De juiste manier van haar drogen: zo voorkom je hittebeschadiging

Geschreven met branded content van voorkappers

Het drogen van je haar nadat je het hebt gewassen, vormt een belangrijk onderdeel van de haarverzorging. Er zijn verschillende manieren om je haar te drogen, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Naast de klassieke haardroger, tot op heden de populairste manier om het haar te drogen, zijn er namelijk nog heel wat alternatieven.

Aan de slag met de haardroger

De haardroger is de meest gebruikelijke manier om het haar te drogen. Een haardroger werkt door middel van warme lucht die doorheen de haren wordt geblazen. De snelheid is het grootste voordeel van een haardroger. Daarnaast kan je ook meteen je haar stylen terwijl je het droogt. Hierdoor kan je een heel (stijl)volle look creëren. Het nadeel is de hitte: de warme temperaturen kunnen je haar beschadigen. Dit kan resulteren in droog, beschadigd en broos haar. Het kan ook resulteren in het vervagen van kleurbehandelde haren. Dan maar gaan slapen met natte bos haar? Ook dat is volgens experts geen goed idee. De natte haren wrijven op je hoofdkussen en dat levert veel haarschade op.

Temperatuur beperken

Ook een droogkap is een optie, maar heeft in principe hetzelfde nadeel als de klassieke haardroger: de hitte. Er is al veel onderzoek verricht naar welke temperatuur te heet is voor het haar. De onderzoeksresultaten zijn niet altijd gelijklopend, maar over het algemeen neemt men aan dat temperaturen onder 65°C waarschijnlijk veilig zijn. Alles boven 75°C is volgens onderzoekers sowieso schadelijk voor het haar. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de temperatuurinstelling. Houd er rekening mee dat er niet zoiets is als de ideale keuze. Je moet namelijk ook rekening houden met je haartype. Haar dat reeds is beschadigd, vereist bijvoorbeeld extra voorzichtigheid. 

Er zijn producenten die geschikte oplossingen bieden. Als je bijvoorbeeld kiest voor de droogkap BabylissPro BAB6910E, heb je drie standen die variëren van 25°C tot 45°C. Dat wil zeggen dat het drogen van het haar altijd veilig verloopt. Een algemene tip: de hete temperaturen van een haardroger zijn minder schadelijk als je haar nog erg nat is dan als je haar bijna droog is. Daarom is het aan te raden om op tijd te kappen met het de haardroger. Je kunt dan nog een beetje koude lucht gebruiken. Ook een haardroger met ingebouwde ionisatie is aan te raden. De elektrische lading herstelt dan de waterstofbruggen.

Alternatieven voor de klassieke haardroger

Er zijn uiteraard nog heel wat alternatieven voor het drogen van het haar met een haardroger of een droogkap. Zo kan je je haar handdoekdroog maken. Deze manier van drogen wint aan populariteit. Overtollig vocht wordt zo verwijderd uit het haar, waardoor het sneller droogt aan de open lucht. Gebruik hierbij wel een handdoek met microvezels in plaats van een klassieke badhanddoek. Microvezels zijn beter in het afvoeren van vocht en zijn ook een stuk zachter voor het haar. Vermijd sowieso wrijven en dep het haar bij voorkeur droog. Het haar uitwringen wordt ook wel eens gedaan, maar ook dat is niet zo gezond voor het haar.

Je haardroger hoef je trouwens nog niet weg te gooien. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om een rotte banaan weer geel te krijgen. Ook diffusers zijn nuttig. Een diffuser is een accessoire ter bevestiging aan de haardroger. Het is ideaal voor het drogen van krullen of haar met een slag. Het haar blijft daarbij perfect op zijn plek zitten. De warmte wordt tegelijkertijd ook beter over het haar verdeeld, waardoor men aanneemt dat het gezonder is voor het haar. Toch zijn niet alle onderzoekers het hierover eens, dus het blijft beter om te kiezen voor een lage temperatuurstand. Dat is nog steeds de veiligste keuze.

Meer
Lees meer...