De Nederlandse Netflix-reeks ‘Dirty Lines’ gaat over veel meer dan telefoonseks             

Netflix heeft nu al talloze Originals, series die exclusief bij hen te zien zijn en waarmee ze abonnees hopen aan te trekken en aan hen te binden. Die Originals bestaan zo stilaan ook in alle landen en talen. Na Ares in 2020 is Dirty Lines nu de tweede Original van Nederlandse makelij en dit is duidelijk de betere van die twee. De reeks werd aangekondigd als een verhaal over de zogenaamde betalende 06-sekslijnen in het Nederland van de jaren tachtig, maar in amper zes afleveringen worden er ook nog heel wat andere thema’s aangehaald.

Seks lijkt alomtegenwoordig in onze samenleving. Er bestaan apps waarin mensen die geïnteresseerd zijn in seks elkaar kunnen vinden, het internet staat vol gratis porno voor wie nood heeft aan visuele prikkels en wie in een fantasie wil leven kan naar OnlyFans om daar een band op te bouwen met iemand aan de andere kant van de chatbox. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden van hoe technologie kan helpen bij het bevredigen van onze verlangens. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Dirty Lines neemt ons mee naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarin zien we hoe de jonge zakenman Frank Stigter (Minne Koole) en zijn broer Ramon (Chris Peters) samen een bedrijf hebben opgericht: ze laten jonge vrouwen cassettes inspreken waarop ze zich inleven in een erotisch verhaal. Die cassettes worden dan afgespeeld voor bellers die naar Teledutch bellen, het eerste Europese bedrijf dat een verdienmodel vond in erotische telefoonlijnen.

Panter en kameleon

© Netflix

We maken kennis met Marly (Joy Delima), een jonge studente psychologie die haar focus op de seksuologie heeft gelegd. Dat is al een erg gewaagde stap voor haar, want haar vader en moeder hebben het niet voor al die “viezigheid”. Haar vader heeft Marly ook altijd aangeleerd dat ze best zo weinig mogelijk moet opvallen en niet te luid moet zijn, want een gezin als het hunne – een migrantengezin – moet er vooral voor waken om niet te veel de aandacht te trekken.

Wanneer Marly’s ouders ontdekken dat ook Marly ooit zo’n cassette is gaan inspreken komt ze op straat te staan en kan ze niet anders dan op kot te gaan bij haar vriendinnen. Zo kan Marly nu ook van zeer dichtbij meemaken hoe seksueel vrijgevochten haar vriendin Janna (Julia Akkermans) is, terwijl Marly vooral over seks fantaseert, maar het weinig doet. Of toch niet met anderen. Zelf zegt ze: waar ze een panter zou willen zijn in het verleidingsspel, is ze eerder een kameleon die bij het eerste oogcontact met een jongen schrikt en snel weer wegkijkt.

Schaamte en taboes

© Netflix

In Dirty Lines lopen de verhalen van de ontwikkeling van de zaak van de twee broers en de ontwikkeling van Marly over en in elkaar heen. Het is dankzij Teledutch dat Marly zal ontdekken waar haar eigen krachten en talenten liggen. Ze wurmt zich in het bedrijf naar binnen en ontwikkelt er zich tot de experte seksuologie. Ze pleit er vooral voor om de eenzijdige mannelijke blik op wat seks moet zijn te verbreden. En dat is dan ook waar Dirty Lines vooral over gaat: hoe weinig onderzoek er in die tijd nog gedaan was naar vrouwelijke opwinding omdat ook de academische wereld enkel maar bestond uit mannelijke onderzoekers, over de verschillen in seksuele interesses tussen mannen en vrouwen en vooral ook over de voortdurende en razendsnelle verschuiving in manieren waarop mensen hun seksualiteit kunnen beleven.

Wie naar Dirty Lines zal wel moeten denken aan Sex Education, The Deuce en Masters Of Sex. Er wordt veel kijkvoer over seks gemaakt in deze tijd en daardoor is Dirty Lines niet wereldschokkend origineel. Maar door het onderwerp langs verschillende invalshoeken te benaderen, blijft de reeks wel makkelijk zes afleveringen lang entertainen.

De jonge cast doet het ook uitstekend met vooral Joy Delima als opvallend gezicht. In België is ze geen bekende naam, maar in Nederland heeft Delima in de Volkskrant Magazine al enige tijd een column over seksualiteit die ‘Seks met Joy’ heet. Daarin bindt ze de strijdt aan met alle schaamte en taboes die nog rond seksualiteit hangen en pleit ze voor open communicatie.

© Netflix

Want vergis je niet: de taboes zijn nog met velen. De meeste mensen worden nog steeds ongemakkelijk als het onderwerp seks aan bod komt. Eén van de meest tekenende scènes in Dirty Lines daarvoor is de eerste vraag die hun professor seksuologie (Benja Bruijning) aan zijn studenten stelt: “Wie hier doet er aan anale seks?” De studenten lachen en niemand geeft antwoord. Ruim dertig jaar later krijg je ongetwijfeld dezelfde reactie.

Durven zijn wie je bent

Dat de telefoonsekslijnen tot zo’n succes wisten uit te groeien, hangt ook samen met die taboesfeer, want plots kon het beleven van je seksuele fantasie anoniem en hoefde je je nergens meer voor te schamen. Het durven zijn wie je bent is dan ook een derde grote thematiek in de reeks. Dat gaat van Marly die stap voor stap haar schaamte en terughoudendheid overwint, tot Ramon die worstelt met zijn geaardheid.

Acteur Chris Peters vult zijn rol van Ramon onopvallend in, maar net dat maakt zijn prestatie zo bijzonder: als Ramon is hij vooral de tegenpool van zijn broer Frank (Minne Koole), het vlotte ongeleide projectiel die van elke dag een feest maakt en niet stilstaat bij de gevolgen van zijn acties. “Een groot kind”, zo omschrijft zijn ex hem. Dat alles is Ramon niet: Ramon is evenwichtig en betrouwbaar en houdt er een liefdevol huwelijk en een stabiel gezinsleven op na en mensen verwachten dan ook van hem dat hij elke seconde van elke dag die betrouwbare tegenpool van zijn broer is. Die maatschappelijke verwachtingen, maar ook gewoon de liefde voor zijn gezin, maken dat het Ramon is die in Dirty Lines de grootste worsteling doormaakt.

© Netflix

Dirty Lines neemt ons mee terug naar een periode waarin de wereld ondanks de taboes die er wel nog waren steeds vrijer leek te worden. Een periode van meer seksuele vrijheid, feesten op housemuziek en pillen en Europa dat bevrijd werd van een Muur. Hier en daar hebben de makers een vreemde keuze gemaakt – Narcotic van Liquido uit 1999 horen onder beelden van de val van de Berlijnse Muur is vréémd – en niet elke plotwending is even origineel, maar als de gemiddelde Netlfix-reeks van dit niveau zou zijn, zouden wij een heel tevreden abonnee zijn.

Alle afleveringen van Dirty Lines zijn nu via Netflix te bekijken.

Meer
Lees meer...