Left Right
scrollTop top

‘Deadwood’-film krijgt trailer én releasedatum met Swearengen en Bullock


‘Deadwood’-film krijgt trailer én releasedatum met Swearengen en Bullock

Liefhebbers van steengoede tv: wrijf maar in je handjes. Want HBO heeft net een trailer én releasedatum gelost voor ‘Deadwood: The Movie’. Na een onceremoniële exit in 2006, keren we terug naar Deadwood, de plek waar Al Swearengen en Seth Bullock de plak zwaaien. Zet je klaar voor 31 mei, want dan laat HBO zich weer van zijn mooiste kant zien met ‘Deadwood: The Movie’.

This is not a drill: de Deadwood-film komt op 31 mei in de cinema’s terecht. Dat weten we dankzij de rijke, spannende trailer die HBO ietwat onverwacht gedropt heeft. We moeten dus niet lang meer wachten tot we opnieuw in de wereld van saloons, bars, cowboys en de heerlijk vloekende, onvergetelijke Al Swearengen (Ian McShane) mogen duiken.

Swearengen

Die figureert ook prominent in de trailer die HBO ons toont. Veel kunnen we er verhaaltechnisch niet uit opmaken, maar qua sfeer zit het weer goed. Wat we in 2006 achterlieten, een verzadigd, luid en gewelddadig Deadwood, komt in 2019 terug in betere beeldkwaliteit. En ook de usual suspects trekken hun geweren als we op deze beelden mogen afgaan.

De focus van het verhaal zal, afgaand op deze beelden, opnieuw op Seth Bullock (Timothy Olyphant) komen te liggen. Die stak het verhaal van Deadwood in 2004 in gang: hij en zijn kompaan Sol Star richtten er een winkel op in het goudmijnersstadje Deadwood. Deadwood ligt niet binnen de staatsgrenzen en is ‘lawless‘, toch wordt Bullock er sheriff, tot chagrijn van de lokale salooneigenaar en de facto baas Al Swearengen.

Kijk hier alvast naar de trailer:

Drie seizoenen lang laveerde Deadwood op prachtige wijze langs de plotlijnen van statehood (of Deadwood binnen een staat zou gaan vallen), eigendomsrechten en het kleinmenselijke in moeilijke omstandigheden. Of je nu van cowboys hield of niet: Deadwood bleef boeien en was één van die series die HBO op de kaart zette.

Cultserie Deadwood

Want Deadwood heeft intussen cultstatus verworven in de tv-annalen. Enerzijds omdat het één van de eerste series was die tegelijk niche en universeel was (hallo, Game of Thrones), ver weg bleef van soap en dezelfde kwaliteit bood als cinema. Het was niet de kijkcijferhit die The Wire en The Sopranos (ook HBO, ongeveer tegelijkertijd uitgezonden) ooit waren, maar kreeg wel een reeks Emmy’s op z’n naam. Met andere woorden: als Deadwood nu gemaakt werd, was de serie nooit gecanceld geraakt. Dat Deadwood vroegtijdig aan z’n einde kwam, zal ongetwijfeld ook meespelen in die cultstatus: de verhaallijnen die in seizoen drie getrokken werden, konden nooit worden afgerond.

Want door een dispuut tussen filmstudio’s trok HBO na drie seizoenen de stekker uit de show, tot grote frustratie van de fans én makers. Er werd jarenlang gelobbyd om schrijver David Milch het hele verhaal van Deadwood te laten vertellen (het echte Deadwood brandde uit, maar werd nadien heropgebouwd) en al in 2007 doken er geruchten op dat er een vierde seizoen zou komen.

Deadwood: The Movie

Uitendelijk bevestigde HBO na dik tien jaar dat er een Deadwood-film zou komen, maar iedereen hield de lippen stijf op elkaar. Het ongeloof was dus groot, zelfs toen er voorzichtig een releasedatum werd gepind enkele maanden geleden. Met de trailer en een échte releasedatum hebben we voor het eerst hard bewijs in handen dat ie er echt komt. Fans houden het hart vast: kan Milch in één film waar anderen een seizoen voor nodig hebben?

Hierin konden we al de allereerste beelden van Deadwood terugzien.

In elk geval zet de trailer voormalige favorieten in de verf: Olyphants Seth Bullock komt vaak voor (de man is intussen ook druk aan het werk met Santa Clarita Diet, waar ook een nieuwe trailer van is), Ian McShane zijn Al Swearengen mag weer “cocksuckers” schreeuwen en ook Calamity Jane, Alma, Joan, Trixie en Tolliver wonen nog in Deadwood. Deze keer is het lot van Deadwood al wat beslist: de staatsgrenzen van South Dakota zijn getrokken en Deadwood moet zich schikken naar regels van hogerhand. Uiteraard is er maar één oplossing: meer geweld.

Op 31 mei kunnen we opnieuw genieten van het sfeervolle, geweld(ad)ige Deadwood. Enjoy, c*cksuckers.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...