‘De Mol’: Super Mario, pizza’s en een Zoom-call met de mol zorgen voor deze nieuwe hoofdverdachte

We werden deze week getrakteerd op een aantal fenomenale opdrachten in De Mol. Die stonden in het teken van de bekendste Italiaanse loodgieter, Mario, en het bekendste Italiaanse gerecht, de pizza. Bij de eliminatie kregen de deelnemers ook de kans om een deal te sluiten met de mol. Dit alles levert de volgende hoofdverdachte op.

De Mol is al toe aan z’n vierde aflevering en die startte met zeven kandidaten en eindigde met zes. Daarbij kreeg de afvaller de kans om zijn of haar vel te redden. Maar de hulp van de mol kon niet baten.

Opdracht 1: Super Mario Kart

De Mol A4O1
Play4

De eerste opdracht, die volledig in het teken stond van Super Mario, werd op een originele manier aangekondigd bij de deelnemers. Plots werkte het water niet meer, waardoor Michaël ging kijken bij de hoofdkraan. Die was dichtgedraaid, maar hij vond daar ook een envelop met de nieuwe opdracht. Daarvoor moesten er drie loodgieters aangewezen worden. Dit worden uiteindelijk Lynn, Stéphanie en Michaël.

De rest van de groep kreeg later te horen dat ze zullen racen tegen Massimiliano, nationaal kampioen van Italië. Elke kandidaat die voor hem finisht, levert 1.000 euro op. De drie loodgieters kunnen Massimiliano saboteren met bananen, zodat de andere deelnemers meer kans hebben om voor hem over de finishlijn te rijden. Daarvoor moeten ze een levensecht videospel spelen, waarbij ze niet buiten beeld mogen gaan. Tempo houden is hierbij dus de boodschap. Ook kunnen ze door quizvragen over loodgieters goed de beantwoorden, boosters verdienen voor de andere deelnemers.

Tijdens het racen moeten de deelnemers in de wagens bananen in netten langs de weg gooien. Iedereen heeft er drie, Senne kreeg de extra banaan. Wanneer de banaan in het net belandt, wordt Massimiliano “aanzienlijk vertraagd”. De loodgieters kunnen ook kiezen wanneer ze de boosters inzetten en wie deze krijgt.

Wat zou de mol doen?

Als mol zit je sowieso het beste in het team van de racers. Want daar heb je de volledige controle over jouw 1.000 euro, maar kan je door bananen naast het net te gooien ook de andere racers benadelen. Ook de boosters kan je als racer verloren laten gaan door toch alsnog niet genoeg gas te geven of uit de bocht te vliegen. En je kan natuurlijk ook een rondje te weinig rijden.

  • Totaal te verdienen: 4.000 euro
  • Verdiend: 1.000 euro

Opdracht 2: Het pizzabakkersvak

De Mol A4O2
Play4

De tweede opdracht stond dan weer volledig in het teken van pizza’s. De deelnemers moesten zich voor het eerste deel van de opdracht in drie groepen verdelen. Twee mensen gingen focussen op het maken van deeg, twee fijnproevers zouden zich ontfermen over de toppings en de drie overige deelnemers zouden instaan voor de levering. In dit eerste deel van de opdracht moesten zoveel mogelijk deelnemers een plekje voor de finale proberen te behalen. Want elke deelnemer die de finale tot een goed einde brengt, verdient 500 euro voor de groepspot.

Bij de deegopdracht moesten de deelnemers, Senne en Lynn, pizzadeeg uitrollen en vervolgens van het dak van een gebouw naar een ander dak van een gebouw gooien. Als tien bodems heelhuids de overkant haalden, mocht één persoon naar de pizzafinale. Om allebei de finale te spelen, moesten er 15 pizzabodems de overkant bereiken.

De fijnproevers werden geblinddoekt en moesten in vier rondes elk een stuk pizza met verschillende toppings proeven. Daarbij was er telkens één ingrediënt dat op beide pizza’s te vinden was. Als dat ingrediënt correct werd geïdentificeerd, verdienden ze een punt. Om één speler in de finale te krijgen, moesten ze twee juiste antwoorden geven. Als drie antwoorden juist waren, konden ze allebei hun kans wagen in de finale.

De pizzabezorgers, tot slot, moesten met een stapel pizzadozen de klim naar het dorp maken. Aanvankelijk kregen ze elk 20 dozen, dus 60 in totaal. Dat was genoeg om één speler in de finale te krijgen. Onderweg konden ze nog extra dozen plooien en meenemen. Als 75 dozen de finish haalden, konden ze met twee naar de finale, met 85 dozen mochten ze alle drie de finale spelen.

