Heel wat medewerkers van de nationale voetbalploeg van Wales zullen komende winter het wereldkampioenschap voetbal in Qatar boycotten. Dat doen ze vanwege het gebrek aan rechten voor de LGBTQ+-gemeenschap in het land. Zo is homoseksualiteit er illegaal en kan het in theorie zelfs bestraft worden met de doodstraf.
Wales plaatste zich iets meer dan een week geleden als een van de laatste landen voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Dat deden ze dankzij een 1-0-zege die het voetbalsprookje van het door oorlog geplaagde Oekraïne aan diggelen schoot. Het WK 2022 gaat eind dit jaar door van 21 november tot en met 18 december.
Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is al sinds de bekendmaking van het organiserende land in december 2010 omstreden. Zo waren er toen al verdenkingen van omkoping van de stemgerechtigden, die achteraf bleken te kloppen. Daarnaast zijn er in Qatar ook tal van schendingen van de mensenrechten en kwamen al duizenden (vaak uitgebuite) gastarbeiders om het leven tijdens het bouwen van de WK-stadions.
Geen hotelreservaties voor holebikoppels
Een ander heikel punt zijn de antihomowetten in het Arabische land. Homoseksualiteit voor mannen is er illegaal. De maximumstraf daarvoor is drie jaar en voor moslims onder de shariawet staat er zelfs de doodstraf op. Van dat laatste zouden wel geen voorbeelden uit de praktijk bekend zijn.
Hoewel de FIFA er bij Qatar op aandringt om zijn homowetten te versoepelen voor het aankomende WK voetbal, is daar in de praktijk weinig van te merken. In oktober was er nog sprake van het actief opsporen van leden van de LGBTQ+-gemeenschap die het land binnen wilden komen. Heel wat hotels, die door de wereldvoetbalbond worden aangeraden, hebben vorige maand nog laten weten geen reservaties voor koppels van hetzelfde geslacht te aanvaarden.
“Ter plaatse mensenrechten aankaarten”
Dat alles zorgt ervoor dat een deel van de staf van de nationale voetbalploeg van Wales het WK in Qatar zal boycotten. Noel Mooney, het hoofd van de Football Association of Wales (FAW), zei aan BBC Wales dat het team van plan is het toernooi te gebruiken als een “platform” om de mensenrechten in Qatar aan te kaarten.
Sommige medewerkers kozen er echter voor om helemaal niet af te reizen. “Ze gaan niet naar het toernooi, wat absoluut hun recht is om dat te doen”, zei hij. “De overgrote meerderheid van de staf volgt wel ons standpunt. Zij willen proberen daar ter plaatse het leven te verbeteren en in dialoog te gaan over kwesties als mensenrechten. We kijken ernaar uit om daar een volwaardige rol in te spelen en duidelijkheid te krijgen over eventuele heikele kwesties voor supporters.”