‘De Slimste Mens ter Wereld’: Charlie Dewulf vertelt over non-binair zijn

Het werd gisteren een kort bezoekje van minister Annelies Verlinden in De Slimste Mens ter Wereld. Guga Baúl zal daardoor al naar z’n vijfde aflevering gaan, voor Jacotte Brokken wordt het de derde aflevering. Zij worden vanavond uitgedaagd door de eerste non-binaire deelnemer in de quiz: Charlie Dewulf. Die vertelt in de teaser voor vanavond meer over wat dat precies betekent.

Vanavond is het in De Slimste Mens ter Wereld al tijd voor de op twee na laatste gewone aflevering van het 21ste seizoen. Vanaf maandag zal namelijk de finaleweek van start gaan. Nieuwkomer Charlie Dewulf zal daarin hun kans wagen als eerste non-binaire deelnemer aan de quiz. In de teaser legt Charlie uit wanneer die ontdekte dat die non-binair is en wat dat precies betekent.

Non-binair

In de teaser voor de aflevering van vanavond vraagt presentator Erik Van Looy wat meer informatie over wat het betekent om non-binair te zijn. “Non-binair zijn betekent dat je je niet man of vrouw voelt. Ik voelde dat al vanaf ik heel klein was, dat vrouw zijn niet helemaal klopte bij mij. Maar ik was heel bang dat mensen in mijn omgeving me niet graag meer zouden zien en dat ik mijn ouders en mijn vrienden zou kwijtraken.”

Charlie vertelt ook over het moment waarop die dan besliste om aan de wereld te vertellen dat die non-binair is. “Ik had een non-binair personage in een van mijn reeksen geschreven, die niet verlaten werd door hun familie en dan heeft mijn producent tegen mij gezegd: ‘Zou je misschien niet nog eens extra naar je script kijken?’. En dan heb ik beseft dat dat bij mij ook niet zou gebeuren en heb ik het wel durven zeggen.” De eerlijkheid van Charlie wordt in de zaal met een groot applaus ontvangen.

Vervolgens controleert Erik nog even welke voornaamwoorden hij dan moet gebruiken wanneer hij het over Charlie heeft. Het gaat daarbij om ‘die’ in plaats van ‘hij’ of ‘zij’ en ‘hun’ in plaats van ‘zijn’ of ‘haar’. “Het zou kunnen dat ik een fout maak, maar ik respecteer het in ieder geval”, benadrukt Erik. “Vergissen is menselijk”, stelt Charlie hem nog gerust. “Ja, zeker in mijn geval”, besluit Erik.

Bekijk hier de teaser voor de aflevering van De Slimste Mens ter Wereld:

De Slimste Mens ter Wereld is elke maandag tot en met donderdag om 21.15 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...