Die finale bestond eruit om met een pizza op een lange stok de prachtige locatie voor het diner te bereiken. Maar onderweg moesten ze niet alleen ervoor zorgen dat hun pizza niet tegen de grond ging, maar ze moesten ook “grootst mogelijke schande van Italië proberen vermijden”. Die bestond uit stukjes ananas die vanuit de lucht naar beneden vielen. Eén stukje ananas op de pizza zorgt ervoor dat de pizza niet meer telt en de 500 euro van de kandidaat verloren gaat.

Wat zou de mol doen?

Het team met drie deelnemers lijkt ons het nuttigste als mol. Daar speel je namelijk voor 1.500 euro in plaats van 1.000 euro. Daarnaast is het ook handig om zelf de finale te spelen omdat je daar ervoor kan zorgen dat je zelf stukjes ananas op je pizza krijgt of je hele pizza laat vallen. In de finale kan je ook de andere kandidaten sturen om op plaatsen te lopen waar de ananasstukjes uit de lucht vallen. Zo kan je dus een impact hebben op het bedrag dat uiteindelijk verdiend wordt.

  • Totaal te verdienen: 3.500 euro
  • Verdiend: 500 euro

Opdracht 3: Zoom-call met de mol

De Mol A4O3
Play4

De derde opdracht vond plaats na het invullen van de test. Nadat de deelnemers de test hadden ingevuld, verscheen de mol (volledig incognito, uiteraard) op hun computerscherm. Hij/zij had daarbij een opmerkelijk voorstel voor de kandidaten. Ze konden voor 1.000 euro uit de pot een foute vraag verbeteren. Eigenlijk konden ze dus voor 1.000 euro uit de pot een pasvraag kopen. Elke kandidaat kon er maximum vier kopen.

Enkel de kandidaat die de test het slechtst invulde, zou gebruik kunnen maken van deze gekochte pasvragen. Maar er zat nog een addertje onder het gras. Alle kandidaten kregen bij de eliminatie te zien of ze voorlopig de afvaller waren. Daarna kreeg de groep 5 minuten de tijd om te proberen achterhalen wie er zonet gezien had dat hij of zij voorlopig het spel zou moeten verlaten. Als ze de juiste kandidaat konden onderscheppen, werden de gekochte pasvragen niet gebruikt en ging de oorspronkelijke afvaller gewoon naar huis. Maar als de groep de foute persoon aanduidde, dan werkten de pasvragen wel, ging er dus geld uit de pot en moest de persoon die de test het op één na slechtst invulde naar huis. De groep krijgt hetzelfde aantal gokken als pasvragen die de kandidaat kocht.

Wat zou de mol doen?

De mol heeft in deze opdracht meer kennis dan de kandidaten. Doordat hij of zij weet hoeveel pasvragen hij of zij “verkocht” heeft aan iedereen, kan die inschatten wie de oorspronkelijke afvaller is. Als mol is het dan handig om die persoon niet aan te wijzen zodat er geld uit de pot gaat.

  • Totaal te verliezen: – 4.000 euro
  • Verloren: 0 euro

Groepspot na aflevering: 11.140 euro

Bernard

bernard A4
Play4

Bernard is de mol, want …

In de eerste opdracht maakt Bernard deel uit van de racers. Maar hij heeft ook inspraak bij de loodgieters. Hij stuurt Michaël door het videospel, waarbij hij zegt dat hij de ladder en de doos gewoon moet voorbijsteken. Hierdoor mist Michaël al zeker twee bananen. De twee vrouwen in zijn gezelschap kregen de doos op tijd open, dus was dit Michaël waarschijnlijk ook wel gelukt.

Bij de tweede opdracht maakt Bernard deel uit van het team van de pizzakoeriers. Daarbij wil hij bij de eerste stop zoveel mogelijk extra dozen meenemen, maar dat blijkt niet de beste manier. Want daardoor moeten ze met een hogere, en dus ook instabielere, stapel verder en sneuvelen er al snel veel dozen. Op het einde van de opdracht laat Bernard ook nog heel wat dozen vallen waardoor er maar één kandidaat van het team de finale kan spelen.

Bernard is niet de mol, want …

Bernard is in de eerste opdracht de meest trefzekere bananenwerper en scoort ook bananen op cruciale momenten om Coco zo te helpen. Uiteindelijk is hij ook de enige die voor Massimilano finisht en zo 1.000 euro opbrengt voor de pot.

