Deutsche Bank betaalt miljoenenschikking voor slecht toezicht zedendelinquent Jeffrey Epstein

De grootste Duitse bank is overeengekomen 26,25 miljoen dollar te betalen om een schikking te treffen voor een rechtszaak waarbij de financiële instelling ervan wordt beschuldigd beleggers te hebben misleid over de screening van zijn klanten. Die zou gebrekkig zijn geweest, want Deutsche kon ooit onder meer de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein en Russische oligarchen tot zijn clientèle rekenen.

Dat meldt het persagentschap Reuters.

De voorlopige schikking in contanten, die gisteren werd ingediend bij de federale rechtbank in het Amerikaanse Manhattan, moet nog worden goedgekeurd door districtsrechter Jed Rakoff. Die laatste gaf in juni toestemming voor een mogelijke ‘class action suit’, of: groepsvordering.

De rechtszaak werd aangespannen door verschillende aandeelhouders, die beweerden dat de bank ondoeltreffend was op het gebied van de Know your customer’-richtlijnen en te weinig onderzoek uitvoerde naar witwaspraktijken, en dat bovendien wist.

Beleggers beweerden dat de valse verklaringen van de bank over haar doorlichtingsprocessen de aandelenkoers kunstmatig opdreven en ervoor zorgden dat de aandelen kelderden toen informatie over haar klantenlijst openbaar werd.

Boete van 150 miljoen dollar

In de aanklacht werd gewezen op de zakelijke relatie van de bank met verschillende Russische oligarchen, waaronder miljardair Roman Abramovitsj, en de in opspraak geraakte financier Jeffrey Epstein, die in 2019 in een Amerikaanse gevangenis overleed.

De 66-jarige miljardair Epstein werd ervan verdacht tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes – soms amper veertien jaar – te hebben misbruikt. Epstein onderhield nauwe banden met de Amerikaanse politieke en business-elite en had verschillende rekeningen bij Deutsche Bank.

Toen de grootste bank van Duitsland Epstein in 2013 als klant accepteerde, was hij al een veroordeelde zedendelinquent. Deutsche Bank stemde er in 2020 dan ook mee in om een boete van 150 miljoen dollar te betalen wegens de gebrekkige compliance.

Het gebrek aan toezicht op dubieuze transacties bij de internationale zakenbank kon al op veel kritiek rekenen. Maar de Epstein-affaire bracht het al broze imago van de bank nóg meer schade toe.

(mah)

Meer
Lees meer...