospitaal blijven fors stijgen. Dat blijkt uit een analyse van de Christelijke Mutualiteit (CM). Vorig jaar gingen de ereloonsupplementen, die artsen aanrekenen voor dagopnames, met 9 à 10 procent omhoog. Dat is zo’n 35 à 50 euro extra per opname. De 175.562 CM-leden die vorig jaar in een eenpersoonskamer lagen, betaalden gemiddeld 16 euro meer. Dat schrijven de kranten van De Persgroep.

Ook zijn de kamersupplementen de afgelopen twee jaar enorm toegenomen. Per ligdag betaalt een patiënt nu gemiddeld 12 euro extra. Gemiddeld betaalden Belgen in 2016 vorig jaar 52 euro kamersupplement per dag.

Bovendien verschillen de ziekenhuizen onderling enorm. Zo betaal je in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen dagelijks gemiddeld 17 euro, terwijl dat in de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe gemiddeld 164 euro per dag is.

Plafond blijft stijgen

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn de ziekenhuizen de plafonds voor supplementen omhoog aan het trekken. De voorbije jaren waren Vlaamse ziekenhuizen nog niet bereid om supplementen van meer dan 100 procent aan te rekenen, maar ondertussen zitten ze al aan 150 à 200 procent.

In Brussel loopt het zelfs makkelijk op tot 400 procent. Dat betekent dat je voor een ingreep van 250 euro, 1.000 euro moet neertellen.

istock

CM slaat alarm

De Christelijke Mutualiteit (CM) vindt dat het zo niet langer kan. “Dit is onhoudbaar”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Vorig jaar bestond 80 à 90 procent van de patiëntenfactuur bij een opname in een eenpersoonskamer uit ereloon- en kamersupplementen. Ziekenhuizen mogen patiënten niet onderduwen om zelf niet te verdrinken.”

Heel wat experts vinden dat het systeem van ereloonsupplementen verouderd is. Om ze te laten verdwijnen, is een grondige hervorming van de ziekenhuisfinanciering nodig. Dat probeert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) trouwens al sinds het begin van haar legislatuur, voorlopig zonder resultaat. De Block zegt dat het afschaffen van de ereloonsupplementen voor haar geen optie is, omdat het de ziekenhuizen in problemen zou brengen. Bij de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro klinkt eenzelfde geluid. Volgens hen moet de financiële weerbaarheid van de ziekenhuizen omhoog vooraleer aan de supplementen geraakt kan worden.

CM

Gebrek aan transparantie

Maar CM wil verandering. “Je hebt ziekenhuizen die lage supplementen aanrekenen én financieel gezond zijn”, zegt Van Gorp. “Het is dus mogelijk. Feit is dat we vandaag helemaal niet weten hoeveel geld precies naar de ziekenhuizen stroomt.”

Artsen geven een deel van hun loon aan het ziekenhuis waar ze werken. Hoeveel dat precies is, verschilt voor elk ziekenhuis en voor elke arts. Daarnaast zouden weinig instellingen die cijfers vrijgeven. “Het gebrek aan transparantie is stuitend”, reageert Van Gorp. “Als we de ziekenhuisfinanciering willen hervormen, dan moeten we toch op zijn minst weten over welke cijfers we spreken.”

istock

De Block wil verbetering

Ook De Block ziet ondertussen de ernst van de situatie in: “Het is duidelijk dat het zo niet verder kan en dat we een halt moeten toeroepen aan die groei.” Ze roept zowel ziekenfondsen als artsen, op om hun verantwoordelijkheid te nemen en samen de trend te doorbreken.

Verder beweert De Block dat ze al verschillende initiatieven heeft genomen om de ereloonsupplementen te beperken voor de patiënt: “Daarnaast hebben we ook expliciet gevraagd aan de medicomut (de onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen, red.) om de problematiek rond ereloonsupplementen te analyseren en voorstellen te formuleren om het te verbeteren.”

istock
Meer
Lees meer...