Deze 10 projecten met zonne-energie kunnen levens redden

Voor ons is energie vanzelfsprekend, maar wereldwijd hebben naar schatting 1,5 miljard mensen nog steeds geen toegang tot elektriciteit. Een bijkomende één miljard heeft slechts onderbroken toegang. Maar er is hoop: met de kracht van de zon kunnen deze problemen aangepakt worden, of in de toekomst zelfs opgelost. Wetenschappers, ondernemers en zelfs grote technologiebedrijven werken dan ook hard aan de ontwikkeling van toestellen op zonne-energie. Wij zetten een aantal van de meest innovatieve projecten op een rij.

1. Eliodomestico Solar Still

gabrielediamanti.com
Industrieel ingenieur Gabriele Diamante ontwikkelde dit bekroonde distilleerapparaat op zonne-energie voor ontwikkelingslanden zonder toegang tot drinkbaar water. Het werkt als volgt: je giet er bovenaan zeewater in, dat overdag opgewarmd wordt door de zon. Zo ontstaat er druk die de stoom tegen het mondstuk duwt, waardoor er een waterdichte boiler ontstaat. De Eliodomestico levert tot 5 liter water per dag.

2. LuminAID light

LuminAID
Anna Stork en Andrea Sreshta van LuminAID ontwierpen dit opblaasbare licht op zonne-energie na de aardbeving in Haïti in 2010. Omdat het erg plat is, nemen 50 van deze lichten dezelfde plaats in als acht gewone zaklampen. Afgelopen jaar deed het LuminAID licht al dienst in de nasleep van enkele rampen.

3. Sun King

Greenlight Planet
De Sun King-lamp van Greenlight Planet bestaat in drie varianten: Eco, Solo en Pro. Alle drie hebben ze een batterij die tot vijf jaar meegaat en een ingebouwde mobiele oplader.

4. Artificial leaf

Biochemicus Daniel Nocera vond het ‘artificial leaf’ uit, een siliconen blad dat echte bladeren imiteert door energie te creëren uit zonlicht en water. Als je het blad in water legt, haalt het waterstof en zuurstof uit elkaar en wordt de waterstof opgeslagen in een energiecel. Met de eerste prototypes was er een probleem: met vuil water werkte het niet. Maar in april 2013 kwam er een nieuwe, verbeterde versie. Een ‘artificial leaf’ geeft tot 100 watt energie, 24 uur per dag.

5. Panasonic Solar LED Lantern

Panasonic

Ook techgigant Panasonic bracht in oktober 2013 een LED-lamp op zonne-energie op de markt. De lamp laadt binnen zes uur op met een zonnepaneel en straalt 360 graden licht uit. Het ontwerp kan via een usb-poort ook een gsm opladen in ongeveer twee uur. De lamp zal eerst gelanceerd worden in Kenia, Myanmar, Cambodja, Indonesië, Bangladesh en Maleisië, daarna volgen andere landen.

6. SunSaluter

Amper 21 was Eden Full toen ze de SunSaluter uitvond, een apparaat dat zonnepanelen – zonder motor – doet meedraaien met de zon. Op die manier wordt de energie-output van de panelen maar liefst 40 procent hoger. Meer uitleg vind je in het filmpje hierboven.

7. Portable Light Project

Portable Light
Het Portable Light Project helpt mensen in ontwikkelingslanden om stoffen te creëren die energie opnemen, aangepast aan hun eigen noden. Zo kunnen ze de fotovoltaïsche cellen bijvoorbeeld op hun zakken naaien, waarmee ze de hele dag in de zon lopen. ’s Avonds kan dit dan gebruikt worden als lichtbron. Er zijn al projecten in Nicaragua, Mexico, Venezuela, Zuid-Afrika, Kenia, Haïti en Brazilië.

8. ReadySet Power System

Fenix International
Fenix International bouwde het ReadySet Power System om zoveel mogelijk energie te creëren tegen de laagste prijs. Het apparaat laadt op met 8 tot 10 uren direct zonlicht en kan lichten, radio’s en gsm’s doen werken. Om je een idee te geven van zijn kracht: de ReadySet kan 10 iPhones opladen en meer dan 12 uur een video afspelen op een iPad.

9. SunWater

Uitvinder Paul Polak wil met SunWater het leven van 50 miljoen mensen in ontwikkelingslanden verbeteren, door een goedkoop irrigatiesysteem op zonne-energie te voorzien voor arme boeren. Je komt meer te weten over het project in bovenstaande video.

10. d.light S20

De d.light S20 moet petroleumlampen vervangen in huizen die geen toegang hebben tot het elektriciteitsnetwerk. De lamp geeft via LED-lampen acht uur licht met een volle batterij, die gewoon opgeladen wordt via een zonnepaneel.

(Bron: Mashable)

Meer
Lees meer...