Na lange onderhandelingen hebben de ministers van Financiën uit de eurozone een compromis bereikt over een plan om Griekenland uit het acht jaar durende afbetalingsprogramma te halen. Daarmee lijkt een einde te komen aan de crisis in het land, want de Grieken zullen na hun laatste aflossing op eigen benen kunnen staan en hun schulden beter onder controle kunnen krijgen.
Op 20 augustus moet het steunprogramma aan Griekenland beëindigd worden, en dan zal het land weer toegang tot de markten krijgen. Volgens Mario Centeno, de voorzitter van de eurogroep, gaat het de goede kan uit met de Griekse schulden. Acht jaar lang heeft Griekenland steun gekregen, en ondertussen is er verschillende keren mee gedreigd om het land uit de eurogroep te zetten. “Er zijn zware offers geleverd”, zegt Centeno. Ook na het einde van het steunprogramma zal het financiële beleid nog nauwgezet gevolgd worden door Europa.
Deadlines uitgesteld
In die acht jaar hebben de eurolanden en het IMF ongeveer 273 miljard euro aan Griekenland geleend. Ze moesten in ruil daarvoor wel een aantal zware hervormingen doorvoeren, die vooral een sociale impact hebben gekregen bij de bevolking van het land. Het was voor de Griekse regering dan ook niet eenvoudig om dat beleid aan z’n burgers te gaan verkopen. Maar ze hebben woord gehouden en intussen zou ook de begroting terug onder controle zijn. Zelfs de economie is na jaren weer aan het groeien in Griekenland.
Natuurlijk heeft Griekenland nog steeds een berg schulden, en daarover gingen de onderhandelingen die blijkbaar toch niet zo vlot verliepen. Het duurde tot een stuk in de nacht voor de Europese ministers in Luxemburg een compromis vonden. Ze zijn het erover eens dat de schuldenlast draaglijk moet blijven als de Grieken weer op eigen benen willen staan. Daarom zijn de deadlines voor de afbetaling van leningen uit het tweede steunprogramma met tien jaar uitgesteld. De Griekse regering zal daardoor een hele tijd geen grote sommen moeten terugbetalen.
Bovendien krijgt het land nog een laatste schijf van 15 miljard euro steun. Dat is een soort bescherming om alle voorzienbare risico’s op te vangen en om beleggers te overtuigen dat investeringen in Griekenland weer veilig zijn.
Werkloosheid
Dat betekent natuurlijk helemaal niet dat de economische crisis voor de Griekse bevolking meteen voorbij is. De werkloosheidsgraad is iets verbeterd, maar staat nog altijd op 20 procent. Bij jongeren zit zelfs nog altijd 43 procent zonder werk. Sinds 2010 zijn de lonen in het land met 20 procent gedaald. Pensioenen zijn zelfs met 70 procent afgenomen. Maar voor de eurozone is de conclusie duidelijk: “De Griekse crisis is vanavond beëindigd.”