De pil kan dit positieve effect op je brein hebben

De pil kan dit positieve effect op je brein hebben

De pil heeft veel voordelen: prima anticonceptie en makkelijk om te gebruiken. Maar nu hebben onderzoekers ook een ander positief effect ontdekt: vrouwen die de pil al lang nemen, zouden een beter verbaal geheugen hebben dan vrouwen die dat niet doen. 

Of je nu ooit aan de pil bent begonnen om regelmaat in je cyclus te krijgen of als bescherming tegen een zwangerschap (check hier wat je moet doen als je er ééntje vergeten bent): als je ze al tien jaar neemt, ben je er waarschijnlijk best tevreden mee. Tien jaar leek voor de onderzoekers van The Amerian Geriatrics Society ook een goed moment om te peilen wat de pil met je brein doet, want daar weten we eigenlijk helemaal nog niet veel over.

Je geheugen krijgt een boost

Nu hebben de wetenschappers de hersenen van vrouwen toen ze nog niet met de pil begonnen waren, vergeleken met vrouwen die zwanger zijn geweest en vrouwen die gewoon de pil tien jaar hebben doorgenomen, zonder een kind te krijgen. Het effect is best interessant. Want als het over verbaal geheugen gaat, dan zijn vrouwen die de pil tien jaar genomen hebben, slimmer dan zij die dat niet deden én zij die een kind kregen.

Concreet wordt het verbaal geheugen getest met woordenrijtjes die vrouwen moeten onthouden. Jonge vrouwen zijn daar het beste in. Vrouwen die een kind kregen of geen kind kregen maar de pil ook niet namen, werden er iets slechter in. Dat is normaal, want je leeftijd speelt natuurlijk ook mee als het over geheugen gaat.

Tien jaar de pil

Maar vrouwen die de pil wel namen bleken de test dus beter af te leggen dan hun leeftijdsgenoten die dat niet deden. Het ‘piek’-moment ligt op tien jaar pilgebruik, vanaf dan neemt het effect weer af. Om nu te zeggen dat je de pil moet nemen om een beter geheugen te krijgen, zover zouden we niet gaan (er zijn ook nadelen aan de pil). Maar het is een interessante bevinding.

Hoe ’t juist komt dat de pil dat effect heeft, daar zijn de onderzoekers nog niet uit. Al zou het perfect iets te maken kunnen hebben met het ritme in je hormoonwisseling. Met de pil wordt die natuurlijk goed gereguleerd, terwijl dat zonder de pil natuurlijk helemaal niet het geval is. Of dat dan zo goed is voor je lijf, dat staat wel nog ter discussie. Op zoek naar een alternatief? Kijk dan even hier, waar we alle anticonceptiemiddelen naast elkaar leggen.

iStock

Gesponsorde artikelen