Democratie à la Congolaise: Kabila legt gewoon internet plat

Democratie à la Congolaise: Kabila legt gewoon internet plat

In Congo is door de overheid het internet- en sms-verkeer voor een tweede dag platgelegd. De spanning in het land loopt op in afwachting van de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Zowel de regerende coalitie als de oppositie claimt de overwinning. De uitslag wordt pas komende zondag bekend. De overheid zou van plan zijn om zeker tot dan het internet niet toegankelijk te maken voor de bevolking.

Ook de populaire radiozender Radio France Internationale is uit de lucht gehaald. Die heeft volgens de autoriteiten niet-officiële verkiezingsresultaten van de oppositie bekendgemaakt.

In Kinshasa hebben de ambassades van de EU, de VS en enkele andere landen de Congolese regering gevraagd de internetblokkade te beëindigen. Maar een adviseur van president Kabila heeft laten weten dat het internet onbruikbaar blijft tot aan de officiële verkiezingsuitslag. De maatregel is volgens hem bedoeld om te voorkomen dat “fictieve uitslagen” via sociale media worden verspreid. “Dat zou kunnen leiden tot chaos.”

Intimidatie

De stembusgang verliep turbulent, doordat Congolezen in ebola-gebieden niet hun stem konden uitbrengen, en geweld en logistieke problemen ook elders het stemmen onmogelijk maakten.

De Verenigde Naties hebben rapporten ontvangen over milities en veiligheidstroepen die op verschillende plekken kiezers intimideerden zodat ze maar op één kandidaat durfden te stemmen. Volgens de regering gaat het om kleine onregelmatigheden en zijn de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen.

Congo heeft nog nooit een democratische machtswisseling meegemaakt, en de angst voor geweld is groot. “Als de verkiezingsuitslag niet eerlijk is, breken er overal in deze stad onlusten uit”, zei een inwoner van de stad Goma, een bolwerk van de oppositie, tegen Reuters.

Gesponsorde artikelen