Left Right
scrollTop top

Deze 66 (!) nummers uit de maand november moet je volgens ons zeker gehoord hebben


Traditiegetrouw is november zowat de drukste maand van het jaar: véél films, véél platen, véél concerten en ook véél nieuwe muziek. We konden dus echt niet minder dan 66 nummers selecteren die deze maand uitkwamen en die we je zachtjes, maar dwingend willen aanreiken. Met deze maand nieuw werk van onder andere Spinvis, Absynthe Minded, Billie Eilish, Moses Sumney, School Is Cool en Grimes. De volledige Spotify-playlist vind je onderaan.

1. Spinvis – Parel

Beginnen doen we met een specialleke. Spinvis is één van de Nederlandse artiesten die ter promotie van het Nederlandse Mauritshuis een nummer heeft geschreven over één van de werken des huizes. Parel gaat over het wereldberoemde kunstwerk Het Meisje Met De Parel van Johannes Vermeer. De band rond Erik De Jong zit nu in de afrondingsfase van een nieuw album dat in 2020 zal uitkomen.

2. Kate Tempest – People’s Faces (Streatham Version)

Rapper en dichteres Kate Tempest verblijdt ons met een nieuwe versie van de afsluiter van haar meest recente album ‘The Book Of Traps And Lessons’. Het nummer zit vol wijsheid en poëzie. De mooiste zin: “There’s so much peace to be found in people’s faces.”

3. FKA Twigs – Sad Day

Het is december ondertussen en dus klinkt de lokroep van de eindejaarslijstjes stilaan wat luider. Een plaat die daarbij zeker niet over het hoofd gezien mag worden, is ‘Magdalene’, voorlopig onze favoriet van dit jaar. Daarop laat de artieste een geheel nieuw geluid horen, geïnspireerd door de problemen waarmee ze de voorbije weken te kampen kreeg. Er was de relatiebreuk met acteur Robert Pattinson, maar twee jaar geleden kreeg de zangeres ook te horen dat er gezwellen gevonden waren in haar baarmoeder. Dat tekent een mens en heeft ook de algehele teneur van het album ‘Magdalene’ gekleurd. Sad Day is de nieuwste single.

4. The Raconteurs – Somedays (I Don’t Feel Like Trying)

2019 was ook het jaar waarin The Raconteurs, na elf jaar afwezigheid, weer van zich lieten horen met het nieuwe album ‘Help Us Stranger’. De nieuwste single is Somedays (I Don’t Feel Like Trying), waarop je hoort dat The Raconteurs nog altijd de groep zijn die ons ooit Many Shades Of Black schonken, met Brendan Benson in een glansrol.

5. Beck – Dark Places

Iedereen heeft wel eens van die dagen die niet de moeite waard lijken. Dat is zo bij The Raconteurs, dat is bij Beck niet anders. Hij bezingt een gebroken hart op Dark Places, maar geeft ons meteen een voorzet richting het licht aan het einde van de tunnel. Dark Places is één van de mooiste nummers op zijn nieuwe album ‘Hyperspace’.

6. Absynthe Minded – Mixing The Medicine

Vind je het licht aan het einde van die tunnel niet uit jezelf, dan zijn er medicijnen om je daarmee te helpen. Daarover heeft Bert Ostyn het op de nieuwe single van Absynthe Minded, maar wél in de vorm van een waarschuwing: anti-depressiva zijn nuttig en nodig voor wie ze echt nodig heeft, maar laat ons opletten met het al te makkelijk voorschrijven ervan. Mixing The Medicine is de voorloper van het nieuwe album van Absynthe Minded. Dat zal ‘Riddle Of The Sphinx’ gaan heten en verschijnt ergens in de lente van 2020.

7. Wallace Vanborn – Even A Broken Guru Is Right At Least Two Times A Day

Wallace Vanborn is ook terug na vijf jaar afwezigheid. Frontman Ian Clement zingt dezer dagen het campagnelied samen met An Pierlé en heeft daar een zeer gegronde reden voor: tijdens de opnames van de vorige plaat van Wallace Vanborn – ‘The Orb We Absorb’ – kreeg de zanger voor het eerst een psychose. Het bleek het begin van een lange strijd, waarvoor ook opnames in een psychiatrisch ziekenhuis nodig waren. Clement is nu helemaal terug met zijn band en een nieuwe plaat. Lees meer over ‘A Scalp For The Tribe’ in het interview dat we met Wallace Vanborn hadden.

