“De echte waarde van bitcoin? 0 dollar”, stelt invloedrijke bank

In een paper heeft de invloedrijke Amerikaanse bank Morgan Stanley de aanval geopend op bitcoin. Ze hebben geprobeerd de echte waarde van de bitcoin te achterhalen en die ligt volgens hen een pak lager dan ze momenteel wordt geschat. Een heel pak lager. Want volgens de bank is de echte waarde van de bitcoin 0 dollar. 

Bitcoin heeft zich na een desastreus begin van het kerstweekend, waarbij het op vrijdag wegzakte tot onder de 11.000 dollar, weer wat hersteld. Momenteel wordt de digitale munt weer geschat boven de 15.000 dollar. Maar volgens de invloedrijke Amerikaanse bank Morgan Stanley moeten we ons van die schattingen en koersberekeningen maar weinig aantrekken. In een paper met de naam ‘Bitcoin decrypted’ halen zij namelijk de bitcoin, en zijn waarde, volledig onderuit.

“Is bitcoin een valuta? Neen”

In de paper geven ze aan waarom het zo moeilijk is om waarde toe te kennen aan de digitale munt. “Het is een heel moeilijke vraag”, schrijft Morgan Stanley-analist James Faucette. “Kan bitcoin gezien worden als een valuta? Neen, want er is geen rente op te verdienen.”

Bitcoin wordt vaak ook vergeleken met goud, maar ook daar ziet Faucette niet meteen heil in. “Moeten we het zien als digitaal goud? Misschien. Al heeft het niet de intrinsieke gebruikswaarde die goud heeft zoals in elektronica of juwelen”, legt hij uit, “maar investeerders lijken er toch waarde aan toe te kennen.”

Is het dan een betalingsnetwerk? “Ja, maar maar op heel kleine schaal en er worden ook geen transactiekosten gerekend”, schrijft de analist. “Het gemiddelde handelsvolume van bitcoin is ook amper 3 miljard dollar per dag (in de afgelopen 30 dagen), waar dat op de markt voor buitenlandse valuta bijna 5,4 biljoen dollar was.” Bitcoin is volgens Faucette dan ook helemaal niet zo groot als vaak wordt gedacht.

iStock

“Werkelijke waarde is 0”

“Er wordt dagelijks ook, naar schatting, voor minder dan 300 miljoen dollar in gehandeld. Enkel bij creditcardmaatschappij Visa is dat al meer dan 17 miljard.” Bitcoin is niet alleen kleiner dan gedacht, het wordt dus ook door veel minder mensen gebruikt. Er wordt volgens de bank al helemaal niet veel mee betaald. En het aantal dat het wel doet, vermindert zelfs nog: “Het wordt bijna nergens geaccepteerd en het neemt zelfs nog af”. “Als niemand de technologie gebruikt, is de werkelijke waarde dan ook 0”, concludeert de bank.

De uitspraken van Morgan Stanley, de derde grootste investeringsbank ter wereld, moeten wel met de nodige argwaan worden bekeken. De bank staat enorm weigerachtig ten opzichte van cryptomunten en raadde hun klanten eerder al af erin te investeren. De twee grootste investeringsbanken, Goldman Sachs en JPMorgan, kozen dan weer voluit de kant van bitcoin, en andere digitale munten.