De Queen zit met een lekkend dak en haar geld is op

De Britse Queen is niet zo rijk meer als ze ooit geweest is. En nog vindt het parlement dat ze dringend minder geld moet uitgeven. Het ‘arme’ mens moet nu al emmertjes plaatsen wanneer het regent, omdat een deel van het dak van Buckingham Palace lekt.

Vacature: de Queen zoekt een nieuwe huismeid. Het bericht deed ons gisteren een beetje denken aan Downton Abbey, waar in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen vorig weekend (zaterdagavond op Eén) ook een vacature geplaatst werd en tegelijk een voormalige butler op zoek ging naar een nieuwe baan. Ondanks een massa verantwoordelijkheden zal de huismeid van de Queen maar 17.400 euro per jaar verdienen. Daar gaat niemand rijk van worden, ook al werk je voor de hoogste persoon van adel in Groot-Brittannië.

Laatste miljoen

Intussen hebben we de oorzaak van het lage loon ontdekt: het is echt crisis bij de Queen. Elizabeth II heeft nog één miljoen pond aan spaarcentjes op haar rekening staan. Het Britse parlement tikt haar bovendien op de vingers: het koningshuis geeft gewoon te veel geld uit en zou gerust wat verstandiger met het budget mogen omspringen. Het is niet de eerste keer dat Queen kritiek krijgt en sinds 2007 heeft ze haar kosten met 16 procent verlaagd. Helaas was dat niet het gevolg van besparingen: ze is vijf procent minder gaan uitgeven, maar zag haar inkomsten met 11 procent stijgen.

Lekkend dak

“Met beter advies zouden we meer kunnen doen met minder geld”, klinkt het. Het parlement uit kritiek op de mensen die momenteel het financiële plan van de Queen beheren. Nochtans is dit niet het moment om veel te besparen. Buckingham Palace is dringend aan een renovatie toe. Het dak lekt op een bepaalde plaats zo erg dat er emmertjes op de grond moeten worden geplaatst.

Asbest

De boilers waarmee het paleis werkt, zijn al 60 jaar in gebruik en zijn dus bijna even oud als de tijd dat de Queen op de troon zit. Bovendien heeft Buckingham Palace last van asbest. Het zou een domper op de Engelse trots zijn als dat ooit de oorzaak zou zijn waarom de kranige vorstin het loodje legt.

Ook vluchten naar Windsor Castle, haar buitenverblijf, is geen optie. Het dak is daar eveneens aan herstellingswerken toe en bovendien zijn er problemen met de waterleiding.

En natuurlijk is er uitgerekend vorig jaar een mondje bij gekomen om eten te geven.

Veel extra geld zal ze niet krijgen, want andere monumenten in Londen hebben dringend de aandacht van een vakman nodig. Het Victoria & Albert Museum wacht al 18 jaar op herstellingswerken. Misschien moeten ze in Londen eens met de bolhoed rondgaan voor de koningin.

Steun de Queen!

Ze kan altijd eens aankloppen bij andere rijke koningshuizen. Vorig jaar is het Verenigd Koninkrijk naar de derde plaats van de duurste monarchieën in Europa gezakt. Op de eerste plaats stond Noorwegen.

En op twee pronkte Nederland.

Eén ding is zeker: bij koning Filip zal ze niet moeten langskomen.