8. Oh Wonder – Better Now

Gelukkig komt er na de meeste psychologische problemen ook een moment waarop je kan zeggen “Maar ik voel me beter nu.” Het is niet daarover dat Oh Wonder zingt, maar ze zingen wel over een intense ervaring die een familielid had tijdens bevalling met complicaties. Het is de voorloper van het nieuwe album ‘No One Else Can Wear Your Crown’ dat verschijnt op 7 februari 2020.

9. Best Coast – For The First Time

Over naar de Amerikaanse band Best Coast dan. In eigen land (Verenigde Staten) zijn ze best populair, maar hier zijn de mensen die van hen hebben gehoord nog best zeldzaam. For The First Time handelt tot slot ook nog over je beter voelen na een moeilijke periode. Soms misschien zelfs, inderdaad, voor de allereerste keer. Het vijfde album van de band verschijnt in 2020.

10. Taylor Swift feat. Shawn Mendes – Lover

Taylor Swift heeft dan weer haar nummer Lover opnieuw opgenomen zodat het nu een duet is met Shawn Mendes. Het is nu zoet als een suikerspin en bevat de ideale dosis meligheid voor de komende kerstperiode. Dat nummer zal allicht ook weerklinken over de weide van Werchter op 20 juni 2020.

11. Idina Menzel & AURORA – Into The Unknown

Nog meer suikerspinnengehalte met de opvolger van Let It Go. Dezer dagen lokt Frozen II drommen volk naar de cinemazalen en niet eens onterecht: de film is meer dan het bekijken waard en soms zelfs zo donker dat we de film niet zouden aanraden voor kinderen onder de acht jaar. Het liedje dat achteraf het meest in je hoofd blijft hangen is deze Into The Unknown, met AURORA als “de stem.” Het nummer bestaat ook in de versie van Panic! At The Disco, maar die mijden we nog het liefst als de pest.

12. Noel Gallagher’s High Flying Birds – Wandering Star

Er is iets vreemds aan de hand met de broers Gallagher: na Liam op zijn nieuwe single Now That I’ve Found You klinkt ook diens broer Noel op zijn nieuwe single Wandering Star…vrolijk? Noel in alle bescheidenheid over het nieuwe nummer dat in Abbey Road werd opgenomen: “Het is al een live standaard en we hebben het nog niet eens gespeeld.”

13. Laura Tesoro – Press Pause

Laura Tesoro is ook één van die mensen waar wij elke keer weer vrolijk van worden. Met ‘Limits’ heeft zij haar eerste echte album uit en letterlijk elk nummer daarop bezit het potentieel om tot een hit uit te groeien. De nieuwe single heet Press Pause. Lees hier het interview dat we met Laura hadden.

14. Billie Eilish – Everything I Wanted

Als we het dan over hitmachines hebben, kunnen we dezer dagen niet om Billie Eilish heen. Niet dat we ’t zouden willen, want zowat alles wat zij al uitgebracht heeft, kunnen wij smaken. In Everything I Wanted zingt ze over de tol van de roem, maar het nummer is vooral een ode aan haar broer Fineas die al die tijd naast haar heeft gestaan als producer en co-schrijver. Op 19 juli komt Billie Eilish niet naar Werchter, maar wel naar het Sportpaleis. Fans moeten wel diep in de buidel tasten, want tickets gaan voor niet minder dan 89 EUR over de balk.

15. Angèle – Oui Ou Non

Het succes van Billie Eilish heeft ze nog niet, maar in eigen land doet Angèle het lang niet kwaad. Na er in 2019 al drie te hebben gewonnen, is ze dit jaar weer genomineerd voor enkele MIA’s, heeft ze al zalen als de Lotto Arena en Vorst Nationaal laten vollopen en haar debuutalbum ‘Brol’ klinkt intussen als een verzameling hits. Van dat album heeft ze nu een deluxe versie uitgebracht met daarop ook een aantal nieuwe nummers.

16. Grimes – So Heavy I Fell Through The Earth

Het is altijd opnieuw uitkijken naar een nieuw album van Grimes omdat je nooit echt op voorhand weet hoe ze daarop zal klinken. Haar vijfde album ‘Miss Anthropocene’ komt uit op 21 februari en te oordelen naar de nieuwe single wordt dat ook weer een avontuur. So Heavy I Fell Through The Earth klinkt als één van de meest toegankelijke dingen die de Canadese zangeres al opnam, tot wanneer je aan de outro van het meer dan zes minuten durende werkje komt. Weerbarstig, zo hebben we onze artiesten graag.

