Britse voetbalfans krijgen waarschuwing dat ze doodstraf riskeren als ze drugs meenemen naar WK in Qatar

Voetbalfans die komende winter naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar gaan, riskeren de doodstraf als ze drugs het land proberen binnen te smokkelen. De Qatarese regering liet weten zijn standpunt daaromtrent niet aan te passen voor het WK. Britse veiligheidsdiensten sturen daarom een extra waarschuwing uit naar hun fans.

Dat de wetgeving in Qatar op heel wat vlakken anders is dan in het westen is geen geheim. Met het oog op het bezoek van honderdduizenden supporters later dit jaar wordt daarom door velen angstvallig uitgekeken naar een mogelijke clash op dat vlak. Het WK 2022 gaat deze winter door in Qatar van 21 november tot en met 18 december.

De laatste jaren is er in Engeland meer cocaïnegebruik is vastgesteld bij voetbalfans. Dat bevestigde Mark Roberts, voorzitter van de National Police Chief Council voor Football Policing, aan de Daily Star. Die trend zou volgens hem ook verband houden met het toegenomen supportersgeweld in het land.

Boete, gevangenis of doodstraf

Om die reden stuurt de organisatie een extra waarschuwing uit naar de Engelse fans met het oog op het WK in Qatar. Wie betrapt wordt op het gebruik van drugs in het land riskeert een boete tot 200.000 Qatarese rial (meer dan 50.000 euro). Gebruikers riskeren daarnaast ook een lange gevangenisstraf. Drugs het land binnen smokkelen, kan zelfs bestraft worden met de doodstraf. Qatar liet al weten “geen uitzondering” te maken voor voetbalfans tijdens het wereldkampioenschap.

De Britse politie zou samenwerken met hun collega’s in Qatar om potentiële drugssmokkelaars op te sporen en te controleren. Britse voetbalfans krijgen daarnaast de raad om op te passen voor “willekeurige arrestaties” als ze zich in de omgeving bevinden van iemand die drugs doet. In dat geval zou het zelfs niet uitmaken of de betrokkene zelf drugs gebruikt of niet.

Meer
Lees meer...