Charlotte

Charlotte verdubbelaars
Play4

Charlotte is de mol, want …

Charlotte kiest ervoor om niet te verdubbelen in de eerste opdracht, al viel hier het meeste geld te rapen. Als kandidaat weet je dit natuurlijk niet op voorhand, maar de mol is wel op de hoogte over hoeveel er in elke opdracht te verdienen valt en kan dus bewust kiezen om de verdubbelaars niet in te zetten bij de opdracht waar het meeste geld op het spel staat.

Bij het racen wordt Charlotte al in de tweede ronde ingehaald. Hierdoor gaat er al meteen 1.000 euro verloren en de drie bananen die ze kreeg. Als mol is het handig om vroeg in het spel en met een aantal bananen uit te vallen, want zo moet de rest het al meteen doen met minder voordelen. Hierbij is het, zoals Lynn al aanhaalde, ook opvallend dat Charlotte met de BMW’s sneller rijdt dan de andere kandidaten, maar bij het karten plots de traagste van de bende is.

Charlotte “vergeet” de verdubbelaars mee te nemen voor de tweede opdracht. Daardoor kan ze er geen inzetten tijdens de tweede opdracht en heeft ze er uiteindelijk ook geen enkele ingezet in haar tijd als verantwoordelijke voor de verdubbelaars. De verdubbelaars werden de afgelopen weken enkel ingezet in opdrachten waarin uiteindelijk niets verdiend werd. Deze aflevering hadden ze eindelijk iets kunnen opleveren. Maar dat gebeurde dus – door toedoen van Charlotte – niet.

In de pizzaopdracht laat Charlotte heel wat dozen vallen. Daardoor kan er van dit team uiteindelijk maar één persoon meespelen in de finale en laten ze dus 1.000 euro liggen.

We weten dat Charlotte vier pasvragen heeft “gekocht” van de mol. Dit kan als mol ook een strategie zijn. Want sinds vorig jaar weten we dat de mol ook deelneemt aan dit soort opdrachten. Het kan dus zijn dat ze hier expres een slechte test invulde, met de hoop dat er dan 4.000 euro verloren zou gaan.

Charlotte is niet de mol, want …

Bij het eliminatiespel richt Charlotte haar pijlen heel fel op Coco. Als mol zou ze weten dat Coco gelogen heeft over hoeveel ze heeft ingezet, waardoor ze dus juist zou willen vermijden dat Coco gekozen wordt. Als er iemand anders gekozen wordt, zou de deal van Coco met de mol namelijk wel zijn doorgegaan en zou er dus 1.000 euro uit de pot zijn gegaan.

Lynn

Lynn A4
Play4

Lynn is de mol, want …

In de eerste opdracht slaagt Lynn er maar een van de twee keer in om een goede buis te bouwen. Bij haar eerste poging ging het heel vlot, maar bij de tweede keer loopt het volledig in het honderd.

Tijdens het racen beginnen de loodgieters pas laat aan te geven dat de racers bananen moeten gooien. Als ze hier sneller mee begonnen waren, hadden Charlotte en vooral Coco misschien nog gered kunnen worden.

Wanneer de loodgieters Coco een tweede booster geven, doen ze dit net wanneer ze in een bocht is. Daardoor verliest Coco de controle en wordt ze ingehaald door Massimiliano. Het is Lynn die hierbij op de knop drukt.

De loodgieters zijn ook geen rondjes meer aan het tellen tegen het einde van de opdracht, wat volgens ons toch eerder een taak voor hen is dan voor de racers zelf. Hierdoor geven ze Senne de indruk dat hij al bezig is aan zijn laatste rondje.

Lynn toont zich een volleerd pizzabodemgooier en -vanger. Dit kan bewust zijn om ervoor te zorgen dat ze sowieso nog impact zal hebben tijdens het tweede deel van de opdracht. Daarbij laat Lynn ook als enige haar pizza vallen, waardoor haar 500 euro op slag verloren gaat.

Lynn is niet de mol, want …

Tijdens haar videospel haalt Lynn vijf bananen op. Daarmee doet ze het het beste van de drie loodgieters. Lynn en Stéphanie slagen er ook in om een baan te bouwen naar het juiste antwoord en verzamelen zo vier boosters. Het gaat hierbij om de enige boosters die in deze opdracht verdiend worden.

Tijdens het racen, is het vooral Lynn die aangeeft dat ze geen booster moeten gebruiken voor Charlotte, omdat ze later in de race toch weer ingehaald zal worden. Dit lijkt ons de juiste keuze, want Charlotte reed een stuk trager dan Massimiliano en de andere kandidaten, waardoor de booster waarschijnlijk geen verschil zou hebben gemaakt.