17. Liesa Van Der Aa – Coming Home

Weerbarstig, dat is ook het minste wat we kunnen zeggen van de nieuwe single van zangeres, muzikante en actrice Liesa Van Der Aa. Haar nieuwe project ‘Easy Alice’ wordt een plaat en een film. In een manifest verduidelijkt Van Der Aa dat de plaat gelinkt dient te worden aan thema’s als schuld, afzondering, schizofrenie, seks en verlangen naar onthechting. In Coming Home heeft ze het over de strijd tegen verveling, tegen euforie en tegen oorlog op televisie. En over Mickey Mouse, dat ook. Het hele album verschijnt op 28 februari, benieuwd zijn we nu al.

18. Psycho 44 – Perfect Blue

Vergeet al wat je denkt te weten over Psycho 44. De band die jaren geleden enkele punkrockhitjes scoorde met All My Demons Have Distortion en Dance MTHRFCKR Dance is niet meer. Op Perfect Blue hebben ze zichzelf een geheel nieuwe sound aangemeten, de voorbode van het nieuwe album ‘UNREALITY’ dat in februari 2020 verschijnt. De releaseshow vindt plaats op 29 februari (ja, dat is er volgend jaar!) in Trix. Wie hen daarvoor nog wil zien, kan naar het showcasefestival We Are Open in Trix, daar spelen ze op zaterdag 9 februari. Op 12 december spelen ze het voorpogramma van SONS in De Roma.

19. Jessie Ware – Mirage (Don’t Stop)

Ook Jessie Ware – die in 2012 een hit scoorde met Wildest Moments – is zich al enige tijd een nieuwe sound aan het aanmeten. Mirage (Don’t Stop) is haar nieuwste dansvloerbom.

20. Róisín Murphy – Narcissus

En nu we toch op de dansvloer zijn aanbeland, leunen we meteen aan bij Róisín Murphy. De ex-zangeres van Moloko bouwt al sinds 2005 aan een eigenzinnige solocarrière. Het is van 2016 geleden dat daar ook een album bijhoorde, maar dat wil niet zeggen dat Murphy in de tussentijd heeft stilgezeten. Of daar nu verandering in komt, is nog niet geheel duidelijk, maar op de nieuwe single Narcissus staat naast deze versie en een kortere versie van de single ook het nieuwe nummer Incapable (dat overigens de acht minuten ook vlotjes overschrijdt).

21. Sofi Tukker & Novak – Purple Hat

“Niets te gek om een nummer rond te schrijven” moeten ze bij Sofi Tukker gedacht hebben en dus kregen we een nummer dat draait rond purperen hoeden. En nog leuk ook!

22. Faces On TV – Womba

Faces On TV is – nog altijd – de band van Jasper Maekelberg. De man heeft een grootse reputatie als producer en heeft mee de hand gehad in het geluid van onder andere Balthazar, Warhaus, Tsar B en Bazart. Maar nu is het weer volop tijd voor zijn eigen project met een tweede album dat in aantocht is, de opvolger van ‘Night Funeral’ uit 2018. Op 29 april stelt Faces On TV het nieuwe album voor in de Vooruit en op 30 april in Trix in Antwerpen.

Live doet Jasper Maekelberg het dit voorjaar in zijn eentje. Door heel Europa rond te touren met Balthazar, heeft Maekelberg ontdekt dat hij grootsere dingen kan doen met een kleinere set-up. Omgeven door conga’s, loop stations, en synths zet hij zijn eigen vertrouwde wereld op het podium, om dan te doen wat hij het liefste doet: samen met zijn publiek vergeten dat er iets anders bestaat dan hier en nu. Die eerste single wordt alvast elke keer dat we ‘m horen beter!

23. Starman feat. Steve Kashala – Inanga

En nu we toch bij de exotische muziek aangekomen zijn: Starman is de band die het Canvas-programma Paradise City ondersteunt. Voor dat programma reisden Mario Goossens van Triggerfinger en bedenker en regisseur Karel Van Mileghem van Jacle Bow de wereld rond om na te gaan wat de rol van muziek kan zijn in het helen van steden die getroffen werden door een ramp, natuurramp of een ramp van menselijke aard. Uit dat project is een boek voortgekomen en een heuse band die ook een plaat hebben opgenomen en op tournee zijn getrokken. Voor wie nog wil gaan kijken: er staan nog zes data op het programma.

