‘De Rechtbank’ opent binnenkort opnieuw z’n deuren met deze rechters

Binnenkort kan je op Play4 en GoPlay kijken naar het dertiende seizoen van de reeks De Rechtbank. Daarin zullen de camera’s opnieuw toegang krijgen tot vredegerechten, politierechtbanken en correctionele rechtbanken over het hele land. Nieuw dit seizoen is dat we voor de eerste keer een unieke inkijk krijgen in de opmerkelijke drugsbehandelingskamer van Gent. Dit mogen we dit seizoen verwachten.

Play4 zal het nieuwe jaar aftrappen met een gloednieuw seizoen van De Rechtbank. Het gaat daarbij al over het dertiende seizoen van de reeks, waarbij we mogen meekijken in de verschillende rechtbanken in ons land. Ook dit jaar zullen we weer een aantal mensen volgen die werken in de rechtbank. Dit zijn de gezichten van het dertiende seizoen van De Rechtbank.

Drugsbehandelingskamer Gent

Dit seizoen krijgen we voor de eerste keer inkijk in de drugsbehandelingskamer in Gent. Daar volgen we rechter Annemie Serlippens, die je kan kennen uit Recht Naar De Gevangenis. In de drugsbehandelingskamer krijgt een beklaagde de kans om onder toezicht van de rechtbank aan zijn, haar of hun verslavingsproblematiek te werken. De beklaagde wordt daarbij begeleid door een justitieassistent, die een persoonlijk behandelplan opstelt.

Serlippens krijgt vooral jonge mensen over de vloer die strafbare feiten hebben gepleegd omdat ze kampen met een drugsproblematiek. Eerlijkheid en motivatie zijn van cruciaal belang om de behandeling tot een goed einde te brengen. Serlippens is hierbij empathisch, maar ze zal ook niet met zich laten sollen.

Andere rechters

Daarnaast mogen we ook opnieuw binnenkijken bij het vredegerecht in Antwerpen, waar we rechter Arn Calewaert volgen. Hij krijgt dagelijks zaken als huurgeschillen, marktkramers die in de clinch liggen of een wasmachine die het niet doet, voorgeschoteld, die hij met zijn Antwerpse tongval, een hele hoop geduld en een tikkeltje humor probeert op te lossen. Ook in Lier zullen we mogen binnenkijken bij het vredegerecht. Daar volgen we rechter Dominique Reyniers, die haar empathisch vermogen in de strijd gooit om huurgeschillen, burenruzies en discussies over bomen op te lossen.

Dit seizoen volgen we ook twee politierechters. Het gaat daarbij om Sarie De Vrieze, de jongste politierechter van Gent, en Theo Wilsens, die bezig is met zijn laatste jaar voor zijn pensioen in de politierechtbank van Beringen. Zij krijgen vooral te maken met vluchtmisdrijven, alcohol- en drugszaken. Verder mogen we ook binnenkijken bij de correctionele rechtbank. We volgen hierbij rechters Sandrine Hermant in de correctionele rechtbank van Charleroi en Stijn Wissels in de correctionele rechtbank van Tongeren. Zij behandelen onder andere drugszaken, diefstallen, partnergeweld, aanzetten tot prostitutie en kindermisbruik.

De laatste rechtbank die we volgen, is het Vlaams Sporttribunaal in Gent. Daar wordt grensoverschrijdend gedrag in de sport onderzocht. Deze rechtbank kan enkel tuchtsancties opleggen en geen straffen zoals een correctionele rechtbank. Als er een klacht wordt neergelegd, worden de betrokkenen opgeroepen voor een verhoor. Nadien wordt de zaak behandeld door de tuchtkamer, voorgezeten door drie rechters.  

Bekijk hier de teaser voor het dertiende seizoen van De Rechtbank:

De Rechtbank is vanaf 10 januari 2024 elke woensdag te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...