Left Right
scrollTop top

De PS duwt de MR en cdH nog iets meer in de armen van nieuwe Zweedse coalitie


De PS duwt de MR en cdH nog iets meer in de armen van nieuwe Zweedse coalitie

Elio Di Rupo (PS) houdt z’n woord: zijn Parti Socialiste kiest overal voor lokale coalities met Groen en zelfs de communisten van de PTB. De MR wordt overal eruit gegooid, met name in Brussel. Dat belooft voor volgend jaar: een strijd op leven en dood tussen de liberalen en socialisten.

Het was maandenlang toch wat de nachtmerrie van de N-VA: de MR en de PS die elkaar zouden vinden bij de lokale verkiezingen, wat zachtjes het einde van paars zou inleiden. Verschillende analisten beweerden ook dat de voorakkoorden al in de maak waren.

Maar nu het stof in Franstalig België is gaan liggen, blijkt compleet het tegendeel waar te zijn. De PS heeft de oorlog verklaard aan de MR, en in iets mindere mate aan het cdH. Hun aankondiging, gelanceerd door PS-voorzitter Elio Di Rupo om overal coalities op links te vormen, zonder de MR, blijkt ook effectief uitgevoerd.

Zeker in Brussel is de MR koud gepakt. De liberalen boerden hier en daar wel achteruit, maar ze zijn overal waar mogelijk vervangen door het DéFI van Olivier Maingain, en door Ecolo, dat grote winst boekte in Brussel en Wallonië gisteren. Zo valt de MR terug in Brussel van in 13 gemeenten in het college te zitten naar een schamele zes gemeenten.

Onder meer in Molenbeek verliest Françoise Schepmans (MR) haar sjerp, en in Brussel is Alain Courtois (MR) bij het groot huisvuil gezet door de PS. Overal verliest de PS eigenlijk, maar is het reservoir zodanig groot dat ze als grootste nog altijd kunnen kiezen. En dat doen ze dus nu erg agressief tegen de liberalen.

Meer burgemeesters in Wallonië voor MR

In Wallonië is het beeld iets anders: de MR gaat daar vooruit qua burgemeesters, ze hebben er meer dan in 2012. In totaal zouden dat bijna 100 burgervaders zijn. Maar het beeld is ook daar hetzelfde: er is een links blok overal, zeker in de steden, waarbij de PS ook graag met de PTB in zee gaat. En er is een rechts blok, rond MR en cdH.

Die laatste partij is de grote vijand van de PS, sinds de christendemocraten van Benoît Lutgen de Waalse regering lieten vallen en de PS eruit zetten. Voor Di Rupo zijn het niets minder dan “verraders”, met wie geen zaken meer te doen valt.

Maar de MR zit wel degelijk met een moeilijke uitslag. In steden als Doornik, Charleroi, Namen en Luik verliest de partij wat terrein. Enkel in het Bergen van Di Rupo is er winst.

Het is meteen duidelijk dat het de PS menens is: een strijd op leven en door met de liberalen volgt binnen zeven maanden. Van enige toenadering en een paars verhaal, is totaal geen sprake meer.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810