Op de nieuwe single klinkt Starman heel erg als Arsenal, en laat dat een compliment zijn.

24. Pumarosa – Into The Woods

Er zijn zo van die bands die je in België nooit op de radio zal horen. Pumarosa is daar een voorbeeld van, en dat is jammer. Op 1 november bracht deze Britse band hun nieuwe single Into The Woods uit, over durven van het pad af te stappen en je gevoel volgen, zelfs als dat chaos met zich meebrengt.

25. Jehnny Beth – I’m The Man

De gitaren klinken nog net iets heftiger op de nieuwe single van Jehnny Beth, de Franse frontvrouw van de Britse punkband Savages. Ze schreef het nummer voor het nieuwe seizoen van Peaky Blinders, de reeks die op muzikaal gebied ver boven al de rest uitsteekt en ook onder andere Richard Hawley, Anna Calvi en PJ Harvey voor hun soundtrack mobiliseerde.

26. Yann Tiersen – Rue Des Cascades (Portrait Version)

Hoog tijd voor een rustpunt en dat vinden we bij Yann Tiersen, de man die vooral bekend is geworden door de soundtrack van Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, maar sindsdien niet heeft stilgezeten. Begin december brengt hij het nieuwe album ‘Portrait’ uit waarop ook een nieuwe versie is te vinden van Rue Des Cascades, uit 1996. Schrik niet na vier minuten, want dan wordt er plots ook gezongen. Ólavur Jákupsson – met wie Tiersen al eerder samengewerkt heeft – is stem van dienst.

27. Het Zesde Metaal – Ouder Komen

Het Zesde Metaal heeft hun nieuwe album ‘Skepsels’ al uit en dat is opnieuw een pareltje geworden. Op Ouder Komen zingt Wannes Cappelle over het onvermijdelijk ouder worden en hoe je ’t je plots kan overvallen. Ook Het Zesde Metaal heeft nog heel wat live data gepland staan, te beginnen op 14 februari.

28. JFDR – My Work

JFDR komt uit IJsland en daar loopt nog iemand rond die fan van haar is: de genaamde Björk. Achter het vierletterwoord schuilt Jófríður Ákadóttir folk, met pop en electronica-invloeden. Drie jaar na haar vorige maakt ze zich klaar voor de release van haar tweede soloalbum. Op 1 mei is ze te bekijken in het Grand Salon van de Botanique in Brussel.

29. Michael Kiwanuka – Solid Ground

Solid Ground is na You Ain’t The Problem en Hero het derde voorproefje dat we van het derde album van Michael Kiwanuka kregen. Dat derde album ‘Kiwanuka’ is ondertussen uit en krijgt lovende kritieken. Solid Ground blijft daarop één van onze favorieten. Kiwanuka zingt hier over de moeilijke kant van het leven, over eenzaamheid en over je niet thuis voelen in de wereld en dat hoor je.

30. Sam Fender – Saturday

Sam Fender durft het ook al eens over zwaardere thema’s te hebben in zijn teksten, maar op zijn nieuwe single Saturday houdt hij het iets simpeler en vraagt hij zich af: “Is ’t al weekend?”

31. School Is Cool – Close

School Is Cool verraste onlangs met de release van een live Best Of naar aanleiding van hun tienjarig bestaan. In die tijd zijn er wel wat personeelswissels geweest, maar daarin één constante: Johannes Genard. Nu is ook zangeres Hanne Torfs voor het eerst erg op de voorgrond te horen op de nieuwe single Close nadat zij ook al op het voorgaande album ‘Good News’ erg haar stempel had gedrukt. Of dit het begin is van een nieuwe richting voor de band – die heel erg The War On Drugs-achtig klinkt op de nieuwe single – moeten we nog afwachten tot 20 maart van 2020. Dan verschijnt het nieuwe album ‘Things That Don’t Go Right.’ Op 18 april is de band in Trix te zien.

32. Strand Of Oaks – Final Fires

Nog eentje die goed naar The War On Drugs heeft geluisterd is Timothy Showalter, de sympathiekste der rockers. Ook hij heeft weer een aantal shows in aantocht en dus is het tijd voor een nieuwe single. De AB is al een tijdje uitverkocht, maar nu is er ook een opwarmshow in 4AD aangekondigd.

