De populariteit van cryptomunten is een ramp voor onze zoektocht naar aliens

De populariteit van cryptomunten is een ramp voor onze zoektocht naar aliens

Als we massaal cryptomunten blijven kopen, dan bestaat de kans dat we nooit contact zullen maken met ET. Dat is alleszins waar onderzoekers voor waarschuwen. Zij trekken aan de alarmbel omdat de grote populariteit van cryptomunten het onderzoek naar buitenaards leven in gevaar brengt. De beschikbaarheid van de nodige computerchips daalt, terwijl de prijs ervan toeneemt. 

Voor het onderzoek naar buitenaards leven maken wetenschappers gebruik van GPU’s (Graphics Processing Units). Deze worden gebruikt door makers van videospelletjes, radio-astronauten én Ethereum miners. Die laatste groep zorgt voor een tekort aan computerchips en voor een stijging van de prijs.

Crypto mining

Wanneer iemand betaalt met een cryptomunt, dan worden computers in een globaal netwerk met elkaar verbonden en worden ingewikkelde wiskundige puzzels opgelost. Hiervoor zijn zware, krachtige computers nodig, met GPU’s. Die zorgen ervoor dat transacties kunnen plaatsvinden en dat nieuwe munten kunnen worden aangemaakt.

Tekort en hoge kostprijs

Door de grote populariteit van de cryptomunten is het voor onderzoekers de laatste maanden moeilijk om nog aan computerchips te geraken. “Sommige telescopen hebben immers 100 GPU’s nodig om radiofrequenties in de ruimte te kunnen opvangen”, zegt Berkeley Seti aan BBC. Eerder signaleerden gamers al een tekort.

De cryptomunten zijn zo gegeerd dat ze ook de kostprijs van GPU’s de hoogte in drijven. Dit zorgt ervoor dat bepaalde onderzoeksprojecten te duur zijn geworden.

Ga jij nog nieuwe cryptomunten kopen?

iStock

Gesponsorde artikelen