De Wever pokert: ook ‘linkse’ coalitie van N-VA met oranje én rood blijkbaar op tafel

De N-VA haast zich niet. De Vlaams-nationalisten zijn niet van plan om morgen al definitief de knoop voor de Vlaamse regering door te hakken. En opvallend: ook de piste van een coalitie met N-VA, sp.a én CD&V is voorlopig niet dood. Bart De Wever (N-VA) speelt het lekker breed. Deze week hakken ze mogelijk de knoop door.

Al een paar keer gebeurt nu hetzelfde scenario: de onderhandelingen lijken voor de Vlaamse regering naar een kookpunt te gaan, waarna in de pers een bepaald scenario wordt opgewerkt. Eerder was dat een verderzetting van de Zweedse coalitie, afgelopen weekend circuleerde heel sterk het idee dat informateur Bart De Wever op een zucht van een coalitie stond. “Cruciaal weekend”, zo werd beweerd.

Het tegendeel lijkt waar. De N-VA maakt geen haast, en is niet van plan om morgen al iets te communiceren, of knopen door te hakken. Dat is binnen de partij te horen. Mogelijks gebeurt dat wel deze week, al lopen de indiscreties daarover niet helemaal gelijk.

Hoe dan ook, de partij lijkt echt nog wel alle pistes open te houden. Het is te zeggen: PVDA en Groen vielen eerder af. Het lijkt er sterk op dat Vlaams Belang, na een online campagne waarin ze zelf fors de N-VA viseerden, nu wel afscheid moeten nemen. Niet helemaal onlogisch, is dat laatste: met twee (N-VA en Vlaams Belang) kan je net geen coalitie maken. En een minderheidsscenario is wel even een gedachtengang geweest, maar echt een werkbare optie is het toch niet. Niet nodig er nog veel energie aan te verspillen dus.

Geen twee, maar drie opties

Bart De Wever en Tom Van Grieken
Bart De Wever (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang): de flirt lijkt voorbij.

Maar wel opvallend: N-VA wil op dit moment nog steeds absoluut geen keuze maken tussen de drie klassieke partijen op dit moment. En dus zijn er nog allerlei pistes werkbaar. Daarbij valt op dat er niet twee scenario’s circuleren, maar wel drie.

Zweeds kan opnieuw, dat zou eigenlijk mathematisch het meest logisch zijn, en ook de meest ‘rechtse’ regering opleveren. Want: CD&V is en blijft toch nog altijd rechtser dan de sp.a, ondanks al het geflirt tussen socialisten en N-VA’ers.

De reden waarom een Bourgondische coalitie overwogen wordt, is de rol van die CD&V de afgelopen vijf jaar binnen Zweeds. Daarbij was volgens de N-VA sprake van een permanente dissident in eigen rangen. CD&V mag nu dus flink zweten, en met de sp.a wordt intensief gepraat.

Maar er is dus nog een derde optie, zo bevestigen verschillende onderhandelende partijen aan newsmonkey. De optie waarbij N-VA in zee gaat met CD&V én sp.a in een zogenaamde ‘links-nationale’ samenwerking. Dat lijkt ideologisch niet meteen voor de hand te liggen, maar als onderhandelingstechnisch blijkt dat er meer binnen te halen valt voor N-VA in zo’n scenario, waarom dan niet? Het is in elk geval opvallend dat verschillende bronnen het scenario signaleren als een levensvatbare optie.

Hoe dan ook: een beslissing valt toch niet op korte termijn. Het pokerspelletje duurt nog wel even door, deze week.

Meer
Lees meer...