33. Cold War Kids – Complainer

In 2006 was Cold War Kids een band die op het randje van de grote doorbraak stond met hitjes als We Used To Vacation en Hang Me Up To Dry, maar sindsdien brachten ze het ene na het andere album dat geruisloos voorbij ging. Nu hebben ze een nieuw plan opgevat: een trilogie. ‘New Age Norms 1’ is daarvan het eerste deel, telt acht nummers, klokt af net onder het halfuur en is ook erg vergeetbaar. Wél leuk: de single Complainer.

34. Jake Bugg – Kiss Like The Sun

Ook Jake Bugg bracht in 2012 een uitstekende debuutplaat uit om nadien alleen maar bergaf te gaan. Zijn voordeel is dat hij nog altijd maar 25 jaar is en dus nog voldoende tijd heeft om tot inkeer te komen. Met zijn nieuwe single Kiss Like The Sun lijkt hij naar zijn muzikale roots terug te keren.

35. Mark Ronson & Anderson .Paak – Then There Were Two

Op kerstdag komt de animatiefilm Spies In Disguise in de bioscoop, met de stemmen van onder andere Will Smith en Tom Holland. Daarvoor werd ook geïnvesteerd in een soundtrack. Op 13 december verschijnt de ep ‘Mark Ronson Presents the Music Of Spies In Disguise’, waarop onder anderen ook Lil Jon en De La Soul te horen zijn. De teaser is voor de samenwerking tussen Mark Ronson en de belachelijk getalenteerde Anderson .Paak. Het enige jammere aan dat nummer is dat het na 2,5 minuut alweer afgelopen is.

36. Moses Sumney – Virile

Omdat een mens ook wel eens ambitieus mag zijn, heeft Moses Sumney een dubbelalbum aangekondigd. ‘græ’ zal 20 nummers bevatten en langer dan een uur duren. Het eerste deel komt uit in februari 2020 en het tweede deel op 15 mei 2020. De eerste single Virile is er al wel en dat is alvast lekker spul.

37. TheColorGrey feat. Oddisee – Out Of My Hands

De Antwerpse rapper TheColorGrey maakte vorig jaar een nummer met Romelu Lukaku, maar gaat deze keer toch maar meer gewoon aankloppen bij een rapper. De gevestigde naam Oddisee zei dan nog toe ook en de combinatie horen we op Out Of My Hands over – je raadt het nooit – hoe moeilijk het soms is om dingen los te moeten laten. Op de nieuwe single zijn voor het eerst ook strijkers te horen én een piano-intermezzo en wij willen meer van deze nieuwe muzikale richting.

38. Graham Coxon – She Knows

Blur-gitarist Graham Coxon stelde de soundtrack samen voor de Netflix-hit The End Of The F***cking World en deed dat opnieuw voor het onlangs verschenen tweede seizoen. Speciaal voor deze reeks schreef hij ook weer een nieuw nummer en dat doet toch vooral weer verlangen naar een nieuwe plaat van Blur.

39. Ben Watt – Irene

Ook heel mooi en minder bekend is Irene, de nieuwe single van Ben Watt. Ben Watt vergaarde zijn strepen bij Everything But The Girl, een jazzy triphop duo met Tracey Thorn. Maar nog voor hij begon als muzikaal architect van dat project, was Ben Watt al bezeten door folk. Het is daar waar hij nu terug naartoe aan het bewegen is. Op 31 januari 2020 brengt hij het nieuwe album ‘Storm Damage’ uit, op 22 maart komt hij dat voorstellen in de Rotonde in de Botanique.

40. Black Box Revelation – Yellow Belly (new version)

Yellow Belly is één van de nummers die op ‘Tattooed Smiles’ terug te vinden is, een plaat die Black Box Revelation vorig jaar uitbracht. Maar dat nummer is nu voorzien van een nieuwe versie. Jan Paternoster ligt toe: “Eens een plaat is opgenomen, is ze klaar. Zoals een bandfoto die getrokken wordt. Een opname van het moment, dacht ik. Tot Kanye West zijn plaat uitbracht, ze terug offline haalde, een nieuwe versie online zette, en zelfs nadien nog steeds nummers bleef aanpassen met nieuwe verzen. Hierdoor gefascineerd ging ik totaal anders luisteren naar onze net opgenomen plaat.
Mijn beeld was veranderd en ik was klaar om onze net nagestreefde limieten te verleggen.”

