De meeste koppels trouwen tegenwoordig zo goedkoop mogelijk (of zelfs gratis). Zo doe jij het ook!

De meeste koppels trouwen tegenwoordig zo goedkoop mogelijk (of zelfs gratis). Zo doe jij het ook!

Uit een rondvraag van De Morgen blijkt dat de Belgen tegenwoordig het liefst zo weinig mogelijk geld uitgeven aan hun wettelijke trouwceremonie. In Antwerpen en Gent kiest meer dan de helft van de koppels voor een goedkopere formule en in Brussel zou het zelfs om 75% gaan. 

De Morgen nam contact op met de verantwoordelijke instanties in de grootste Vlaamse steden om te vragen hoeveel koppels kiezen voor een goedkopere trouwformule. En dat zijn er best veel, zo blijkt: zowel in Gent, Antwerpen als Brussel kiest meer dan de helft van de trouwlustige koppels voor de meest voordelige optie.

Elke gemeente kiest zelf

Gratis trouwen is overigens ook mogelijk in de meeste Vlaamse steden, maar dan moet je wel genoegen nemen met een weekdag. Wie liever trouwt op een zaterdag, betaalt in Gent 191 euro en in Antwerpen 200 euro. In Brussel is het gratis tot 12u, daarna tel je 250 euro neer per schijf van 20 minuten. Trouwens: ‘gratis’ neem je maar beter met een korreltje zout: je betaalt immers ook voor je huwelijksverklaring en/of je trouwboekje (Gent: 21 euro, Antwerpen: 25 euro, Brussel: 50 euro).

Verschillende verklaringen

Dat zoveel koppels ervoor kiezen om goedkoop of gratis te trouwen, kan aan allerlei zaken liggen: zo geven sommige pasgetrouwden liever meer geld aan hun huwelijksreis, een groot feest, een huis of een verbouwingsproject. Sommige koppels trouwen ook puur om administratieve redenen en nog anderen houden hun geloften eenvoudigweg liefst sober.

Tips

Wil jij de kosten voor je trouw ook binnen de perken houden? Houd dan rekening met de volgende tips: raadpleeg de website van jouw gemeente om een zicht te krijgen op de tarieven (Gent, Antwerpen, Brussel) en reken er alvast op dat je waarschijnlijk beter op een werkdag trouwt. Helaas moet je in je eigen gemeente trouwen, maar check zeker wel of er voordelige formules beschikbaar zijn in deelgemeentes. Zo bieden sommige (deel)gemeentes zelfs een gratis receptie aan!

Gesponsorde artikelen