Door extreme droogte zijn er grote water- en voedseltekorten in verschillende Afrikaanse landen. De huidige extreme droogte is in sommige Afrikaanse landen zelfs met een El Niño achter de kiezen echt uitzonderlijk. Normaal gesproken brengt het weerfenomeen droogte met zich mee in het zuiden van Afrika, maar beleeft het in het oosten van het continent vaak een natter seizoen.
Het Rode Kruis luidt de noodklok voor wat het een ”stille ramp” noemt. Vooral landen in het oosten en zuiden van Afrika zijn zwaar getroffen door de sterkste El Niño tot nu toe. Het noorden van Afrika kampt al langer met problemen, maar nu verslechtert de situatie in het zuiden van het continent ook weer.
In Zimbabwe, Swaziland en Malawi is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen, maar ook in Somalië, Sudan en Kenia heeft het uitblijven van regen ervoor gezorgd dat oogsten mislukten en meer dan twintig miljoen mensen kampen met de onzekerheid waar hun voedsel vandaan te halen.
Een miljoen kinderen heeft inmiddels extra medische hulp nodig vanwege uitdroging of ondervoeding.
Ethiopië beleeft bovendien de ergste droogte in vijftig jaar, tien miljoen mensen hebben voedselhulp nodig en zes miljoen mensen zijn verstoken van proper drinkwater en sanitaire voorzieningen.
Mega-hongersnood op komst
“Met deze ontwikkelingen kan er in Afrika een grote hongersnood uitbreken en om die voor te zijn moeten we nu in grijpen”, aldus het Rode Kruis.
Naast noodhulp is het ook noodzakelijk dat onder meer waterputten en irrigatiesystemen worden hersteld en droogte bestendige zaden worden uitgedeeld om ook te zorgen dat er nieuwe oogsten worden geproduceerd. Nu eten mensen de zaden op omdat ze zelf niets te eten hebben, maar in mei moet er gezaaid worden dus is het van belang dat er dan iets te zaaien valt.