41. Marcus King – Wildflowers & Wine

De nieuwe plaat van de jonge Marcus King werd geproduceerd door Dan Auerbach van The Black Keys. Voor zijn nieuwe album ‘El Dorado’ – uit op 17 januari 2020 – verhuisde King dan ook naar Nashville en daarmee hebben muzikant en producer een gedeelde liefde. Daar vond hij ook meteen de inspiratie voor een album, want Nashville is volgens Marcus King “de bron van muziek en opportuniteit.” Het soulvolle Wildflowers & Wine is, na The Well, de tweede single van de aankomende plaat.

42. Dawn Brothers – Don’t Do It

Met Dawn Brothers gaan we verder op de ingeslagen weg. Dawn Brothers presenteren hier een cover van Baby Don’t You Do It van Marvin Gaye uit 1965, alleen namen zij wel de uitvoering van The Band uit 1972 als referentie. Ons hoor je zeker niet klagen.

43. Kensington – Uncharted

In Nederland is Kensington een grote naam, in België nog niet echt. Toch kijken ook de Nederlanders op van de nieuwe single van de band, Uncharted, want daarop laten ze een ander geluid horen dan gebruikelijk.

Het gaat dan ook om een heel persoonlijk nummer voor de band. Casper Starreveld, gitarist van Kensington, las vorig jaar een bericht op Facebook waarin stond dat de 26-jarige broer van één van zijn beste vrienden niet thuis was gekomen na een borrel met collega’s in Amsterdam. Iedereen die de jongeman kende was meteen gealarmeerd, want het was niets voor hem om niet thuis te komen. Er werd een zoekactie opgezet, waarbij na een tijdje de fiets van de jongen werd teruggevonden. Nog wat later bleek dat de jongen in de gracht was gevallen en verdronken. Over dat moment, over dat gevoel van machteloosheid gaat Uncharted, wat letterlijk “niet in kaart gebracht” betekent. Omdat Casper ook besefte dat je dan niets meer kan zeggen of doen, dat je dan niet meer kan afkomen met “Het komt wel goed.” Het nummer bestijgt nu langzaam maar zeker de hitlijsten in Nederland.

44. Trixie Whitley – Fishing For Stars

2019 was voor Trixie Whitley het jaar waarin ze haar album ‘Lacuna’ uitbracht, een experimenteel album met elektronica als basis. Daarop staat ook het sobere Fishing For Stars, een nummertje waarin ze bijna alleen haar akoestische gitaar gebruikt. Een nummer dat ze schreef voor haar dochtertje. Dat is nu de nieuwe single van Trixie geworden.

45. Rosalía – A Palé

Rosalía is één van de artiesten die de sound van 2019 mee bepaalde. De Spaanse poprevelatie is intussen uitgegroeid tot een wereldster van formaat en rijgt de hitsuccessen aan elkaar. Het nieuwe nummer is opnieuw aanstekelijk, een troef waar Rosalía met haar nummers sterk op lijkt in te zetten, ook al weet niemand waar haar nummers nog over gaan.

46. Zwangere Guy – Niemand

Zwangere Guy lijkt eerder de omgekeerde beweging te maken en zet meer en meer in op sterke teksten. Het heeft ‘m geen windeieren gelegd, want hij is met zeven nominaties de topfavoriet voor de MIA’s voor dit jaar. Het is net daarover dat hij lijkt te zingen op Niemand, want hij vindt het verdacht als alles in zijn leven plots goed lijkt te gaan. Niemand is de voorloper van zijn tweede album van dit jaar, ‘BRUTAAL’ komt uit op 6 december.

47. Roméo Elvis – Chocolat

Ook Roméo Elvis is dit jaar in strijd voor enkele MIA’s en wel in de categorieën Solo Man en Videoclip. Zijn debuutplaat ‘Chocolat’ werd dan ook erg lovend ontvangen. De titeltrack daarvan is nu uitgegeven als single.

48. Tinashe feat. 6LACK – Touch & Go

Tinashe heeft al veel uitgeprobeerd. Ze was ooit actief als actrice en speelde in die hoedanigheid naast Tom Hanks en Charlie Sheen. Ze maakte ook een tijdje deel uit van een meidengroep én maakte al twee albums waarvoor ze onder andere samenwerkte met ScHoolboyQ en Chris Brown. Ze werd in de markt gezet als de nieuwe Rihanna, maar uiteindelijk flopten de albums commercieel. Haar meest recente album ‘Joyride’ (2018) raakte in belgië tot op nummer 134 in de albumhitlijsten, in Nederland was nummer 103 de hoogst haalbare plek. Nu heeft Tinashe haar acteercarrière stopgezet om zich helemaal op de muziek te kunnen richten. Nu vuurt ze de ene single na de andere op ons af en het grote voordeel daarvan is: ze klinken allemaal uitstekend.