De goede prestatie van Lynn en Senne in het bodemslingeren hoeft natuurlijk geen mollenactie te zijn, want hierdoor kan er 1.000 euro extra verdiend worden.

Bij de eliminatieproef speelt Lynn hard in op het schuldgevoel van de persoon die de afvaller is. In haar gesprek met de mol wordt ze ook zichtbaar emotioneel, wat volgens ons moeilijk te spelen is.

Michaël

Michaël A4
Play4

Michaël is de mol, want …

In de eerste opdracht lukt het buizenbouwen niet als Michaël in de buurt is. De enige keer dat deze opdracht wel slaagt, is de keer dat Lynn en Stéphanie de bouwers zijn.

Tijdens het racen wilde Michaël Charlotte toch een booster geven. Lynn en in mindere mate Stéphanie gaan hier niet mee akkoord omdat ze (volgens ons terecht) denken dat Charlotte het uiteindelijk, zelsf met een booster, toch niet zal halen.

De loodgieters beginnen pas laat in te zetten op het gooien van bananen. Als ze hier sneller mee begonnen waren en Massimiliano een grotere achterstand hadden gegeven, hadden Charlotte en vooral Coco misschien nog gered kunnen worden.

Wanneer de loodgieters Coco een tweede booster geven, doen ze dit net wanneer ze in een bocht is. Daardoor verliest Coco de controle en wordt ze ingehaald door Massimiliano.

Met de woorden “Dit is het laatste rondje voor Senne. Handjes in de lucht als je over de finish komt” is het vooral Michaël die duidelijk maakt dat Senne aan zijn laatste rondje bezig is. Terwijl hij dus eigenlijk nog een rondje te gaan had.

We krijgen de foute antwoorden niet heel duidelijk te zien, maar als er bij het pizza’s proeven gemold is, is dat dus door Michaël, aangezien Coco al zeker niet de mol is.

Michaël is niet de mol, want …

Michaël verzamelt in de eerste opdracht vier bananen voor de racers. Hoewel hij geen al te beste buizenbouwer is, geeft in deze opdracht wel de juiste antwoorden, waardoor er geld verdiend kon worden.

Samen met Coco slaagt Michaël erin om twee juiste antwoorden te geven bij de pizzatoppings. Bij de cruciale vraag legt hij ook meteen de nadruk op de ansjovis. Als je als mol wilde dat hier meteen 1.000 euro bleef liggen, had je hier minder de nadruk op kunnen leggen. Hierdoor kan een van hen naar de finale. Het is uiteindelijk Michaël die de finale speelt en er als enige in slaagt om met een volledige pizza zónder ananas aan de tafel te geraken.

Senne

Senne A4
Play4

Senne is de mol, want …

Wanneer de loodgieters gekozen moeten worden, probeert Senne al snel om andere mensen aan te stellen als loodgieters. Aanvankelijk wordt er voorgesteld dat de mannen de loodgieters zijn, waarop Senne al snel de bal terugspeelt met: “Wie kan er een klein beetje met zijn handen werken?”. Als mol zit je volgens ons liever op het racecircuit omdat je daar veel meer impact hebt op de slaagkansen van de opdracht.

Senne zet een indrukwekkende raceprestatie neer, maar daardoor is hij ook te snel om bananen in de netten te gooien. Van de vier bananen die hij kreeg, kan hij er zo maar eentje scoren.

Op het einde van de opdracht denkt Senne dus dat hij al klaar is, terwijl hij nog een rondje moet doen. Maar wanneer Bernard en Massimiliano hem voorbijsteken, heeft hij dan weer wel heel snel door dat hij een rondje te weinig heeft gereden.

Senne en Lynn zijn zeer goed in het gooien en vangen van pizzabodems. Dit kan bewust zijn om ervoor te zorgen dat ze sowieso nog impact zullen hebben tijdens het tweede deel van de opdracht. Daarbij valt er ananas op de pizza van Senne, waardoor zijn 500 euro verloren gaat.

Senne is niet de mol, want …

Senne is de eerste die meteen bij het horen van “loodgieters” de link legt met Mario en Luigi. Als mol zou je dit soort “bewijzen van voorkennis” volgens ons proberen vermijden.

Wanneer Senne zijn enige banaan in het net gooit, doet hij dit juist op een cruciaal moment, wanneer Coco bijna ingehaald wordt. Als Senne de mol was, was dit een goed moment geweest om een banaan te missen.

