De Crem blijft, tegen de afspraken in, als staatssecretaris zitten en weigert nog CD&V-lijst te steunen

De Crem blijft, tegen de afspraken in, als staatssecretaris zitten en weigert nog CD&V-lijst te steunen

Hij zou opzij gaan als staatssecretaris, om fulltime burgemeester te worden in Aalter. Maar Pieter De Crem (CD&V) staat plots niet meer op de lijst, straks in 2019. En opzij gaan doet hij niet. Binnen de partij is men niet bepaald positief over de manier waarop De Crem afscheid neemt van de nationale politiek, ook al sust het hoofdkwartier: “Het siert Pieter dat hij een nieuwe generatie alle kansen geeft.” Meer dan waarschijnlijk is Vincent Van Peteghem z’n opvolger.

Pieter De Crem (CD&V) stapt uit de nationale politiek. Dat bericht komt plots, aan de vooravond van de lijstvorming bij CD&V. De Crem is nochtans lid van de federale regering, een van de drie posten die CD&V daar mag invullen. Maar hij staat niet meer op de lijst, in mei 2019.

De Crem ambieerde het Europees lijsttrekkerschap, maar dat was hem niet gegund. Kris Peeters krijgt die plaats, iets wat maar moeilijk te verteren was voor De Crem die zichzelf als “zeer geschikt” zag. Dus ook hij ervoor om gewoon te stoppen met nationale politiek.

Op z’n minst een vreemde wending, ook al houdt men bij de partijleiding van CD&V vol dat alles “in goede samenspraak met Pieter De Crem is verlopen”. “Het siert De Crem dat hij nu plaats laat voor nieuw, jong bloed in Oost-Vlaanderen”, zo luidt de uitleg.

Maar het blijft wringen. Zeker omdat De Crem ook niet als lijstduwer of op een andere plaats de lijst gaat ondersteunen. Dat is op z’n minst vreemd, zeker in een provincie als Oost-Vlaanderen waar CD&V het sowieso al moeilijker heeft.

De Crem had aangekondigd dat hij fulltime burgemeester van Aalter zou worden, als hij zou winnen in z’n thuisbasis. Die verkiezingen won hij op 14 oktober glansrijk. Iedereen verwachtte dus een exit zoals ook Steven Vandeput (N-VA) hem maakte, om burgemeester van Hasselt te worden. Meteen kon de N-VA op de post van Defensie een jonge kracht lanceren: Sander Loones (N-VA) is nu lid van de federale regering voor nog een dik half jaar.

Nieuwe man: Vincent Van Peteghem

Zo’n switch gunt De Crem z’n partij blijkbaar niet. De afgelopen jaren verzuurde de relatie met velen binnen de partij, nadat De Crem een paar keer z’n onvrede met de partijkoers liet blijken en geen al te grote werkkracht toonde federaal. De Crem blijft nu tot het allerlaatst op post, tot een nieuwe regering aantreedt blijft hij dus z’n wagen met chauffeur, z’n kabinet, z’n stevige loon en z’n buitenlandse reizen behouden.

Naar verwachting lanceert de partij straks Vincent Van Peteghem als nieuwe kopman. Het Kamerlid en de burgemeester van De Pinte scoorde erg goed op 14 oktober. “Maar het kan dat sommige provincies hun kopman of vrouw vanavond nog niet krijgen”, klinkt het op de partij.

Crembo

De Crem was een van de mensen die na de paarse periode CD&V opnieuw op het voorplan bracht. Hij voerde keihard oppositie tegen toenmalig minister van Defensie André Flahaut (PS), als fractieleider van CD&V in de Kamer tussen 2003 en 2007. Eind 2007 werd De Crem dan zelf minister van Defensie in de regering-Verhofstadt III. Op die post voelde hij zich meest in z’n sas en kreeg hij de bijnaam Crembo, voor z’n stoere houding. Later zou hij nipt naast de post van NAVO-secretaris-generaal grijpen. Op het eind was hij ook vicepremier, een rol waar hij zichtbaar van genoot.

Maar dat was hem na 2014 niet langer gegund. In de regering Michel kreeg hij een schamele post, die van staatssecretaris van Buitenlandse Handel. In die rol kreeg hij steeds meer kritiek voor z’n gebrek aan werkkracht. Z’n studie tijdens zijn job, aan Harvard, werd hem niet in dank afgenomen door regering en partij.

Gesponsorde artikelen