49. slowthai & Mura Masa – Doorman

Soms missen we een nummer bij de release en zoeken we nadien nog naar een manier om het hier toch in deze lijst binnen te smokkelen. Bij slowthai en Mura Masa kunnen we het doen dankzij Jools Holland, want op 1 november kwam slowthai hun nummer Doorman live brengen.

50. SYML – Take Me Apart

2019 was voor SYML het jaar waarin hij zijn debuutplaat uitbracht. Toch is er nu al nieuwe muziek van de singer-songwriter. Meer dan 2,5 minuten houdt SYML zijn nieuwe single erg klein met enkel piano en strijkers om er dan in het laatste deel van het nummer toch nog een elektronische beat onder te plaatsen. Even schrikken, maar het doet geen afbreuk aan de schoonheid van het nummer.

51. SONS – Naughty

Voor SONS was 2019 ongetwijfeld ook een topjaar: ze brachten hun debuutplaat ‘Family Dinner’ uit en single na single wordt opgepikt door Studio Brussel en zorgt voor succes in De Afrekening. Dat zal bij deze nieuwe niet anders zijn.

52. The Sheila Divine – Age Is Just A Number

Nooit eerder zijn we het zo eens geweest met een songtitel. Ten bewijze van hun stelling voeren The Sheila Divine onder andere Nick Cave op. Opnieuw: nooit eerder waren we ’t zo roerend eens. Age Is Just A Number is de eerste single van het vijfde album van de band, ‘Beginning Of The End Is Where We’ll Start Again’.

53. Drive-By Truckers – Armageddon’s Back In Town

Nu we toch bij de oude rockers zijn aangekomen, gaan we nog even op dat elan verder. Drive-By Truckers hebben hun nieuwe – twaalfde – plaat aangekondigd. ‘The Unraveling’ verschijnt vier jaar na ‘American Band’ en zal in de winkelrekken liggen op 31 januari van het nieuwe jaar. De band schrijft dat het om de langste periode gaat tussen twee albums van Drive-By Trickers, maar dat ze wel denken dat de plaat het wachten waard zal zijn. “Het album gaat door op de voorgaande thema’s, maar het is een intensere persoonlijke kijk op alles.”

54. Bruce Springsteen – Sundown

Het doet deugd dat er nog iemand is die de standaardprocedure volgt na het uitbrengen van een plaat: een single vooruit sturen, dan de plaat uitbrengen en om de zoveel weken een nieuwe single uitkiezen. De nieuwste heet Sundown. Minder standaard is dan weer dat Bruce Springsteen ervoor gekozen heeft om niet op tournee te gaan met zijn nieuwe album. Eén concert heeft hij gegeven en dat werd meteen ook gefilmd. Het resultaat is te bekijken in de film die dezelfde titel draagt dan de plaat: Western Stars.

55. Coldplay – Everyday Life

Ook Coldplay heeft besloten om hun nieuwe album ‘Everyday Life’ niet met een wereldtournee te ondersteunen. De band heeft laten weten pas weer uitgebreid op wereldtournee te trekken als het klimaatvriendelijk kan. Een respectabele beslissing, maar ergens ook jammer nu ze met ‘Everyday Life’ net een plaat uit hebben die weliswaar alle kanten op schiet, maar die ook in minstens de helft van de gevallen interessant klinkt. De single Everyday Life klinkt nog als het meest als een traditionele oldskool Coldplay.

56. Black Lips – Gentleman

En soms word je ook gewoon blij van muziek, ook al doet de wereld om je heen vreemd. Dat beseffen ook Black Lips, die op 24 januari hun nieuwe album ‘Sing In A World That’s Falling Apart’ uitbrengen. Gentleman is daaruit het tweede voorproefje.

57. Stella Donnelly – Season’s Greetings

Ook de Australische Stella Donnelly presenteert ons een orenschijnlijk vrolijk deuntje, maar heeft echt wel meer te vertellen. Haar nieuwe album ‘Beware Of The Dogs’ kan perfect wedijveren met een feministisch pamflet, alleen loopt ze de boodschap niet in je oor te roepen, maar heeft ze die verpakt in aanstekelijke popsongs.

