De gruwelijke ‘Blue Whale Challenge’, oorzaak van al talloze zelfmoorden, vindt nu ook zijn weg naar België

De ‘Blue Whale Challenge’ is al een tijdje het internet aan veroveren. Het spel, dat oorspronkelijk uit Rusland komt, bestaat uit 50 verschillende uitdagingen die gaan van jezelf snijden tot zelfmoord. Ja, het gaat echt zo ver. Een hele hoop zelfmoorden zouden er al aan gelinkt zijn. Wij zien er de ‘fun’ niet van in, maar de challenge heeft zich al over de hele wereld verspreid. En het heeft nu dus ook zijn weg gevonden naar België.

Het fenomeen heeft zich vooral verspreid via VKontakte, de Russische tegenhanger van Facebook. VKontakte heeft wel onmiddellijk de betrokken accounts geblokkeerd, zo melden ze aan Le Monde. Er resten nu nog slechts een aantal “opleiders” of “mentors”, die zeggen “er te zullen zijn” voor diegenen die “de ballen hebben om het spel te spelen”. Accounts die ook snel verwijderd zullen worden, zegt VKontakte.

Opleiders, uitdagingen, jongeren? Over wat gaat het nu eigenlijk? De Blue Whale Challenge is een lijst van 50 uitdagingen. Het begint nog heel onschuldig met ‘schrijf op je hand’ en ’teken een walvis op een papier’. Maar het wordt erger, veel erger. Je moet jezelf snijden, video’s bekijken die aanzetten tot zelfmoord, tot de ‘ultieme’ stap: zelfmoord. Als je echt volledig in het spel opgaat en gemanipuleerd wordt, kan het inderdaad zo ver gaan. De doelgroep is tieners van 12 tot 16 jaar, en die hebben een opleider nodig, iemand die hen ‘opvolgt’.

In Frankrijk

In Frankrijk verspreidt het zich als een lopend vuurtje. Er zijn al een hele hoop zaken aan de politie overgemaakt. De vereniging voor bescherming van kinderen op het internet heeft al “meer dan honderd meldingen” binnengekregen. Er is dan ook snel werk gemaakt van een communicatiecampagne om dit zo snel mogelijk tegen te gaan.

Hoe zit het in België?

Wij willen natuurlijk weten hoe het zit in onze regio’s. Newsmonkey nam contact op met de Computer Crime Unit, die het over “drie zaken” heeft aan het parket van Bergen. De woordvoerder van het Bergense parket bevestigde dat ook: “We zijn verschillende voorvallen tegengekomen. Niet echt frequent, maar wel in verschillende politiezones.”

“Het zijn vaak familie of vrienden die klachten indienen”, zeggen ze. “We zijn nu aan het onderzoeken of die zaken aan elkaar gelinkt zijn.” Het onderzoek loopt dus nog. En ze maken er wel degelijk werk van, want er zijn een hele hoop computers in beslag genomen. Daarmee wil de politie de onruststokers opsporen en identificeren. Of die uit België komen, “daar weten we momenteel nog niets over”.

Bij de Computer Crime Unit zijn ze nog steeds heel weigerachtig om hierover te communiceren: “Het doel is om er niet al te veel aandacht aan te schenken, zodat het niet nog bekender wordt.” Maar waarom zouden tieners zo’n spel eigenlijk spelen? “Jongeren zoeken constant manieren om zich te ontwikkelen en zich sterker voor te doen dan ze zijn.” Maar het is wel een fenomeen dat au serieux moet worden genomen: “Het risico om in zware problemen te komen, is heel groot. We zullen moeten aandringen op dialoog, net zoals de Franse autoriteiten hebben gedaan.”

Child Focus, van zijn kant, zal morgen een vergadering houden met de Computer Crime Unit om zich over het probleem te buigen. Zij zullen daarna beslissen hoe ze hierover zullen communiceren.

Uitgetest

Wij hebben daarop besloten een account te creëren op VKontakte (‘Justine Hallant’) om te zien hoe het nu zit en hoe erg het is gesteld. Aangezien het ‘spel’ al in meerdere media is verschenen, stijgen de aanvragen op VKontakte. De Computer Crime Unit zat er dus niet naast. Zelfs al is het moeilijk om echt te achterhalen of het gewoon gaat om nieuwsgierigen, journalisten of echte tieners.

De mentors zijn moeilijk op te speuren en hashtags zoals #f57, #f58, #wakemeupat420 (die werden gebruikt door verschillende accounts) zijn nu al achterhaald, zelfs op Twitter. Je vindt hier en daar nog wel een afbeelding van een verminkte arm of video’s, die we enkel als dom kunnen omschrijven, maar ook die zullen binnen de kortste keren verdwenen zijn.

Slechts een aantal uurtjes na onze vraag om het spel te spelen, kregen we al een vreemde reactie: “#imwhale”. Het is natuurlijk nog moeilijk om zeggen of het hier om een grappenmaker gaat of niet, maar een ding is zeker: VKontakte zal zijn werk nog hebben de komende dagen.

Sommige gebruikers hebben dan weer een andere oplossing gevonden:

Wie met vragen zit kan de Zelfmoordlijn bereiken op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be