Stéphanie

Stephanie A4
Play4

Stéphanie is de mol, want …

Stéphanie slaagt er in de eerste ronde niet in om een buis te bouwen om boosters te verzamelen. Hierdoor moeten de racers het met vier boosters minder doen.

De loodgieters beginnen pas laat in te zetten op het gooien van bananen. Als ze hier sneller mee begonnen waren en Massimiliano een grotere achterstand hadden gegeven, hadden Charlotte en vooral Coco misschien nog gered kunnen worden. Tijdens het racen horen we Stéphanie ook maar weinig, het initiatief komt hier vooral van Michaël en Lynn. Op het einde van de opdracht wil ze dan plots Senne – die op dat moment bijna een ronde voorsprong heeft – een boost geven.

Het was de taak van Stéphanie om de rondjes bij te houden. Maar op het einde weet ze plots niet meer hoeveel rondjes Senne al gedaan heeft. Hierdoor denkt Senne dat hij klaar is, terwijl hij eigenlijk nog een rondje moet doen. Zijn 1.000 euro gaat zo verloren.

In de tweede opdracht probeert Stéphanie er het tempo in te houden bij het lopen met de pizzadozen. Ze doet dit ook opvallend beter dan Charlotte en Bernard. Als mol zou ze hierop geoefend kunnen hebben, zodat ze ervoor kon zorgen dat ze het zelf veel beter deed dan de andere twee en dus zeker in de finale terecht zou komen om er daar dan voor te zorgen dat ze geen geld verdient. Er belandt ook ananas op de pizza van Stéphanie waardoor haar 500 euro verloren gaat. In de chaos die daarna ontstaat, laat Lynn haar pizza vallen.

Stéphanie is niet de mol, want …

Stéphanie en Lynn slagen erin om een baan te bouwen naar het juiste antwoord en verzamelen zo vier boosters. Het gaat hierbij om de enige boosters die in deze opdracht verdiend worden. Stéphanie haalt ook vier bananen op, waarmee Massimiliano vertraagd kan worden.

Wanneer ze bij het eerste punt aankomen om extra dozen te verzamelen, wil Stéphanie niet te veel dozen meenemen. Dit is eigenlijk een goede strategie, want zo blijven de stapels stabieler. Want hoe hoger de stapels, hoe makkelijker de dozen vallen.

Stéphanie is de enige die geen enkele doos heeft laten vallen in de tweede opdracht. Hoewel dit kan zijn met het oog op een eigen plekje in de finale om daar geld te verliezen, zorgt ze er hier wel voor dat iemand van het team geld kan verdienen.

Bij het eliminatiespel wijst Stéphanie Coco aan als voorlopige afvaller. Als mol zou ze weten dat Coco gelogen heeft over hoeveel ze heeft ingezet, waardoor ze dus juist zou willen vermijden dat Coco gekozen wordt. Als er iemand anders gekozen wordt, zou de deal van Coco met de mol namelijk wel zijn doorgegaan en zou er dus 1.000 euro uit de pot zijn gegaan.

Afvaller: Coco

Coco afvaller
Play4

De deal met de mol had haar kunnen redden, maar doordat de stress van haar gezicht af te lezen was, viel Coco toch door de mand. Nadat we haar na de eerste aflevering nog zagen als hoofdverdachte, werd dat gedurende de afleveringen steeds minder het geval. In onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips! stond Coco na de aflevering van vorige week zelfs helemaal onderaan met minder dan 5 procent van de stemmen.

Geen enkele puta madre of joder was dus geacteerd en Coco was gewoon een heel gedreven, maar toch een beetje onhandige kandidate.

Hoofdverdachte: Charlotte

Charlotte verdubbelaars
Play4

Na deze week is onze hoofdverdachte Charlotte. Zij was in elke opdracht te vinden op de plaats waar je volgens ons het beste zit als mol en daarbij slaagde ze in geen enkele opdracht. Ook het feit dat ze de verdubbelaars “vergeten” is, is opmerkelijk voor iemand die doorgaans zo goed met het spel bezig is. Daar komt ook nog eens bij dat afvaller Coco Charlotte leek te vertrouwen. Het kan dus zijn dat Coco uit het spel ligt omdat ze Charlotte volledig negeerde in de test.

Ook Michaël zit opnieuw op onze radar omdat het vooral hij is die Senne overtuigt dat hij aan zijn laatste rondje is, terwijl hij dus nog een rondje moet doen. De verwarring lijkt ons hier vooral te komen van de toren, want Senne leek zelf ook te twijfelen toen ze hem vertelden dat hij aan zijn laatste rondje was.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2024: alle hints en tips!.

De Mol is elke zondag om 20 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...