De vrouw die Moederdag oprichtte … probeerde de feestdag daarna jarenlang te boycotten

Moederdag werd in het leven geroepen om mama’s te eren en te bedanken voor al hun liefde en harde werk voor hun kroost. De vrouw die de feestdag oprichtte, kreeg echter zo’n hekel aan de commercialisering van de dag dat ze uiteindelijk jarenlang heeft geprobeerd om Moederdag te boycotten.

Op veel plaatsen in de wereld wordt vandaag Moederdag gevierd, maar wat je misschien nog niet wist, is dat de feestdag in 1905 werd opgericht in Amerika. Na de dood van haar moeder besloot Anna Jarvis om haar te eren in een kerk in West-Virginia.

Zo deelde Anna op 12 mei 1907 maar liefst 500 witte anjers uit aan alle moeders in de St. Andrew’s Church in Grafton, West Virginia. Door die actie werd de witte anjer ook de officiële bloem voor Moederdag.

De populariteit van Moederdag groeide en al in 1914 doopte Amerikaans President Woodrow Wilson Moederdag tot een officiële en nationale feestdag.

Arrestatie

Tegen 1920 was Anna Jarvis het beu dat Moederdag helemaal werd omgetoverd tot een commercieel gebeuren. Ze verachtte de rest van haar leven alle bloemisten en banketbakkers die veel winst maakten op de kap van het eerbetoon aan moeders. Het ging zelfs zo ver dat Jarvis in 1925 gearresteerd werd toen ze een conventie van banketbakkers in Philadelphia verstoorde.

Over die commercialisering zei ze het volgende: “Het is niet ons plezier of genoegen om te zien dat Moederdag een vervelende, verspillende en dure ‘cadeautjesdag’ is geworden zoals Kerstmis en andere bijzondere dagen.”

Uiteindelijk stierf Anna Jarvis in armoede en is het bitterzoet dat velen op onze planeet Moederdag vieren, maar dat er inderdaad schandalig veel geld wordt aan verdiend. Naar schatting geven Amerikanen maar liefst 23,6 miljoen dollar uit om hun mama’s in de bloemetjes te zetten. Per persoon is dat ongeveer 186 dollar en dat is toch niet weinig.