58. Goose – Girls Who Act Like Boys

Goose is duidelijk zoekende naar een nieuw geluid. Met de NONSTOP-shows van vorig jaar zijn de gitaren aan de kant geschoven en is er plaats gemaakt voor nog meer synthesizers. Enkele maanden geleden was er de nieuwe single Something New, waar we niet meteen warm van werden. Girls Who Act Like Boys klinkt weer helemaal anders en hoewel het geen Bring It On of British Mode is, staat het nummer ons lang niet tegen.

59. The Subs & Tsar B – Flesh & Bones

The Subs daarentegen weten heel duidelijk wat ze willen en hebben in de afgelopen maanden hun beste werk sinds Kiss My Trance afgeleverd. Na samenwerkingen eerder dit jaar met GLINTS en Dvtch Norris zijn ze nu gaan aankloppen bij Tsar B met als resultaat een track die ons terug katapulteert naar de discotheken van de jaren 90.

60. Villagers – Did You Know?

“Did you know that I lost my way/when I thought I’d finally found it?” zingt Conor O’Brien op de openingstrack van ‘The Sunday Walker’, een nieuwe ep met vier nieuwe nummers. Het moest er blijkbaar allemaal eens even uit. Op Twitter schreef de frontman “I am a believer in the power of sad songs. Music can always be a soft light in hard times.”

61. MAUGER – In A Haze

Negen nummers heeft MAUGER bij elkaar gebracht op het album ‘Sunday Competition’. MAUGER is de singer-songwriter Mauger Mortier, geruggesteund met muzikale vrienden die nog bij Absynthe Minded en Sioen hebben gespeeld. Inderdaad ideaal voor de zondag. In A Haze is de nieuwe single.

62. Ásgeir – Youth

Ásgeir is er 27 ondertussen en hij voelt blijkbaar de tijd dringen, want voor 2020 heeft hij twee nieuwe albums aangekondigd. In Youth – de eerste single – blikt hij melancholisch terug op zijn jeugd. De platen, waarvan eentje in het Engels en dezelfde songs op de andere plaat in het IJslands, volgen op 7 februari. Zijn vader schreef mee aan de originele teksten, John Grant sleutelde mee aan de vertalingen. Exact een week na de release daarvan, op 14 februari 2020, speelt hij een show in de Orangerie van de Botanique.

63. An Pierlé Quartet – Imaginary Summer

Zoals ver hierboven ergens te lezen staat (zie Wallace Vanborn) is An Pierlé dezer dagen ook te horen in het campagnelied voor de Te Gek?!-campagne van dit jaar. Maar daarnaast is An Pierlé natuurlijk ook altijd solo wel ergens mee bezig. Zo staat nu de soundtrack van het muziektheaterstuk Sylvia op verschijnen, een voorstelling over het leven van Sylvia Plath dat live van een soundtrack voorzien werd door het An Pierlé Quartet. Die soundtrack komt nu ook uit als live-album en daaruit werd Imaginary Summer als (hele mooie) eerste single getrokken.

64. Norah Jones & Rodrigo Amarante – Falling

We houden het nog even verstild en mooi met de samenwerking tussen Norah Jones en Rodrigo Amarante, een Braziliaans singer-songwriter die bij ons nog het meest bekend is van de begintune van de Netflix-reeks Narcos. Jones en Amarante brachten twee samenwerkingen uit op een dubbele A-single, wij vinden deze Falling de mooiste van de twee. Norah Jones schrijft in een statement dat ze al lang fan was van de Braziliaan en dat ze hoopt dat ze nog eens met elkaar zullen kunnen samenwerken.

65. Marilyn Manson – The End

Het eindejaar komt er weer aan en het grote plezier daarvan is dat alle radiostations dan wel weer één of andere eindejaarslijst in petto heeft die onderdak biedt aan die grote klassiekers die we de rest van het jaar nooit horen. Staat daar ook vaak tussen: de dertien minuten durende klassieker The End van The Doors. Niemand zal die versie ooit kunnen overtreffen, maar Marilyn Manson heeft het wel aangedurfd om van deze klassieker een cover op te nemen. Hij nam het nummer op voor The Stand, een aankomende mini-reeks van Stephen King waarin Manson ook zelf meespeelt over “een strijd van Bijbelse proporties in een wereld die in duigen ligt door menselijk toedoen.”

66. SOAK – Bloodbuzz Ohio

Nog één laatste cover om deze maand mee af te sluiten, want de Noord-Ierse singer-songwriter SOAK heeft één van de meer legendarische klassiekers van een mooie cover voorzien: Bloodbuzz Ohio van The National.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810