De trein, altijd een beetje reizen: de 8 knapste routes in Europa

Mensen die de BBC-reeks ‘Great Railway Journeys’ gezien hebben, weten dat je met de trein echt wel verder geraakt dan op je kot of op je werk. Dit zijn de acht allermooiste treinreizen die je volgens ons in Europa kan maken.

1. St. Moritz – Zermatt (275 kilometer)

De Zwitserse Glacier Express is naar het schijnt de langzaamste sneltrein ter wereld. Op zeven uur tijd rijd je van St. Moritz tot Zermatt, een rit langs berglandschappen, glamoureuze resorts, diepe kloven, prachtige valleien, 91 tunnels en 291 bruggen. Kostprijs: ongeveer 120 euro.

2. Lissabon – Porto (275 kilometer)

Shutterstock
Op een kleine drie uur tijd rijd je van het authentieke Lissabon naar de prachtige havenstad Porto. Onderweg is genieten van het landschap het enige wat je moet doen. Kostprijs: ongeveer 30 euro.

3. Keulen – Mainz (180 kilometer)

Shutterstock

De Romantische Rijnroute wordt vaak met de boot afgevaren, maar de 180 kilometer zijn ook leuk om met de trein te doen. Vooral het stuk tussen Koblenz en Bingen is heel mooi, met zijn oude burchten, wijngaarden en kastelen. Op iets minder dan anderhalf uur ben je op je bestemming. Kostprijs: ongeveer 45 euro.

4. Bergen – Flåm – Oslo (520 kilometer)

Thinkstock

Prachtige natuur, indrukwekkende fjorden, steile hellingen en besneeuwde bergtoppen, je komt ze allemaal tegen op de 7 uur durende treinrit tussen Bergen en Oslo. Het hoogtepunt is de Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Europa. Maar wat ook heel erg de moeite loont, is uitstappen in Myrdal en dan via de Flåm-spoorbaan gedurende 20 kilometer 865 meter dalen tot aan het einde van de machtige Aurlandsfjord. Kostprijs: ongeveer 90 euro (41 euro voor Bergen-Oslo, 48 euro voor Myrdal – Flåm – Myrdal).

Wil je graag eens naar Oslo op citytrip? Lees dan hier alles wat je moet weten.

5. Bologna – Firenze – Pisa – Cinque Terre (260 kilometer)

Shutterstock

Door de Apennijnen rij je op bijna drie uur tijd van Bologna via Firenze naar Pisa, langs charmante dorpjes als Lucca en Montecatini. Kostprijs: ongeveer 23 euro. En vanuit Pisa ben je op een uurtje in het fantastisch mooie Cinque Terre. Kostprijs: ongeveer 10 euro

6. Fort William – Mallaig (70 kilometer)

Shutterstock

De West Highland Line loopt dwars door de prachtige Schotse hooglanden. Met een stoomtrein, die gebruikt werd in de Harry Potter-films, dender je gedurende 2 uur over het Glenfinnan Viaduct met zijn 21 bogen, langs de hoogste Britse berg, het diepste Loch en de kortste rivier. Eindigen doe je in een van de meest pittoreske vissersdorpjes ter wereld: Mallaig. De trein rijdt dit jaar tussen 12 mei en 24 oktober. Kostprijs: 48 euro.

7. Nice – Cannes (35 kilometer)

Shutterstock

Neen, je geraakt heus wel op andere manieren in Cannes dan met de speedboot. Op 35 minuten ben je met de trein van de ene badplaats in de andere. Kostprijs: ongeveer 7 euro. En ook Nice-Monaco is perfect te doen via het spoor, op 20 minuutjes ben je in het Prinsdom. Kostprijs: ongeveer 9 euro

8. Rosslare – Dublin – Galway (370 kilometer)

Shutterstock

Vanuit Rosslare rij je door het berglandschap van County Wicklow langs de kust naar het hippe Dublin, waar je overstapt op de trein naar Galway. De treinreis duurt ongeveer 5,5 uur. Kostprijs: 25 euro

Meer
Lees meer...