De pvc-visgraatvloer is de interieurtrend van 2023

Geschreven met branded content van onlinevloerenspecialist

In 2022 zagen we het in Nederland al steeds vaker verschijnen en in 2023 is het hek ook bij ons helemaal van de dam. In steeds meer interieurs verschijnt de pvc-visgraatvloer. Dat deze vloer zo vaak wordt gekozen, heeft er onder andere mee te maken dat je er vrijwel alle kanten mee op kunt. Hierdoor blijft het interieur voldoende authentiek en uniek.

Kennismaking met de pvc-visgraatvloer

Voor wie het niet kent: de pvc-visgraatvloer is een soort vloer op basis van pvc. Deze vloer heeft een visgraatpatroon. Dit patroon ontstaat door de rechthoekige stukken die elkaar volgens een heel specifiek patroon opvolgen. Een pvc-visgraatvloer biedt alle voordelen van een klassieke pvc-vloer. Zo gaan deze vloeren lang mee, zijn ze eenvoudig te onderhouden, zijn ze geschikt voor vloerdemping en werken ze ook geluiddempend. Bovendien is de vloer eenvoudig te reinigen. Ideaal voor aanhangers van de wetenschappelijk bewezen vijfsecondenregel, want die regel vergt wel degelijk een schone vloer.

Vooral als je interieur wat extra flair kan gebruiken, is een pvc-visgraatvloer qua design een goede keuze. Een extra voordeel is dat het in vrijwel alle ruimtes kan worden gebruikt, gaande van de woonkamer tot de keuken. Toch zijn er ook nadelen. Het is natuurlijk niet de goedkoopste vloer. En het motief is relatief druk. Daardoor staat het vooral goed in een grote ruimte en niet in een kleine kamer. Ook in een ruimte met veel inhammetjes en hoekjes komt het wat minder goed tot zijn recht. 

Twee soorten pvc-visgraatvloeren

Er zijn in hoofdzaak twee soorten pvc-visgraatvloeren te onderscheiden: de klikvloer en de lijmvloer. Vrijwel alle aanbieders geven aan dat de lijmvloer de mooiste resultaten oplevert. Een lijmvloer kan je wel enkel leggen bij een egale ondergrond. De afwerking is over het algemeen veel mooier, zonder naden. Het plaatsen ervan vereist wel vakmanschap, benadrukt men onder meer bij de onlinevloerenspecialist.nl. Een klik-visgraatvloer is eenvoudiger om zelf te leggen en hierdoor een populaire keuze bij doe-het-zelvers. De vereiste van een egale ondergrond speelt ook minder en het is bovendien een stuk goedkoper. Er is ook een extra voordeel: bij een verhuizing kan het gewoon mee worden genomen. Hierdoor is het zelfs voor een huurwoning een goede optie. In ruil voor al die pluspunten verlies je wel het voordeel van de prachtige afwerking, hoewel dat vooral iets is voor het oog van de geboren criticus.

Grote verschillen qua prijs en kwaliteit

Het is een belangrijk gezegde uit grootmoeders repertorium: als de vis goedkoop is, stinkt ze. De herkomst is met andere woorden belangrijk en het is niet altijd een goed idee om op kwaliteit te besparen. Zo vergaat het ook de pvc-visgraatvloer. Sommige aanbieders hebben het over 25 tot 40 euro per vierkante meter, andere aanbieders hebben het over 140 tot 170 euro per vierkante meter. Uiteraard inclusief plaatsing. En dat neemt een grote hap uit het budget, want de plaatsing van deze vloeren is behoorlijk arbeidsintensief. Ook bij de Online Vloerenspecialist variëren de prijzen sterk, van ongeveer 28 tot ruim 65 euro per vierkante meter. De prijsverschillen hebben onder andere te maken met de dikte van de slijtagelaag en de geluiddemping. Voor kwaliteit betaal je. Laat je dus zeker niet alleen leiden door de prijs.

Meer
Lees meer...